Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Cabana Dochia

Cabana Dochia

Din: Altele, Judetul Neamt, Moldova

Daca ai ajuns la Cabana Dochia, esti pregatit ca in fata ochilor sa iti rasara munti inalti, paduri de brazi cat vezi cu ochii si peisaje cum rar ai vazut pana aici. Cabana Dochia se afla la altitudinea de 1750 m, intre Varful Lespezi si Bitca Gheodon, fiind urmatorul loc de cazare de pe munte, dupa Cabana Fantanele.

Despre Cabana Dochia

Accesul spre cabana se face pe Muntele Ceahlau, din mai multe puncte aflata la baza acestuia: Cabana Izvorul Muntelui, Statiunea Durau, sat Ceahlau, sat Neagra, localitatea Izvorul Alb si localitatea Secu

Constructia cabanei a inceput in anul 1906, insa a esuat la scurt timp dupa debutul lucrarilor ce aveau loc la Fantana Rece; abia in anul 1908 in locul in care astazi se afla cabana constructorii au reusit sa ridice o constructie din piatra. Din nefericire, un an mai tarziu o furtuna puternica darama cabana. Vara anului 1910 este momentul in care reincepe constructia la Cabana; planurile care au stat la baza contructiei apartin inginerului Gheorghe Bals si s-au dezvoltat sub conducerea lui Carol Zane din Piatra Neamt. 2 ani mai tarziu, membrii sectiei de turism ai Societati de Gimnastica, Sport si Muzica Iasi au organizat un comitet din care faceau parte Dimitrie Cadere si Ion Praja; cu ajutorul acestui comitet s-au strans sume de bani care au permis constructorilor sa ridice o cabana mai rezistenta, din beton. Constructiile la noua cladire au durat din primavara lui 1913 pana in toamna aceluiasi an. Cateva luni mai tarziu, in 6 mai 1914 (unele surse amintesc ca data a inaugurarii 5 august 1914) este inaugurata Cabana Dochia; aceasta era deschisa publicului larg in perioada 15 mai – 15 octombrie, an de an.

Pe durata Primului Razboi Mondial aceasta a fost distrusa si a fost repusa in functiune abia in 1922, de Ziua Muntelui; atunci cabana putea adaposti 30 de turisti. 24 de ani mai tarziu, in 1946 cabana a fost din nou refacuta. Intre anii 1958 – 1959 cabana a fost extinsa putand adaposti pana la 120 de turisti; in plus cabana beneficia acum de curent electric. De la an la an cabana sufera modificari si numarul locurilor de cazare creste, ajungand ca in 1962 sa adaposteasca 150 de turisti.

Astazi cabana este construita din beton si are la baza o zidarie sanatoasa; cabana este prevazuta cu demisol, parter, sala de mese si o bucatarie spatioasa gratie careia turistii pot servi aici diverse preparate culinare, numai bune dupa o urcare in forta. Turistii se pot caza in camere cu 2, 4, 7, 14 si 17 locuri la preturi incepand de la 20 ron pana la 50 ron.

Principalele puncte de atractie din zona sunt: Cascada Duruitoarea, Cabana Fantanele si Varful Toaca. Pe langa asta, exista felurite si inchipuite stanci cu nume care mai de care mai ciudate si infatisari pe masura: Caciula Dorobantului, Claia lui Miron, Stogul lui Albu, Stanca Dochiei, Faraonul, Coloana Dorica, Piatra Lacramata, Santinela, Pavilionul, Abruptul Ocolasul Mare, etc.

Trasee montane ce trec pe la Cabana Dochia

Punctele de plecare catre cabana sunt multiple; important de stiut este ca trasele montane sunt in cea mai mare parte bine marcate. Pintre cele mai accesate trasee montane catre Cabana Dochia, amintim:

 • Cabana Izvorul Muntelui – Curmatura Lutu Rosu – Cabana Dochia: Traseul este marcat cu banda albastra si dureaza aproximativ 3 ore jumate; acesta este cel mai accesibil dintre toate traseele care pornesc din Izvorul Muntelui.
 • Cabana Izvorul Muntelui – Stanca Dochiei – Santinela – Jgheabul cu Hotar – Cabana Dochia: Traseul este marcat cu triunghi albastru si dureaza aproximativ 4 ore.
 • Cabana Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Claile lui Miron – Ocolasul Mic – Cabana Dochia: Traseu marcat cu banda rosie si care dureaza intre 4 ore si 4 ore jumate.
 • Satul Izvorul Alb – Paraul Izvorul Alb – Cabana lui Falon – Stanca Dochia – Jgheabul cu Hotaru – Cabana Dochia: Traseu marcat cu triunghi albastru si care dureaza intre 4 ore jumate si 5 ore.
 • Sat Ceahlau – Piciorul Humariei – Cabana Fantanele  Panaghia – sub Varful Toaca – Cabana Dochia: Traseu marcat in triunghi albastru si care dureaza aproximativ 4 ore jumate – 5 ore.
 • Staţiunea Durau – Cabana Fantanele – Piatra Lata – Panaghia – sub Varful Toaca – Cabana Dochia: Traseu marcat in banda rosie si dureaza aproximativ 3 ore – 3 ore jumate.
 • Statiunea Durau – Poiana Viezuri – Cascada Duruitoarea – Poiana Saiusului – Cabana Dochia: Traseu marcat in cruce rosie si care dureaza intre 4 ore jumate si 5 ore. Traseul face parte din primele trasee marcate in Muntii Ceahlau; din anul 1936 si pana astazi, traseul este marcat cu acelasi semn (cruce rosie) si a fost strabatut si de Alexandru Vlahuta.
 • Satul Neagra – Piciorul Negrei – Poiana Varatec – Poiana Maicilor – Ocolasul Mic – Cabana Dochia: Traseu marcat in cruce albastra si care dureaza intre 6 si 7 ore.
 • Comuna Bicazul Ardelean – Telec – Curmatura Scaune – Jgheabul lui Voda – Cabana Dochia: Traseu marcat in banda albastra si care poate fi parcurs in 6 ore – 6 ore jumate.

Inainte de a porni la drum e bine sa aveti in vedere ca aveti nevoie de apa, deoarece pe traseu nu aveti de unde cumpara pana la la cabana (sticle de 0, 50); deasemenea aveti nevoie de incaltaminte pentru munte deoarece traseul este pe alocuri foarte abrupt si va puteti accidenta. Nu neglijati nici imbracamntea de ploaie; vremea este schimbatoare de la o ora ala alta pe traseu.

Dac vreti sa ramaneti peste noapte aici, e bine sa va rezervati din timp locuri sau macar sa cereti informatii depsre traseu si vreme; numerele de telefon pe care le puteti apela sunt: 0730603801\0730603802 si va raspund Luca Vasile si Luca Gabriela.

«
»


Posibilitati de cazare in zona1 Comentariu to “Cabana Dochia”

 1. extraturist says:

  Pentru toti cei care cred in balivernele de pe net,ma simt dator sa punctez citeva aspecte!
  Uneori entuziasmul face casa buna cu inconstienta ,motiv pentru care ajungi in situatii bizare!Una dintre ele doresc sa o relatez aici ,in citeva cuvinte !
  Pe scurt ,dupa o urcare dificila de 3.5 ore din Durau catre Dochia ,am sperat ca vom putea servi o supa calda la ,,vestita ,,DOCHIA!
  Mare mi-a fost surpriza cind am constatat ca efortul mi-a fost rasplatit cu o sfidare pe fata !Initial am fost intrebat daca detin statulul de ,,extraturist,,!Nu am stiut sa raspund dar nu cred ca eram mai prejos decit cei ce deja erau acolo!Nu doream decit o supa ,de fapt!Am constat rapid ca in cabana functiona un mecanism primitiv, specific evului mediu,pe baza caruia doar persoanele cazate beneficiaza de masa, restul fiind plebea!Daca ar mai fi ramas resturi de la masa nobililor ,probabil ca mi-ar fi aruncat un ciolan si mie , extraturistul pacatos!
  Concluzia… nu va bazati pe ospitalitatea de la DOCHIA!
  Bucurati-va de natura ,de traseu dar sa aveti mincare la voi!!!

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA de langa Sibiu
Baile Olanesti, foto: Larisa Balta
Busteni - Orasul Statiune
Lacul Vulturilor, Lacul Fara Fund
Partiile de ski Cozla, Piatra Neamt
Muntii Rodnei, foto: Sergiu Negrea

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Hai sa promovam Romania impreuna, PROPUNE UN LOC deosebit!