Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Epava de la Costinesti, Evanghelia

Epava de la Costinesti, Evanghelia

Din: Altele, Dobrogea, Judetul Constanta

Cand spui Costinesti imediat gandul iti zboara la mare, soare si distractie dar si la Obelisc si epava Evanghelia. Acestea din urma sunt considerate adevarate simboluri ale statiunii tineretului, nu intr-atat incat sa devina locuri de pelerinaj dar indeajuns incat sa fie luate in calcul precum obiective turistice care merita vizitate. Evanghelia si-a castigat statutul de emblema a Costinestiului intr-un timp extrem de scurt, fiind imediat indragita de catre turistii din statiunea tineretului.

Despre epava Evanghelia

Evanghelia a apartinut celebrului magnat grec Aristotel Onassis, unul dintre cei mai bogati oameni ai secolului XX, cunoscut nu doar datorita pozitiei sale sociale ci si datorita relatiei pe care a avut-o cu Jackie Kennedy, ulterior decesului sotului acesteia, presedintele american John F. Kennedy. Interesant in ceea ce priveste nava este faptul ca aceasta a fost construita in acelasi santier naval in care a fost construit si celebrul Titanic. Construita in anul 1942 pentru transport de marfuri nava a fost initial denumita Empire Strenght, primul proprietar fiind Blue Star ltd Londra.

Avand o lungime de 131 de metri, latime de 17 metri si inaltime de 10 metri nava a fost si cargobot frigorific. In 1946, in luna martie, nava este achizitionata de catre Frederick Leyland and Co. Ltd si redenumita Saxon Star. In perioada 1950-1959 nava este transferata intre diferite companii insa isi pastreaza denumirea de Saxon Star. Revine sub patronajul lui Frederick Leyland and Co. iar in august 1961 vasul ajungelaD. L. streetLtd. dinCardifffiind redenumit Redbrook. In 1965 nava este vanduta din nou, ajungand la o companie greceasca, Hegif Compania Naviera S.A., fiind denumita Evangelia.

Cum si de ce a esuat Evanghelia

In ceea ce priveste motivele pentru care nava a esuat in data de 15 octombrie langa statiunea Costinesti, acestea sunt din cele mai diverse si controversate. Sunt doua variante care sustin doua motive extrem de diferite in ceea ce priveste naufragiul. Varianta oficiala sustine ca respectiva nava venea cu viteza de croaziera din larg avand masina pusa pe mars inainte si carma zero. Marea nu era agitata iar vizibilitatea era buna. Singura problema a fost ca s-a intamplat noaptea, nava esuand in urma ciocnirii cu o stanca. Conform fostului comandant al Grupului de Interventii si Salvare, Mircea Ionescu, acesta a primit un semnal SOS prin care nava Evangelia sesiza prin intermediul radioului faptul ca se afla in stare de dificultate. Deplasati la fata locului echipa de salvare a constatat imposibilitatea navei de a se deplasa.

Varianta neoficiala sustine faptul ca nava a fost esuata la ordinal magnatului Aristotel Onassis pentru a incasa polita de asigurare. De asemenea se pare ca navei ii expirase dreptul de navigatie de doi ani de zile. Aceasta varianta este intarita si de suspiciunile pe care Mircea Ionescu le-a prezentat in raportul sau privind operatiunea de salvare. Acesta sustine ca primele banuieli le-a avut in momentul in care grecii au furnizat alte coordinate privind pozitia lor decat cele din realitate iar in momentul in care echipa de salvare a incercat sa ii contacteze pe greci acestia nu au mai raspuns.  Alte suspiciuni care intaresc aceasta varianta sunt legate de faptul ca membrii echipajului grec sustineau ca au de transportat un motor naval de mici dimensiuni in portul Constanta, lucru infirmat de cei din Constanta iar dupa o reusita de dezesuare a navei in urmatoarea zi Evanghelia era din nou pusa pe uscat, de aceasta data mult mai adanc desi marea nu fusese agitata iar vantul nu batuse cu putere.

Costinesti, ultima destinatie pentru Evanghelia

Douazeci si patru de ore mai tarziu echipajul a parasit nava iar in cateva zile a parasit si tara. Din acel moment nava a intrat in patrimoniul statului roman iar in scurt timp a devenit un adevarat simbol al Costinestiului alaturi de Obelisc. Daca doriti sa vizitati Evanghelia in timpul unui sejur in statiunea tineretului aveti numeroase posibilitati de cazare in Costinesti. Ajunsi in frumoasa statiune nu trebuie decat sa va urcati intr-una dintre barcutele care duc la epava Evanghelia si sa va bucurati de mica excursie.

«
»


Posibilitati de cazare in zonaScrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Insula Ovidiu
Timisoara, centru urban in vestul Romaniei, foto: Viorel Stanciu
Mangalia
Parcul Natural Comana
Lacul Albastru, foto: Ioana Bancos

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Hai sa promovam Romania impreuna, PROPUNE UN LOC deosebit!