Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Maramures, Tara Lemnului

Maramures, Tara Lemnului

Din: Altele, Judetul Maramures, Maramures

Tinutul bogat al Maramuresului este locuit de oameni de valoare, mesteri de peste 900 de ani in arta cioplirii lemnului care imbraca muntii, ducand astfel mai departe numele de “Tara Lemnului” acestui tinut binecuvantat. Reprezentativ pentru tinutul Maramuresului sunt clopotnitele inalte si ascutite, acoperisurile batute cu sindrila si bisericile de lemn.

Despre Maramures

Maramuresul se afla in extremitatea de N-E a tarii, fiind o zona izolata din Muntii Carpati. Zona se intinde pe o suprafata de 6304 km patrati si este de o frumusete aproape ireala. Desi inca din secolul al XIV-lea Maramuresul este considerat ca facand parte din Transilvania, acesta a avut un caracter distinct mereu deoarece are o pozitie ferita dupa munti si paduri de stejar si brad. Dupa impartirea teritoriala care a avut loc dupa Primul Razboi Mondial, Romaniei ii revine doar o treime din Maramuresul “original”, partea de la S de Tisa.

De la prima vedere se observa ca Maramuresul nu este o zona industrializata ci mai degraba o zona care a cunoscut dezvoltarea datorita artizanatului, datorita lucrului manual si priceperii moresenilor; cea mai reprezentativa zona este numita “Maramuresul istoric” si este situata intre 4 vai: Cosau, Iza, Mara si Viseu. Aici, totul este conservat mai bine si mai pur, amintind cel mai bine de traditiile, arhitectura, muzica si portul popular.

Maramuresul istoric este marginit pe partea de S si de V de zone rurale; in imediata apropiere se afla Sighetu Marmatiei, acesta fiind al doilea oras ca marime din zona,  Tara Lapusului si Tara Chioarului (sensul de tara este folosit pentru a descrie domeniu medieval independent).

Pe meleagurile Maramuresului putem numara in jur de 100 de biserici impodobite in fel si chip de mesterii sculptori; dintre acestea, 8 sunt incluse in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Mesterii sculptori in lemn nu si-au dovedit priceperea doar in constructia si infrumusetarea bisericilor si clopotnitelor; casele sunt si ele foarte spectaculoase, avand acoperisuri si prispe impodobite. Portile inalte de la intrarea in curtile oamenilor sunt impunatoare, avand acoperisuri proprii si indicand ca oamenii sunt nemesi (proprietari de pamanturi), oameni cu un bogat respect de sine, respect care merge mai presus de bogatia si avutiile materiale.

Anul maramuresenilor are o alta semnificatie; sezoanele sunt impartite in functie de activitatile agricole, marcate de sarbatorile de peste an. Cat e vara de lunga, oamenii sunt preocupati cu stransul fanului si ridicarea capitelor. Din luna aprilie pana in luna octombrie, localnicii isi lasa oile in grija ciobanilor care se ingrijesc de ele, sa le pazeasca de lupi si sa le hraneasca pentru a da cel mai bun lapte. Cu exceptia mineritului care si-a facut loc in Borsa, Baia Sprie si Cavnic, celalte industrii grele au ocolit aceasta zona.

Maramuresul Istoric

“Maramures, tara veche, cu oameni fara pereche” este un vers extras dintr-o veche doina  maramureseana, doina care vorbeste fara lipsa de modestie de acest tinut si de oamenii care il locuiesc. Tinutul istoric al Maramuresului este alcatuit din 4 vai.

  • Valea Marei – este legata de Baia mare prin Pasul Gutai. Aici gasim in satul Desesti, Biserica Sfanta Parascheva, biserica construita in anul 1700 si care astazi face parte din Patromoniul Cultural Mondial UNESCO; biserica adaposteste cele mai frumoase obiecte de arta maramuresene.
  • Valea Cosaului – se afla la est de DN 18 si este recunoscuta datorita portilor de la intrarea in curtile satenior, porti bogat ornamentate de sculptori cu brauri si figuri stilizate ce isi au originea din neolitic. Tot aici se gaseste un dispozitiv numit valtoare (dispozitiv cu palete de lemn care ajuta la spalatul si indesitul tesaturilor) si cazanul cu tuica, obiecte care merita vizitate.
  • Valea Izei – are ca principala atractie drumul care serpuieste spre E din catunul Vadu Izei, aflat la 6,5 km de Sighetu Marmatiei. Aici, la fel ca in Valea Stejarului se pot intalni tesatoare si mesteri cioplitori. Aici se regasesc o serie de biserici vechi, biserici care fac parte din Patrimoniul UNESCO iar de la localnicii din Botiza se pot cumpara covoare traditionale maramuresene.
  • Valea Viseului – lunga si ingusta, Valea Viseului se afla la poalele Muntilor Maramures, munti care despart Romania de Ucraina. La Viseul de Sus se gaseste singura cale ferata forestiera cu ecartament ingust Mocanita de la Viseul de Sus. Tot aici se afla statiunea Borsa si Parcul Natural Rodna; din Borsa se face lagatura cu Moldova prin Pasul Prislop.

Maramuresul este una din acele zone din Romania care are frumusetea ei atat vara cat si iarna; pentru cei care cauta oferte de Craciun pentru petrecerea unei vacante de vis, Maramuresul cu siguranta este o varianta care merita luata in seama. Cei care vin aici in anotimpul rece, se pot bucura din plin de traditiile maramuresene, mancarurile gatite de gospodine si ospitalitatea gazdelor; nici peisajele care iti taie rasuflarea nu merita uitate. Insa, in sezonul cald cu siguranta o serie de locuri si obiective de vizitat vor starni interesul turistilor: Muzeul Memorial “Vasile Lucaciu”, Biserica Greco Catolica Sfintii Arhangheli, Claile de Piatra, Pasul Neteda, Orasul Baia Sprie, Sighetu Marmatiei, Cimitirul vesel de la Sapanta, Valea Lapusulu, Targu Lapus si Tara Chioarului.

«
»


Posibilitati de cazare in zonaScrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Stana de Vale
Epava de la Costinesti, Evanghelia
Muzeul Satului
Iasi, centru cultural si intelectual, foto: bzi.ro
Manastirea Cernica

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Te asteptam pe pagina noastra de Facebook! Like!