Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Salina Praid

Salina Praid

Din: Altele, Judetul Harghita, Transilvania

Salina Praid este unul din cele mai cunoscute locuri de tratament de la noi din tara si se afla la granita de vest a judetului Harghita cu judetul Mures, aflandu-se totusi pe teritoriul judetului Harghita. Daca e sa excludem proprietatile sale ca si statiune de tratament, Salina Praid este un mic paradis din punct de vedere al peisajului. Daca se va alege explorarea imprejurimilor, cu siguranta se va ajunge la concluzia ca aceasta zona este, fara dar si poate una dintre cele mai bogate din foarte multe puncte de vedere.

Salina Praid se afla in imediata apropiere a comunei cu acelasi nume, Praid, aceasta fiind cea mai importanta comuna din judetul Harghita, deorece inglobeaza inca trei localitati, si anume Ocna de Jos, Ocna de Sus si catunul ce poarta numele de Bekastanya (cu populatie majoritar maghiara) ce insumeaza doar 140 de locuitori.

Centrul Praidului functioneaza ca si zona de rascruce intre multe locuri de maxim interes ale zonei. Astfel, daca se alege drumul Nordului, se va ajunge la Pasul Bucin, iar, in cele ce urmeaza, se va ajunge cu siguranta in orasul Gheorgheni. Daca se va alege drumul de Sud-Est, prin Corund, destinatia va fi Odorheiul Secuiesc.

Istoria Salinei Praid

Judecand dupa vechimea sa, putem considera localitatea Praid una dintre cele mai cunoscute localitati de pe teritoriul Transilvaniei. Cu toate astea, ca si atestare, este considerata o localitate destul de tanara, desi lucrurile nu stau tocmai asa. Atestata documentar abia in anul 1564 si initial purtand numele de Parajd, fiind un derivat din limba maghiara ce semnifica ,,paraj’’ (teren mic, pasune) .

Tratamente de speleoterapie si climatoterapie

Leit motivul Salinei Praid, tratamentul cu apa sarata, atrage multi turisti anual, astfel, aici se afla amenajate bai sarate fierbinti in cazi uriase, apa de o salinitate numai buna pentru a trata anumite afectiuni, fiind incalzita in cazane uriase. Bolile usor tratabile sunt cele legate de afectiunile reumatice, aceste bai avand insa si proprietati relaxante. Aceste proprietati calmante sunt posibile datorita actiunii apei sarate curative asupra intregului organism, in consecinta, atat fizicul cat si psihicul pacientului vor fi direct ajutate spre o mai buna dezvoltare a lor. Pentru ca toate acestea sa se intample, este necesara o sedinta ce va dura aproximativ 30 minute zilnic. Aceasta poate insa varia in jurul acestui timp, in functie de capacitatea fizica a fiecarui pacient. Temperatura apei sarate va varia si ea in jur de 36 grade celsius. Este bine de stiut ca un tratament complet va tine atat timp cat se vor efectua constant si fara intrerupere cele 14 bai. Tot bine de stiut este faptul ca Salina Praid ofera tratamente cu bai sarate doar in perioada cuprinsa intre 1 iunie si 15 octombrie.

Un alt tip de tratament este cel bazat pe inhalarea aerului sarat din mina. Aceste tipuri de tratamente poarta numele de speleoterapie si climatoterapie. Acestea ajuta indeosebi pentru bolile astmatice, bronsitice si cele alergice. Durata unui tratament se intinde pe perioada a aproximativ 18 zile.  Inhalarile de aer sarat se vor derula la o adancime de 120 metri, la orizontul 50. Programul de tratament include, de asemenea gimnastica si plimbari. Se pune accent pe dozarea efortului fizic zilnic, pentru o mai buna functionare a programului.

Ceea ce este de-a dreptul exceptional la acest program de tratament, fie el bazat pe bai sarate, fie bazat pe inhalarea unui aer sarat este faptul ca pacientii pot fi inclusi intr-o categorie de varsta variata, de la 2 la 60 ani.

Tocmai datorita beneficiilor acestor tratamente si a rapiditatii de raspuns a organismului, cand vine vorba de tratarea anumitor afectiuni, multi dintre pacienti se reintorc anual, considerand ca aceste tratamente sunt mai mult decat eficiente.

Cazarea in Statiunea Praid

Cazarea in statiunea Praid se face deosebit de usor. In ultima vreme, avantul celor ce aleg sa beneficieze de tratamentele Salinei Praid crescand considerabil, astfel s-a dezvoltat si marketingul zonei. Cazarea poate fi obtinuta cu ajutorul agentiilor de turism, majoritatea dispunand de servicii catre aceasta statiune. De asemenea, cazarea se mai poate face si la fata locului. In comuna Praid exista o adevarata comunitate a celor ce detin pensiuni, sau a localnicilor ce ofera cazare contra cost. Optiunea este strict a turistului.

Contact

Sediul sucursalei :
Localitatea PRAID, str. Gării nr. 44 Jud. Harghita Cod poştal 537240
Telefon : centrala : 0266 240200, 0266 240201
Fax. Centrala: 0266 240 688
Bir. Comercial : Tel/fax. 0266 240 458

«
»


Posibilitati de cazare in zona1 Comentariu to “Salina Praid”

  1. costel says:

    Locuri feerice in ori ce anotimp.Nici nu stiti ce pierdeti daca ocoliti aceste trasee turistice.Zona o cunosc de peste 30 ani, numai salina nu am vazut-o pana acum. Dar in aceasta vara nu-mi scapa.

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Lacul Siutghiol, Mamaia, foto: Alexandru Velcea
Lacul Rosu
Cimitirul vesel de la Sapanta
Muntii Fagaras, foto: Sergiu Negrea
Epava de la Costinesti, Evanghelia

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Tara, Tara, vrem ostasi! Alatura-te echipei Turist De Romania!