Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Salina Turda

Salina Turda

Din: Altele, Judetul Cluj, Transilvania

Cu peste 13,5 milioane de ani in urma, ca urmare a unui climat tropical, la mare adancime in subteran au luat nastere zacamintele de sare din Transilvania, zacaminte care au fost exploatate ani la rand la Ocna Dejului, Cojocna, Ocna Sibiului si Ocna Muresului sau la Praid. Pe tot teritoriul Transilvaniei se intinde un strat de sare gros de aproximativ 400 m, strat din care isi trage originile si Salina Turda.

Despre Salina Turda

Peste stratul maleabil de sare, ani la rand s-au depus sedimente care, in timp, prin greutatea pe care au exercitat-o asupra rocii de sare au dus la apariatia asa numitor ciuperci. Cipercile sunt reprezentate de denivelari ale stratului de sare, denivelari care pe alocuri ajung pana la suprafata pamantului si care masoara pana la 1000 de m; de exemplu, la Turda, o astel de ridicatura masoara cca 1 200 m.

Dovezi ale expoatarii exista la Durgau-Turda, dovezi ce arata ca zona a fost exploatata inca din perioada preromana, in anii 50 i.C.-160 i.C.. Aici, carierele de sare au fost exploatate in camere piramidale de 17-34 m adancime si de cca 10 pana la 12 m latime. O alta cariera de sare care a fost mult exploatata in timp este cea de la Baile Romane. Alte dovezi ale exploatarii in aceasta zona stau sub forma documentelor si uneltelor sararilor descoperite la Valea Florilor, Turda.

In timp, exista documente care atesta existena carierelor de sare si exploatarea acestora: in secolul al XIII-lea este pomenit intr-o maniera foarte explicita existenta Ocnei Durgau-Turda, sub forma unei donatii catre Episopia Transilvaniei

Mai tarziu, in perioada austro-ungara a Salinei Turda, intre secolele XV-XVII, s-au deschis la Durgau alte 4 ocne in subteran: Mina Katalin, Mina Horizont, Mina Iosif sau Joseph si Mina Felsö-Akna. La sfarsitul perioadei in care s-a instaurat puterea habsburgilor, importanta economica si dezvoltarea industriei extractive au crescut mult; tot in aceasta perioada, Mina Durgau-Turda a intrat sub administratie austriaca. Tot in aceasta perioada aici au mai fost deschise inca 5 ocne: Mina Tereza, Mina Anton, Mina Cojocneana, Mina Rudolf si Mina Ghizela. Anul 1690 reprezinta anul in care au fost demarate lucrarile de deschidere a minei Tereza.

Intre anii 1853-1870 au luat nastere primii 789 m ai galeriei Franz Josef care au fost initial construiti pentru a usura cu mult transportul sarii la suprafata; pana aproape de finele secolului XIX s-au mai sapat inca 317 m, ajungand astfel sa aiba astazi dimensiunea de 917 m; din lungimea totala 526 m sunt sapati in roci sterile si 391 in uriasul de sare. Din totalul de 917 m, 850 m sunt accesibili publicului.

Salina Turda: perioada Moderna

Incepand cu anul 1932, exploatarea sarii in Salina Turda a fost oprita definitiv datorita dotarilor tehnice scazute, a randamentului scazut si a concurentei salinelor din zona Ardealului. Aceasta insa a fost deschisa din nou, de data aceasta publicului si in scop turistic si medical; poate fi vizitata tot timpul anului si permite accesul turistilor in minele Iosif, Tereza si Rudolf. Alte “obiective” care merita vazute aici sunt vechile utilaje de exploatare,utilaje bine pastrate in timp; acestea sunt unice in Europa: fieraria, moara de sare si crivacul. Tot aici poate fi vazut si Altarul, cioplit in peretele de sare si Scara Bogatilor, lucrata in lemn, filigranat. In anul 2009 se obtin fonduri europene de la Uniunea Europeana si Salina Turda intra in renovari, scopul final fiind modernizarea acesteia in scop curativ si turistic. Dupa aproximativ 1 an de lucrari la Salina si mai bine de 6 milioane de euro investitie, in anul 2010, in luna ianuarie a avut loc inaugurarea acesteia. Dupa modernizare, aceasta a fost dotata cu sali de tratament, un amfiteatru, sali de sport si o roata imensa, panormamica de unde turistii pot admira in miscare stalactitele de sare. Principala atractie a Salinei Turda ramane lacul cu solutie salina suprasaturata, lac excelent pentru tratament.

Galerii si mine:

 • Galeria Franz Jozef
 • Mina Rudolf (80 m lungime, 50 m latime, 40 m inaltme)
 • Mina Terezia (112 m inaltime)
 • Putul Anton
 • Camera Ghizela
 • Camera Altarului

Bine de stiut daca ajungi aici

Salina Turda se gaseste in zona Durgau-Valea Sarata, Turda. Salina are o vechime de peste 13 milioane de ani si o grosime medie de 250 m, ajugand din loc in loc la 1200 m, greutatea sa fiind de 38 miliarde de tone. Accesul in Salina se facea pana in 2010 prin Galeria Franz Josef, accesibila din Strada Salinelor nr. 54A; acum accesul se face din centrul turistic Salina-Durgau, Aleea Durgau nr. 7. Salina figureaza inca din 2004 pe lista Monumentelor Istorice din Judetul Cluj.

Program de vizitare:

 • Salina: de Luni pana Duminca intre orele 9.00-17.00 (accesul ultimilor vizitatori se face la ora 15.00)
 • Sala de tratament: de Luni pana Vineri intre orele 9.00-13.00
 • Tarif: Adulti – 15 Ron, copii peste 3 ani – 8 Ron

Informatii suplimentare se pot obtine la sediul Salina Turda S.A. din strada Salinelor nr. 54B sau la numerele de telefon: 0264.311 690, 0364.260 940.

 

«
»


Posibilitati de cazare in zona8 Comentarii to “Salina Turda”

 1. salina artificiala says:

  arata impresionant! ai zice ca nu esti totusi in Romania 😀 Bravo pentru aceasta realizare!

 2. costel says:

  Da. Salina trebuie vazuta de toti cei ce trec prin Turda.Pacat de parte din banii pentru biletul de intrare.Sa ma explic: daca intri in salina nu ai nici un fel de indrumari; nici un ghid doar cateva schite ale minei pe un perete pe holul de acces.De ce oare? Personalul e angajat doar pentru a incasa taxa de intrare? Asa s-ar parea.Pacat. Ce a facut natura in milioane de ani omul strica din prima secunda. Da.

 3. cristi says:

  Ai dreptate Costel. Chiar am intrebat pe cineva d ela intrare daca nu exista ghid.
  Easpunsul a venit pe loc. Este ghid doar pentru grupurile organizate de peste 15 persoane si trebuie sa anunti dinainte.

 4. sek says:

  Cum se prezintă străzile de acces spre salină ? Avem parte de ceva aventuri ?

 5. costel says:

  Da.Am revenit sa mai vizitez o data Salina si am inteles pentru ce platim o parte din bilet. Sa va spun si voua. Pentru a plati un portar (probabil ca asa se cheama cei ce pazesc chiar si o usa rotativa) care se poarta foarte urat cu vizitatorii, inclusiv cu cei mici, si asta inainte de a scoate biletul de intrare in Salina.Sper ca acest comentariu sa fie citit si de administratorii Salinei si sa-l trimita pe portar sa-si pazeasca poarta de acasa fara a fi platit din banii vizitatorilor. Si asa arata Romania?.Nu cred.Si iar pacat de cat de bine arata Salina.

 6. Dana says:

  Se pot face plimbari cu barca? Puteti sa imi dati detalii?

 7. Bogdan says:

  Este foarte frumoasa mina am fost de vreo trei(3) ori si am avut o inpresie buna despre ea

 8. Bogdan says:

  foarte frumoasa

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Cazanele Dunarii, foto: Cristea Viorica
Castrul Roman Porolissum
Statiunea Balneo-Climaterica Calimanesti
Mocanita de la Viseul de Sus
Sibiu, foto: Dragos Asaftei
Lacul Ochiul Beului, foto: Cristina Zafiu

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Hai sa promovam Romania impreuna, PROPUNE UN LOC deosebit!