Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Cetatea si Biserica Fortificata de la Prejmer, Brasov

Cetatea si Biserica Fortificata de la Prejmer, Brasov

Din: Biserici si Manastiri, Castele Cetati si Palate, Judetul Brasov, Transilvania

La cativa kilometri nord de Brasov, se afla doua sate care au propriiile lor povesti si obiective impoprtante de vizitat: Harman si Prejmer. La Prejmer gasim o falnica cetate, construita sub forma rotunda, cu ziduri groase de 3-4 metri, cetate ce adaposteste o biserica veche fortificata.

Biserica Fortificata Prejmer, istoric si origini

Nu se cunoaste data la care s-au pus bazele satului, in schimb se stie ca originea numelui a este slava si ca cel mai probabil inainte de a se pune bazele noului sat Prejmer, aici a fost o asezare mai veche de origine slava. Prima data satul a fost atestat documentar in anul 1240, atunci cand biserica de la Prejmer este cedata de catre regele Bela al IV-lea al Ungariei catre manastirea Citeaux din Bourgogne.

Asemeni altor monumente din Transilvania, Biserica Fortificata de la Prejmer a suferit in timp o serie de interventii; biserica si-a recapatat insa aspectul initial ca urmare a restaurarii facute de Directia  Monumentelor, restaurare care a avut loc intre anii 1960-1970. Biserica de la Prejmer este cea mai bine pastrata biserica-cetate din estul Europei si din anul 1999 face parte din lista Patrimoniului Cultural UNESCO. Bierica este ridicata pe un plan central care are forma unei cruci grecesti, de aici si hramul “Sfanta Cruce”; in momentul in care biserica a fost contruita, avea 4 brate dispuse in jurul unui careu centrat de un tur octogonal, fiecare din brate avand cate doua traverse, una de forma patrata si alta de forma poligonala. Datorita formei de cruce, biserica are 3 intrari si un altar facut din lemn pictat. Deoarece Biserica de le Prejmer seamana cu stilul si formele care s-au folosit la constructia bisericii manastire Carta si la biserica evanghelica a lui Bartolomeu de la Brasov, ne permite astazi sa spunem ca aceasta dateaza din a doua treime a secolului al XVIII-lea.

Biserica Prejmer este cea mai veche biserica fortificata din Tara Barsei si prima biserica cu cel mai vechi altar pictat.

Cetatea Taraneasca de la Prejmer

In momentul in care turcii atacau venind dinspre Pasul Buzaului, satul Prejmer era primul atacat de acestia fapt ce a dus la fortificarea bisericii. Asadar s-a inceput constructia unei cetati inalte si puternice, cetate incojurata de un sant de apa. Cetatea construita are forma de cerc, ziduri groase de 3-4 metri, inalte de 12 metri si bastionare, porti de fier si poduri care se ridica. Cetatea Prejmer avea gauri de foc fixate in ziduri, gauri prin care se turna smoala, apa clocotita, ulei incins si o arma destul de neobisnuita, dar foarte eficienta: “orga mortii”, care constituie mai multe arme grupate la un loc care trageau deodata si produceau mari pierderi in armata inamicilor.

Zidurile cetatii au fost construite intre secolele al XV-ea si al XVIII-lea. Zidurile interioare sunt prevazute cu 272 de incaperi de dormit, reflectorii si galerii care puteau adaposti toata suflarea satului in caz de atac; camerele sunt dispuse pe 4 etaje dintre care ultimul etaj include si un culuar. In exteriorul cetatii se afla primaria inca functionala si inchisa vizitelor si inca o biserica in care se tin slujbele iarna. Accesul in cetate se face printr-un tunel pazit de doua porti puternice si la un capat si la altul; in tunel exista scari abrupte care fac accesul catre niste guri de observatie a exteriorului in caz de pericol. Senzatia pe care o ai cand ajungi in interiorul cetatii si privesti catre zidurile exterioare este aceeaa a unei fortarete bine inchegate, a unui stup; cele 270 de incaperi sunt dispuse sub forma de fagure. Fiecare camera este numerotata corespunzator, fiecare familie stiind unde sa isi gaseasca locul in caz de primejdie; camerele erau folosite in restul timpului si ca depozit unde fiecare familie din sat isi depozita strictul necesar la care sa apeleze in caz de nevoie. Camerele aveau o mica aerisire sub forma patrata la usa, aersire care permitea aerului sa circule in interiorul cetatii si oamenilor sa traiasca linistit pana la trecerea pericolului.

Vizitati Cetatea si Biserica de la Prejmer

Daca se intampla sa fii prin Brasov intr-un weekend, iti poti programa weekendul de asa maniera incat sa nu te plictisesti. Dupa ce ti-ai cautat cazare in Brasov poti sa iti planifici trasee si obiective de vizitat tot weekendul. Incepi cu Cetatea Prejmer, continui o vizita prin Brasov, nu ratezi Biserica Neagra, tragi o fuga pe Valea Prahovei si poate te opresti in una sau chiar doua statiuni de aici; pe Valea Prahovei ai sa te opresti negresit la Castelul Bran si Castelul Peles.

Cetatea Prejmer a fost vizitata anul acesta in luna iunie de Printul Charles la una din vizitele sale in Romania.

Costul biletului de intrare nu depaseste 10 lei. Daca te hotarasti sa mergi e bine sa stii ca duminca si lunea cetatea e inchisa. Pentru mai multe informatii poti suna la 0268 362 052. Vara cetatea poate fi vizitata  de marti pana vineri intre ora 9.00-17.00 si sambata pana la ora 15.00 si pe timp de iarna de marti pana sambata intre 9.00 si 15.00.

Legenele de la Cetatea Prejmer

Una dintre legendele locului spune ca in cetate exista “odaia impacarii”; daca un cuplu se certau erau inchisi aici si erau obligati sa iti petreaca timpul impreuna si sa foloseasca un singur vas de mancare si un singur tacam. Legenda spune ca astfel se impacau mai repede.

O alta legenda explica lipsa unui dinte dintr-o poarta intr-un mod mai greu de crezut: se spune ca in timpul unei invazii, un tanar a dat cu capul de poarta si pentru ca avea capul tare s-a rupt dintele.

«
»


Posibilitati de cazare in zonaScrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Hanul lui Manuc
Castelul Karoly
Vatra Dornei, foto: Andrei Brasovean
Mangalia
Valea Cernei, foto: Alex Imreh

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vrei sa te alaturi echipei noastre? SCRIE-NE DESPRE TINE AICI!