Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Manastirea Horezu

Manastirea Horezu

Din: Biserici si Manastiri, Judetul Valcea, Oltenia

Manastirea Horezu reprezinta cel mai mare asezamant religios din Oltenia si este considerat “Cel mai frumos si mai rafinat exemplar de arhitectura romaneasca”; la baza numelui acestei manastiri sta o legenda: se spune ca mesterii care au lucrat la constructia acestui locas de cult lurau doar noaptea de frica turcilor, noaptea cand cantau huhurezii. 3 ani au lucrat pe intuneric mestrii, intre 1690 si 1693; 300 de ani mai tarziu, Manastirea Horezu a fost inclusa in Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO, in 1993. Manastirea are hramul “Sfintii Imparati Constantin si Elena

Despre Manastirea Horezu

Manastirea a luat nastere ca o mare dorita a lui Brancoveanu, vazand nestatornicia vremurilor in care acesta traia: “Nu voi intra in salasul casei mele, nu ma voi sui pe asternutul patului de odihna, nu voi da somn ochilor mei si pleoapelor mele dormitoare si repaos tamplelor mele, pana nu voi afla loc Domnului si salas Dumnezeului lui Iacob” spune unul din citatele vremii. Nu mult a trecut de la aceste vorbe pana cand s-a inaltat cea mai de seama ctitorie a sa, constructie care atrage turisti din toata Romania si nu numai si laude din toate colturile lumii. Despre Manastirea Horezu, Charles Diehl, mare cunoascator al artei bizantine spunea ca este cel mai mai frumos loc din toata Romania: “Le plus beau de toute Roumanie”.

Acest asezamant religios este o manastire fortificata care de la distanta da impresia unui castel infricosator; sentimentul de frica si apasare dispare insa pe masura ce pasesti tot mai adanc in curtea acesteia.

Manastirea Hurezi, asa cum i se mai spune este una dintre constructiile de capatai ale lui Constantin Brancoveanu; la inceputul anilor 1690, aceasta era una dintre cele mai reprezentative constructii in stil brancovenesc. Caracteristicile constructiei sunt bizantine, islamice si paladine, caracteristici care se impletesc foarte armonios si dau senzatia unui echilibru perfect si a unei linsiti ce nu poate fi tulburata. Detaliile, ornamentele, arcadele, turnurile inalte, zidurile de calcar inalte sculptate cu motive florale, tote sunt deopotriva imbinate cu mult gust si multa pricepere contribuind astfel la frumusetea acestui asezamant religios.

Un element decorativ deosebit se regaseste deasupra scarii principale; aici, un acoperis asemenea celor des italnite in casele taranesti are o cornisa decorata cu scene religioase, pasari si animale fanteziste pictate, asa cum des se intalnesc in manastirile brancovenesti. O alta tema grafica reprezentata in pronaos de data aceasta, este “Judecata de apoi” ; pictura pune in antiteza bucuriile raiului cu judecata si chinurile iadului. Desi aici se gaseste cea mai mare reprezentare grafica din Tara Romaneasca, cea mai frumoasa interpretare a acestei scene se gaseste la Manastirea Voronet. Pe peretii manastirii se mai gasesc pictate chipurile mesterior care au muncti la constructia cladirii, precum si portretele mesterior membrilor celor trei dinastii conducatoare importante din Tara Romaneasca: Basarab, Basarab-Brancoveanu si Cantacuzino.

Pe langa picturile bine facute, interiorul bisericii mai are un iconostas sculptat in lemn si un scaun domnesc; scaunul domnesc este deasemenea sculptat in lemn si poarta stema Cantacuzinilor.

In ceea ce priveste intregul ansamblu de la Horezu, acesta se intinde pe trei hectare si contine 4 lacase de cult:

  • Biserica propriu zisa, ctitorita de Constantin Brancoveanu.
  • Biserica Bolnitei ctitorita de doamna Maria Brancoveanu in anul 1969. Aceasta a fost zugravida de Preda Nicolae si Ianache.
  • Schitul “Sfintilor Apostoli”, ctitorit de Ioan Arhimandritul in anul 1698; schitul a fost zugravit in anii 1700 de Iosif si Ioan.
  • Schitul “Sfantul Stefan”, ctitorit de Stefan Brancoveanu, fiul cel mare al domnitorului in anul 1703; pictura a fost realizata de Ianache, Istrate si Harinte.

Zidurile din exteriorul manastirii comunica cu o capela, un turn de paza in stil baroc, o camera de consiliu, o sala de mese, o clopotnita si chiliile maicutelor. Turnul clopotnitei adaposteste 4 clopote mari, cu greutate cuprinsa intre 300 si 1000 de kg; pe trei clopote din 4 este trecut numele lui Brancoveanu. Ca dimensiuni, biserica principala este considerata o copie a Manastirii Curtea de Arges, avand 32 de metri in lungime si 14 metri inaltime.

Desi Manastirea Horezu a fost initial manastire de calugari, in anul 1872 aceasta a devenit obste de calugarite; acestea ingrijesc cu spor de asezarea care astazi este una dintre cele mai vizitate manastiri din tara si unul dintre cele mai mari si compleze exemple de arhitectura bisericeasca. Manastirea primeste anual zeci de mii de vizitatori, cel mai mare aflux fiind in perioada Pastelui.

Manastirea ofera si locuri de cazare modeste, intaietate avand capetele bisericesti.

Bine de stiut daca ajungi aici

Manastirea se situeaza la poalele Muntilor Capatanii, la 39 de km de Ramnicu Valcea urmand DN67. Adresa este: Strada Balanesti, Horezu; te poti orienta mai bine urmand harta cu obiective de vizitat din Romania.

Imediat ce o sa ajungi aici, ar fi pacat sa ratezi atelierele de olarit de la Horezu intra si viziteaza fiecare casa care are expus in curte strachini colorate; te vor intampina mesteri olari care vor dori numaidecat sa iti povesteasca despre traditia olaritului.

«
»


Posibilitati de cazare in zonaScrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Baile Olanesti, foto: Larisa Balta
Salina Turda, foto: Rares Buduroes
Lacul Siutghiol, Mamaia, foto: Alexandru Velcea
Lacul Vidra, Foto: Catalin Sandu
Orasul Bistrita
Partia Kalinderu - Busteni

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Cele mai bune Oferte si reduceri din turism sunt aici!