Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Manastirea Moldovita

Manastirea Moldovita

Din: Biserici si Manastiri, Bucovina, Judetul Suceava

Manastirea Moldovita se afla in satul Vatra Moldovitei din judetul Suceava si a fost construita la dorinta voievodului Petru Rares in anul 1532; rezultatul este unul pe masura, facand cinste acestei zone si manastirilor din frumoasa Bucovina, desi materialele care au fost folosite nu sunt de aceeasi calitate ca la Manastirea Voronet.

Despre Manastirea Molodvita

Manastirea a fost construita in apropierea unei alte manastiri mai vechi care a fost ruinata; data constructiei celei dintai nu se cunoaste in schimb avem certitdinea ca aceasta a existat deoarece Alexandru cel Bun o numeste intr-unul din actele care dateaza in timp “cea nou zidita”. Se spune ca vechea constructie a avut scop de supraveghere a zonei de frontiera pe langa cel religios; mai ales ca in apropiere a fost descoperita o camasa cu zale, obiect care atesta ca in zona a existat o fortificatie. Manastirea veche s-a prabusit in urma unei alunecari de teren, dar ruinele acesteia se vad si astazi in apropiere.┬áLocul pentru noua manastire a fost ales de Petru Rares in zona de ses si a inceput contructia in anu 1532; tot in acea perioada manastirea capata aspectul unei fortarete pentru ca este imprejmuita de ziduri si turnuri cu rol de aparare. Fundatiile din apropiere care se vad in pamant sunt dovezi clare ca in apropiere de manastire au existat si locuinte; mai tarziu pe aceste fundatii Episcopul Efrem de Radauti a construit casa egumeneasca pentru a pastra darurile bisericii dar si pentru a gazdui o scoala de copisti si miniaturisti in scopul continuarii operei culturale inceputa de domnitorul Petru Rares, fiu al lui Stefan cel Mare.

Biserica este contruita in stil gotic si stil bizantin, continuand astfel stilul care predomina la manastirile din Moldova si care a fost impamantenit in timpul domniei lui Stefan cel Mare. Ca un plus in timpul domniei fiului acestuia, Petru Rares, remarcam dimensiunile mai mari, inaltimea si zveltetea constructiei. Influentele gotice de la Manastirea Moldovita sunt date de elementelele facute de mesterii pietrari veniti aici tocmai din Ardeal. La 5 ani de la contruire, biserica a fost pictata devenind astfel un document artistic al epocii. Tendinta de a umaniza figurile divine, precum si umanizarea desenelor prin simtaminte care apartin in totalitate oamenilor sunt trasaturi pure ale Manastirii Moldovita, trasaturi care se patreaza si astazi cu aceeasi prospetime si stralucire a culorilor. Specialistii sunt de parere ca picturile si zugravelile au fost facute de o echipa de zugravi coordonati de Toma de la Suceava, pictorul de la curtea lui Petru Rares.

Una dintre cele mai interesante fresce de aici se afla la exterior langa pridvor si o infatiseaza pe Fecioara Maria in Constantinopol salvand orasul de atacul persilor si al avarilor din anul 626; pictura se numeste “Asediul Costantinopolului” si decorul este plasat in contemporan, vesmintele si turbanele turcesti care invesmantau cavaleria sunt menite sa trezeasca in minte privitorilor o corelatie cu Moldova care era mereu pandita de un asediu turcesc. Scena Rastignirii din naos este cea mai valoroasa pictura a manastiririi dar si din toate bisericile Bucovinei.

Alte elemente de ordin arhitectural care se remarca la Manastirea Moldovita:

  • spre deosebire de alte manastiri, aici se regaseste un pridvor deschis care da maretie intregii constructii
  • se remarca tainita (incapere amplasata deasupra camerei mormintelor) si un semisoclu (aflat in jurul biericii) ca elemente specifice lacaselor sfinte din timpul lui Petru Rares
  • boltile pridvorului contruite in forma de cruce in stil moldovenesc
  • bolta din pronaos este construita in 8 arce intretaiate cu aspect de stea (normal pentru acea vreme ar fi fost 4 arce moldovenesti)
  • turla este inalta si circulara la interior dar octogonala la exterior (sistemul de boltire este traditional moldovenesc, lucru care este specific domniei lui Petru Rares)
  • pardoseala este din piatra pe toata suprafata bisericii
  • ornamentele exterioare sunt ocnite si firide alungite la abside in vreme ce acoperisul este facut din sita de brad
  • catapeteasma este sculptata in lemn, fiind o adevarata opera de arta pictata si aurita care dateaza din secolele XVI (partea superioara pana la candele) si al XVIII-lea (partea inferioara)

Bine de stiut ca sa ajungi la Manastirea Moldovita

Adresa sfantului locas este: Vatra Moldovitei, 727595, Judetul Suceava

Doua drumuri importante trec pe aproape: E85 si E58 dar masina nu este singura cale ce acces; cu trenul se poate ajunge la Suceava din numeroase locuri din tara iar de aici intrebati localnicii si la punctele de informatii din gara sau autogara ce alte mijloace de transport de legatura exista in aceasta directie.

Hramul Manastirii este de Buna Vestire. Maicutele care locuiesc aici trebaluiesc linsitite si oranduiesc de buna gospodarire a manastirii, a atelierelor si a muzeului unde se afla importante manuscrise din secolul al XV-lea in are se vorbeste despre scoala din manastiri.

«
»


Posibilitati de cazare in zonaScrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Valea Cernei, foto: Alex Imreh
Statiunea Balneo-Climaterica Calimanesti
Barajul Siriu, foto: Macovei Tinel
Hanul lui Manuc
Pestera Ursilor
Stana de Vale

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vrei sa te alaturi echipei noastre? SCRIE-NE DESPRE TINE AICI!