Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Manastirea Voronet

Manastirea Voronet

Din: Biserici si Manastiri, Bucovina, Judetul Suceava

Manastirea Voronet constituie unul dintre cele mai izbitoare exemple ale purului stil moldovenesc. Albastrul de Voronet (azuriu stralucitor) salasluieste pe zidurile locasului sfant inca din 1540 si le impodobeste intr-un mod cu totul si cu totul aparte in fresce precum:  “Judecata de Apoi”, “Arborele lui Iesei” sau “Pacatul lui Adam”.

Istoricul Manastirii Voronet

Biserica datateza inca din 1488 si a fost construita in doar patru luni si 2 saptamani, un real record pentru vremurile trecute, pe locul unui vechi schit din lemn. Unii istorici arata ca in mai putin de 4 luni, biserica a fost ridicata (26 mai-14 septembrie). Reprezentand una din cele mai mai importante ctitorii ale domnitorului Stefan cel Mare si Sfant, aceasta il uneste pentru eternitate pe acesta de un nume important pentru biserica romaneasca: Daniil Sihastrul, primul preot al manastirii, nu doar o figura legendara ci o reala personalitate istorica. Mormantul acestuia este vegheat in permanenta de o candela ce arde neintrerupt acolo unde obstea manastirii ia lumina pentru fiecare slujba.

Construita de soltati, biserica are acoperisul realizat din sindrila si nu intamplator modelat in forma de cort: astfel, zapada si apa care s-ar scurge de pe acesta sa cada suficient de departe de ziduri pentru a proteja picturile deosebite de pe acestea. Comoara din Voronet este monumentul bisericesc care a suferit cele mai putine modificari de la origini pana in prezent. In anul 1547, varul lui Petru Rares, Grigore Rosca decide sa adauge bisericii un pridvor nou, in care arhitectura este subordonata decorului pictat. La interior, picturile dau nastere unor scene biblice cunoscute ortodocsilor din orice parte a lumii: “Cina cea de Taina”, “Impartasirea Apostolilor”, “Spalarea picioarelor”, picturi ce se gasesc in altar, iar in naos, alaturi de “Ciclul Patimilor” sta tablou votiv al voievodului Stefan cel Mare.

Albastrul de Voronet

Albastrul de Voronet, imbraca zidurile manastirii intr-un mod unic. Turistii care trec an de an pe la altarul de la Manastirea Voronet  povestesc oriunde s-ar duce de profunzimea culorii, de modul in care aceasta rezista de ani de zile fara ca umbra timpului sa isi lase amprenta vizibil asupra frescelor. Viata lunga a culorilor sta doar in priceperea vopsitorilor din vremurile trecute de a pune culoare pe zidurile proaspete ale sfantului lacas. Vopseaua trebuia aplicata cand zidul nu era nici prea uscat nici prea umed, graba sau intarzierea mestesugarilor fiind fatala picturilor care astazi sunt pomenite de gurile oricarui turist ce ajunge macar o data la manastire. Modalitatea de lucru a mesterilor era una gandita, astfel incat diferentele intre mana de lucru sa nu se vada si fiecare sa isi termine bucatica de pictat distribuita in aceiasi zi. Pictorii incepeau munca dis de dimineata, mereu cu partea de sus a manastirii si terminau cu poalele acesteia, iar pentru ca diferenta intre mana de lucru sa nu fie vizibila ochiului omenesc la imbinari, mestesugarii pictau scene biblice diferite, despartite prin linii de munca vecinului. Primul pas era trasarea conturului cu negru sau ocru, ulterior se umpleau spatiile mari cu vopseaua dinainte preparata. Ultimul care dadea viata picturilor se ocupa de detaliile care fac diferenta: ochi, expresia fetei, maini, si dadea sens umbrelor. Ultima culoare care era aplicata pe zidurele manastirii era albul, menit sa dea si mai multa viata picturilor, mai multa luminozitate. Albul era preparat din var si branza, care desi erau solide, din amestecul acestora reiese o compzitie lichida: caseinatul de calciu. Dupa ce toate culorile erau aplicate, tencuiala scoatea apa afara, apa care forma o crusta menita ca in timp sa protejeze culoarea de intemperiile naturii.

Chiar daca specialistii spun ca vestitul albastru de voronet imbraca si zidurile Manastirii Humorului, gura turistului spune ca albastrul de voronet e unic si exista doar un loc in care acesta se face vazut: Sfanta Manastire Voronet. Restauratorii au si o explicatie pentru acest lucru: pe zidurile Voronetului, azuriul a fost aplicat cat inca tencuiala era mai umeda decat pe zidurile altor manastiri. Sau este vorba doar de faptul ca pe zidurile sale albastrul domina mai mult decat orice alta culoare.

Oricare ar fi motivul, Voronetul ramane vestit pentru acelasi lucru: culoara vie si jucausa in bataia soarelui sau patrunzatoare in umbra copacilor ce o inconjoara la ceas de seara.

Bine de stiut daca vrei sa vizitezi Manastirea Voronet

Manastirea Voronet isi face loc in istoria Romanei si in peisajul monumentelor la 36 de km de Suceava si la doar 4 km de centrul orasului Gura Humorului, in satul Voronet, judetul Suceava, accesul facandu-se pe Dealul Gura Humorului, si apoi parcurgand inca 5 km pana in satul cu acelasi nume. Hramul bisericii este an de an la data de 23 aprilie, la sarbatoarea Sfantui Gheorghe.

Are dimensiuni relativ mici: 25.5 m fara pridvor, 7.7 m lungimea naosului si pronaosului si 10.5 m in dreptul abisadelor laterale.

Date de contact: Sat Voronet, Gura Humorului, 725300, judet Suceava

Tel: + 40 (230) 235325

Mobil: + 40 (744) 560001


«
»


Posibilitati de cazare in zona6 Comentarii to “Manastirea Voronet”

 1. ALINA says:

  La manastirea Voronet vei fi jecmanit inca de la poarta. Mi se par ilegale taxele de intrare, taxe foto, taxe video. Ne ingradesc dreptul la a ne ruga pentru ca nu toti oamenii se duc sa viziteze, sunt ff multi care se duc sa se roage. Daca ar fi la fiecare manastire asa, ar trebui sa lasam milioane bune pe acest taxe intr0un tur al manastirilor din Moldova. Poate se sesizeaza si Arhiepiscopia Sucevei si Radutilor.
  SI ce fac maicile cu banii nostri din taxe si tot felul de donatii? isi cumpara cele mai luxoase masini, noi pelerini ne ducem la manastire cu Loganul ca trebuie sa platim taxe de intrare, sa donam manastirii, ne e frica ca vor muri maicile de foame, desi primesc bani de la Ministerul Culturii si Cultelor, au pamanturi manastiresti (dar ele trebuie cultivate), donatii, sposorizari si au si SALARIU. asa ca oameni buni, mergeti la manastire si va rugati.

 2. Mircea says:

  Sau poate nu se sesizeaza. Eu sunt de acord cu taxele. Sunt lucruri care trebuiesc ingrijite, au o valoare inestimabila si nimeni nu poate face diferenta intre cineva care se roaga si cineva care viziteaza. Nu compara popii cu bani cu maicutele.

 3. Mary says:

  Vai, Alina, dar ce grija ai tu de ce fac maicile cu banii….mai ales ca primesc din atatea parti…de ce nu te faci maica daca e asa de bine? E chiar asa o suma mare, aceasta taxa? Cu cata usurinta scoate romanul din buzunar bani de tigari, de exemplu, sau alte nimicuri, dar cand e vorba sa dea pentru ingrijirea unei manastiri, ca pentru asta e taxa, isi baga diavolul coada si il face sa carteasca, sa comenteze pe net, sa vada toata lumea ce indignat e …Doamne ajuta !

 4. Bea says:

  Frumoasa descrierea insa merita corectata repetitia din paragraful 4 “menit sa dea..menit sa dea..”

  Alina, oriunde te duci sa vizitezi in lume,se percep taxe de intrare: de la marele Versailles pana la cel mai mic castel trebuie platita o taxa. Exceptie fac DOAR marile edificii care sunt sustinute din bugetul de stat,si nusunt multe la numar. Mi se pare un lucru esential sa ajutam la intretinerea acestor lacase, stim foarte bine ca Ministerul Culturii si Cultelor e laxist, duce lipsa de fonduri s.a.m.d…

 5. DINU NISTOR says:

  Cand se va intoarce Isus,sa scoata cu biciul satrapii din biserica “Voronet”? De cand,trebuie sa platesc pentru a intra si a ma ruga in “casa domnului”? Am facut 1000 de km pentru a ma ruga la manastirile din Bucovina si am donat, cat am avut, peste tot. La Voronet nu mai aveam bani si nu am fost lasat sa intru. Dintr-un grup de 18 pensionari au intrat 5, cei care mai aveau bani pt. intrare. Cei care nu mai aveau, au rugat (maicuta) sa-i lase dar aceasta, acompaniata de un “cirac” a spus daca nu va convine, plecati, aratand spre bolta manastirii. Mi-a amintit de vanzatoarele de la alimentara de pe vremuri care aveau aceasta replica: daca nu-ti convine, nu cumpara.
  Apropo, Biserica primeste bani de la noi (de la buget) dar nu se mai satura. La intrare se dadeau bilete xeroxate pe care era trecut cu pixul 2 lei dar (maicuta) pretindea 5 lei. Nu este evaziune fiscala, pentru ca biserica nu plateste taxe la buget, este scutita, pur si simplu fura de la episcopie. Daca va suferii ortodoxia noastra, sigur va fi din cauza preotilor si a asaziselor (maicute) puse sa stoarca bani de la cel ce doreste sa se roage domnului in casa acestuia. Voronetul a fost a sasea manastire vizitata de acest grup, dar la toate celelalte s-a donat, fiecare dupa posibilitati si cand am intrebat cat este intrarea am primit raspunsul care trebuie sa-l primesti la orice lacas sfant: “donati cat va puteti permite”. Doua persoane nu si-au putut permite dar au fost invitate in biserica fara a mai plati.

  De ce nu se poate si la Voronet? Jur ca nu voi mai calca la aceasta manastire si nici nu o recomand nimanui. Puteti vizita: Moldovita, Sucevita, Putna, Humor etc. Ocoliti manastirea Voronet unde nu sunteti primiti cu bucurie si cu buna vointa.

 6. Nicoleta Benos says:

  Este normal sa platesti atunci cand vrei sa faci un material video. Poti sa-l valorifici.Ingrijirea acestor “bijuterii” costa foarte mult.Pot sa ma rog cand merg pentru ca nu tin cont de ce se intampla in jurul meu.Maicile fac donatii multe, foarte multe. Ajuta copiii, batranii……Intrebarea este ce fac cei care ne conduc , cu banii luatu cu japca. Unde sunt? Biserica a facut si face mult pentru acest popor.Daca sunteti curiosi ce fac cu banii maicutele mergeti la serviciul contabil si aflati. Cateodata intrebam acolo unde chiar se face ce trebuie cu banii si uitam sa intrebam acolo unde se fura cu adevarat. Doamne ajuta!

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Sighetu Marmatiei
Salina Praid
Manastirea Neamt, foto: Dan Calancea
Bucovina, tinuturi indepartate si sfinte, foto: muzeeinaerliber.ro
Lacul Albastru, foto: Ioana Bancos

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Ajuta-ne sa fim mai buni, PROPUNE UN OBIECTIV TURISTIC deosebit!