Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Cascada Cailor

Cascada Cailor

Din: Cascade, Judetul Maramures, Maramures

Situata in Muntii Rodnei, Cascada Cailor este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai frumoase atractii turistice din tara noastra, gasindu-se cu precadere pe versantul  Nordic al Muntilor Rodnei in imediata apropiere a statiunii turistice Borsa. In consecinta, daca alegem sa vizitam bine cunoscuta statiune turistica Borsa, nu avem cum sa ratam aceasta frumoasa cascada. Acesta este si motivul pentru care, anula, zona ce include statiunea dar si Cascada Cailor este invadata de o multume de turisti din tara noastra dar si de peste hotare.

Atractia propriu-zisa o reprezinta faptul ca apele rezultate din topirea zapezii, dar si din ploile de peste an, sunt stranse intr-un circ glaciar, urmand ca de acolo sa se pravaleasca pe versantul foarte abrupt al Rezervatiei Piatra Rea, formand astfel aceasta cascada de o frumusete covarsitoare. Cascada este formata din mai multe trepte de cadere libera, aflate la aproximativ 40m una de cealalta, primele doua, ca urmatoarele sa-si micsoreze distanta, succedandu-se la doar 20m.

Legenda Cascadei Cailor

Ca orice loc cu atractie turistica iesita din comun, si Cascada Cailor dispune de propria ei legenda. Se spune ca Muntele Piatra Rea a reprezentat din totdeauna locul preferat al celor ce locuiesc in zona sa isi tina hergheliile de cai incepand cu primavara pana in toamna, motivul fiind cat se poate de simplu : pasunile sunt de o frumusete si o bogatie greu de intalnit, astfel, caii puteau paste in voie fara a fi deranjati. Insa, cum nicio poveste nu este frumoasa pana la capat, se spune ca hergheliile de cai obisnuiau sa fie atacate de catre urs, acesta fiind infometat si cautand hrana in carnea cailor. Locul fiind deschis, sansele de izbanda ale ursului erau, de cele mai multe ori mici spre nule. Insa, ursul, animal destept, asa cum este cunoscut, gasea solutii pentru a remedia situatia si incoltea bietele animale deasupra prapastiei de langa ceea ce in zilele noastre se numeste chiar Cascada Cailor. Astfel, prinse intr-un loc stramt, bietele animale nu mai aveau nicio sansa si cadeau prada infometatului urs. Alternativa era ca animalele sa se arunce in hau, ceea ce nu ar fi insemnat un sfarsit fericit nici pentru ele. Legenda spune, ca in acest fel, ursul se alegea cu vreo 15 cai.

De atunci, localnicii au redenumit aceasta cascada ca fiind a cailor, tocmai datorita acestei legende. Odata cu aceasta cascada, intreaga zona a fost redenumita, muntele din imediata apropiere primind numele de Muntele Cailor, circul glaciar de care spuneam mai devreme primind si el numele de Podul Cailor. Insa, ca intreg peisajul sa fie botezat in acelasi stil si sa primeasca numele aferent, mentionam ca si paraul ce se pravaleste in vale a primit numele de Izvorul Cailor.

Accesul catre Cascada Cailor

Desi nu ne-am fi inchipuit, accesul se face cu foarte mare usurinta, fie ca alegem drumul pe jos de la Borsa, mergand pe o poteca, fie ca alegem varianta mai comoda, utilizand telescaunul, din statiunea Borsa.

Daca alegem a doua varianta, si anume cea cu telescaunul, vom avea placuta surpriza sa constatam ca din locul de unde ne lasa telescaunul vom parcurge aproximativ 15 minute pe jos. Bine de stiut este ca telescaunul nu va pleca daca grupul de persoane nu va depasi 10-15 persoane, asa ca, de indicat este ca aceasta excursie sa fie parcursa cu grupul de prieteni, pentru a nu avea supriza sa trebuiasca sa asteptam mai mult decat necesar ca numarul de persoane minim admise sa se completeze.

De asemenea, tot bine de stiut este ca ultima cursa a telescaunului se va face la orele 17 :00, astfel,  daca nu reusiti sa ajungeti pana la acea ora la capatul de sus al telescaunului, nu veti mai avea cu ce sa coborati muntele. Singura varianta va fi sa coborati pe jos, dar, in conditii slabe de iluminare acest fapt nu este tocmai indicat.

«
»


Posibilitati de cazare in zona6 Comentarii to “Cascada Cailor”

 1. anca says:

  Imi plac locurile care au o legenda asa ca aceasta. In Maramures sunt multe locuri frumoase, pacat ca e asa de departe de Bucuresti 🙁

 2. cris says:

  merita vazut!!!

 3. cristian says:

  Superb. Am fost la Cascada Cailor.Oricat de cald ar fi afara sa va imbracati bine. Pe telescaun va sufla vantul de va rupe.Hanorac + sapca , cel putin.

 4. FeS says:

  Nu va recomand sa va duceti acolo…drumul este unul ca dupa bombardament, nu am reusit sa merg cu mai mult de 20km/h o portiune de mai bine de 60km iar acolo, cel care se ocupa de telescaun nu ii da drumul decat daca ii platesti echivanlentul a zece bilete dus-intors adica 100 euro.
  Zona este frumoasa insa drumul si oamenii de acolo sunt foarte neprietenosi

 5. mirela says:

  Este foarte frumos la CASCADA CAILOR,merita sa va duceti sa vedeti atat cascada cat si peisajul care este de vis.In legatura cu comentariul ca drumul este prost,asa este,dar despre cel care se ocupa de telescaun nu este asa ,noi am ajuns pe la 17.30 la telescaun si am fost patru persoane si nu am avut nici o problema sa urcam la cascada,de coborant am coborat pe traseul marcat care este foarte bun si superb.
  Mergeti sa vedeti CASCADA CAILOR si daca ajungeti in Maramures nu ratati sa va plimbati si cu mocanita pe VALEA VASERULUI sa vedeti natura in splendoare ei.

 6. Sabina C says:

  Foarte frumos la Cascada Cailor!

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Castrul Roman Porolissum
Mocanita de la Viseul de Sus
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA de langa Sibiu
Palatul Mogosoaia
Cetatea si Biserica de la Prejmer, Brasov, foto: Ciri Florin
Cetatea Poenari

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Te asteptam pe pagina noastra de Facebook! Like!