Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Castelul Peles

Castelul Peles

Din: Castele Cetati si Palate, Judetul Prahova, Muntenia

Castelul Peles este cunoscut a fi unul dintre cele mai frumoase castele din regiunea balcanica, daca nu chiar din intreaga  Europa.  Construit initial ca fiind locul de promenada si de relaxare a monarhilor Romaniei incepand cu primul monarh, Carol I,  Castelul Peles detine o istorie pe cat de bogata pe atat de interesanta din multe puncte de vedere.

Istoricul Castelului Peles

Avand originile inca din 1873, costructia sa fiind finalizata in anul 1914, Castelul Peles reprezinta un adevarat regal de frumusete si de bun gust arhitectural, avandu-i ca arhitecti pe Johannes Schultz si Karel Liman.

Situat in Sinaia, judetul Prahova, la doar 44 km de orasul Brasov, Castelul Peles reprezinta una din marcile Romaniei monarhice, fiind o amintire a vechilor vremuri dinainte de comunism, ce unii inca le mai numesc ,,vremurile bune ‘’.

Se spune ca, locul ales pentru constructia Castelului Peles nu a fost intamplator.  In anul 1866, principele Carol I, aflandu-se intr-o vizita prin imprejurimile Brasovului, observa frumusetea localitatii Sinaia, decizand astfel sa construiasca un castel in aceste zone rupte parca din Rai.

Cu toate ca ridicarea castelului nu a fost tocmai usoara, constructorii avand mari probleme cu stabilirea fundatiei,  pana intr-un final, acesta a reusit sa fie construit, in ciuda tuturor conditiilor vitrege pe care natura le punea ca bariera, printre care cursurile subterane ale raurilor, cat si posibilitatea producerii unor alunecari de teren.

Ceea ce este cu adevarat impresionant este ca, asa cum se stie, la scurt timp dupa inceperea constructiei Castelului Peles, s-a inceput constructia si a Pelisorului, fiind considerat un fel de ,,pui ‘’ al Castelului Peles in sine, fiind construit in stil asemanator, respectand imaginea initiala, cu toate astea, aducand un plus de modernism bine venit.  Pelisorul a devenit resedinta lui Ferdinand I si a reginei Maria de Romania.  Ca fapt aditional, se spune ca cei doi ar fi locuit si la Foisor, cladire distrusa de un incendiu la scurt timp, dar reconstruita in 1933. Atat Pelisorul cat si Peles, sunt doua obiective turistice ce fac cinste zonei Valea Prahovei.

Revenind la Castelul Peles, cronicile din acea vreme relateaza ca, pentru construirea lui, a fost necesara o suma exorbitanta, totul ridicandu-se la 16 milioane lei de aur.

Insumand 170 de incaperi, Castelul Peles  a fost dotat cu cele mai bune conditii ale acelor vremuri, printre care existenta incalzirii centrale, a unui lift, cat si o uzina electrica, lucruri cu adevarat impresionante pentru acea perioada.

Luxul Castelului Peles este coplesitor chiar si in zilele noastre, el dispunand de maretie inca de la intrare, impresionand prin holul principal, continuand cu incaperi la fel de luxoase, cum ar fi: Salonul Florentin, Sala Maura, Salile de arme, Sala de Teatru, Sala Coloanelor, Sala de Consilii, Salonul Turcesc, Sufrageria, Cabinetul de Lucru, cat si Sala de Concerte, s.a.m.d.

Toate aceste sali, destinate unor scopuri precise, aceste scopuri definindu-se chiar prin denumirea incaperilor, pun indeosebi accent pe lux, bogatie, bun gust, dar si o arhitectura cum rar iti este dat sa intalnesti.

De departe cea mai frumoasa incapare din cadrul Castelului Peles este Dormitorul Imperial. Asa cum sugereaza pana si numele sau, aceasta impresioneaza prin decorararea cu foarte multe artefacte de valoare, precum un candelabru costruit din cristal de Boemia, de o valoare inestimabila.

In ceea ce priveste insteriorul Castelului Peles, privit la modul general, acesta este decorat cu cele mai frumoase vitralii, cat si un numar mare de statui faurite din marmura Carrara.

De-alungul timpului, Castelul Peles a gazduit personalitati de vaza ale lumii, cea mai importanta vizita fiind cea a imparatului Franz Joseph, acesta ne fiind singurul exemplu demn de luat in seama, alte vizite importante fiind cele ale multor scriitori, muzicieni, dar si regi si regine, in afara lui Franz Joseph, reprezentantul Imperiului Austro-Ungar.

Luxosul Castel Peles, reprezentand resedinta noii monarhii, asa cum insusi Carol I spusese, s-a aflat in posesia regalitatii pana in anul 1948, in momentul in care Regimul Comunist a luat puterea. Acesta a confiscat Castelul Peles, trasformandu-l in anul 1953 in muzeu. Chiar si in conditiile astea, vizitarea Castelului Peles se facea in conditii stricte, potrivite politicii comuniste.

Fratele mai mic, Pelisorul, va fi deschis spre vizitare abia dupa Revolutia din anul 1989, mai exact in anul 1990, dupa caderea Regimului Comunist si instaurarea noii politici democratice.

La scurt timp dupa aceste evenimente, Guvernul Roman a decis retrocedarea Castelului Peles fostei regalitati, aceasta fiind inca reprezentata de catre regele Mihai I, acelasi monarh ce se afla la conducere in anul 1948, atunci cand s-au produs marile schimbari pe teritoriul Romaniei.

Informatii utile despre Castelul Peles:

Pretul unui bilet de intrare, in ceea ce priveste vizitele in cadrul Castelului Peles variaza intre 30 RON si 1000 RON, pentru cei ce detin un aparat de fotografiat, suma din urma fiind destinata fotografilor profesionisti. Pentru a putea vizita etajul 1 al castelului, zona cea mai impresionanta este nevoie de programare aceasta fiind deschisa doar de cateva ori pe an; parterul este deschis in permanenta, respectand programul de vizitare.

Adresa completa a Castelului Peles este: Str. Pelesului, Nr. 2, 106100 Sinaia, Jud. Prahova, personalul Castelului Peles, putand fi contactat si la numarul de telefon: 0244-310.918, Fax: 0244-312.416, cat si pe adresa de e-mail: peles.ro@gmail.com. Informatii suplimentare privind programul de vizitare cat si alte informatii de maxim interes, se pot citi pe site-ul oficial al Castelului Peles:  www.peles.ro.

«
»


Posibilitati de cazare in zona3 Comentarii to “Castelul Peles”

  1. victor ghioc says:

    cand este ultima zi de vizita a castelului deoarece am inteles ca se inchide. multumesc

  2. bogdan says:

    nu se inchide ca am fost eu in iulie.este duperb

  3. alexino2012 says:

    nu se inchide nimic baaaaa

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Rezervatia Naturala de Zimbri Dragos Voda, Vanatori Neamt
Vatra Dornei, foto: Andrei Brasovean
Parcul Nicolae Romanescu din Craiova
Statiunea Paltinis, foto: Ionela
Cheile Turzii, foto: Rares Buduroes
Baile Olanesti, foto: Larisa Balta

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Tara, Tara, vrem ostasi! Alatura-te echipei Turist De Romania!