Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Palatul Brukenthal Avrig

Palatul Brukenthal Avrig

Din: Castele Cetati si Palate, Judetul Sibiu, Transilvania

Palatul Brukenthal Avrig este singurul palat din tara care beneficiaza de un parc amenajat in stil baroc si care se afla la poalele Carpatilor. Acesta mai poarta numele si de “Edenul din Transilvania” iar cladirea a fost resedinta de vara a guvernatorului Samuel von Brukenthal, cladire  construita pe cel mai inalt punct al orasului Avrig la 15 metri deasupra raului Olt.

Despre Palatul Brukenthal Avrig

Samuel von Brukenthal este o personalitate politica foarte importanta si foarte influenta a Transilvaniei in trecut; acesta a fost timp de 13 ani guvernator al Transilvaniei, pe acea vreme principat apartinand de imperiul habsburgic sub Maria Thereza (functia de guvernator era cea mai importnata functie a acelor vremuri). Perioada in care guvernatorul a studiat la Viena a lasat o puternica influenta asupra acestuia, avand un bun gust deosebit si o puternica pasiune pentru arta si simtul valorii, colectionand tablouri, carti, monede si manuscrise vechi.

Palatul Brukenthal din Avrig a fost construit la finalul secolului al XVIII-lea de guvernatorul Samuel von Brukenthal; palatul impreuna cu gradina acestuia se intinde pe o suprafata totala de 16 hectare. Desi constructia palatului a inceput in anul 1762 de catre Adolf Nicolaus von Bucow, general si guvernator a Transilvaniei (1712-1764), a fost terminata dupa anul 1764 de guvernatorul Samuel von Brukenthal (1721-1803). La baza constructiei acestuia au stat doua palate din Europa, Palatul Luxembourg din Paris si Palatul Schoenbrunn din Viena; acesta este format din cladirea principala a palatului (mai exista 2 corpuri ale cladirii care astazi sunt nefolosite), orangeria si gradina de vara.

Cladirea palatului este construita in forma de U, avand un corp central si 2 aripi laterale. In aceasta cladire erau expuse 212 tablouri si 129 gravuri, piese care faceau parte din colectia baronului Brukenthal si care astazi se gasesc la Muzeul Brukenthal. In timp, cladirea s-a degradat mult, trecand de la proprietar la proprietar care nu au avut grija de intretinerea ei. Mai mult, pe perioada desfasurarii celui de-al doilea Razboi Mondial cladirea palatului a fost folosita ca spital militar; dupa razboi acesta a functionat ca  spital in care erau tratate bolile pulmonare, pana in anul 2005, moment in care a fost retrocedat catre Fundatia Samuel von Brukenthal.

Parcul palatului este unic in tara si este amenajat in stil baroc, organizat in terase care coboara inspre lunca Oltului; atmosfera unica ce se regaseste in curtea palatului este diferita in functie de locul in care te afli sau in care privesti. Gradinile amenajata in stil frantuzesc, olandez sau englezesc au un farmec aparte; gradinile franceze sunt caracterizate de forme stricte si fantani arteziene, statui de piatra si o oranjerie (aici se cultivau migdali, pepeni, ananas si nuscoara), gradinile olandeze te intampina cu flori multicolore de primavara pana toamna, mirodenii si zarzavaturi, in vreme ce gradinile engleze sunt presarate cu poteci serpuite si arbori batrani. In structura gradinii de la palat era integrata si o gospodarie cu animale, legume si pomi fructiferi, scopul fiind acela de revanzare a produselor si asigurare a alimentelor la palat; boii albi care pasteau pe pajistile din Avrig erau cunoscuti pretutindeni si vanduti si la Neapole.

Asemeni palatului, si parcul a fost putin ingrjit in anii de dupa moartea baronului Brukenthal. De-a lungul timpului plantele au crescut nestingherite peste tot si aranjamentele initiale sunt foarte greu de distins astazi. Sunt necesare reparatii capitale la scari, inlocuirea bancilor, curatarea apelor si reamenajarea fantanilor care astazi sunt seci. Desi in trecut cladirile erau foarte luxoase si impresionau prin bun gust, de-a lungul timpului acestea au suferit modificari odata cu amenajarea sanatoriului. Nerealizarea reparatiilor la timp au dus la un grad mai mare de degradare a cladirii. Cu toate astea, elementele de arhitectura exterioara si decoratiunile fatadelor pastreaza caracterul istoric original.

Din punct de vedere cultural si istoric, parcul are o reala importanta pentru Romania dar si pentru Europa, fiind impreuna cu palatul o opera de arta unitara si incepand din anul 1990 parcul se afla sub ocrotirea nationala a monumentelor. Incepand cu anul 2006 s-au pus bazele unui proiect care urmareste sa mentina si sa dezvolte parcul in viitor; datorita fondurilor mici asanarea si reparatiile se fac cu pasi mici. Pe parcurs s-a amenajat o livada cu pomi fructiferi, livada care va fi deschisa peste cativa ani cand pomii o sa se dezvolte suficient.

In vreme ce palatul este gol, orangeria a fost amenajata si transformata intr-un mic hotel care are 10 camere in care se pot caza turisti. Pe langa camere, mai exista si 2 sali de festivitati cu o capacitate de 180 de locuri in care se organizeaza expozitii, workshop-uri si conferinte. In curtea palatului se pot organiza evenimente, nunti si petreceri private.

Bine de stiut daca ajungi la Palatul Brukenthal

Zona in care Palatul Brukenthal Avrig este una bogata din punct de vedere istoric si cultural, asadar o vizita aici ar trebui sa se prelungeasca pe cel putin 2-3 zile. Cautati cele mai bune variante de cazare in Avrig si profitati din plin de bogatiile culturale ale Avrigului, Sibiului si imprejurimilor, si aici amintim Statiunea Paltinis si Muzeul ASTRA. Adresa completa a palatului este: Str. Gheorghe Lazar nr. 39, 555200 Avrig, jud. Sibiu, Romania. Pentru informatii puteti suna la numerele de telefon 0040.269.523.111 sau 0040.726.234.417.

Pentru viitor, administratia palatului doreste sa ispiteasca publicul larg si sa instituie monumentul ca un important punct de cultura educatie si arta peisagistica si aici sa se dezvolte in viitor un important centru pentru realizarea evenimentelor culturale si a conferintelor; pe langa asta se doreste infiintarea unui muzeu.

«
»


Posibilitati de cazare in zonaScrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Lacul Bucura
Muntii Fagaras, foto: Sergiu Negrea
Sarmisegetuza Regia
Salina Turda, foto: Rares Buduroes
Palatul Bánffy - Muzeul National de Arta al Transilvaniei
Parcul Nicolae Romanescu din Craiova

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Hai sa promovam Romania impreuna, PROPUNE UN LOC deosebit!