Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Palatul Mogosoaia

Palatul Mogosoaia

Din: Castele Cetati si Palate, Judetul Ilfov, Muntenia

Fiind o cladire de o deosebita importanta turistica, situata in judetul Ilfov la doar 11 kilometri de orasul Bucuresti, capitala tarii noastre, Palatul Mogosoaia detine o serie de atractii turistice demne de luat in seama, cat si de consemnat in albumele de fotografie a fiecaruia dintre noi.

Printre obiectivele turistice demne de luat in seama punem la socoteala cladirea propriu-zisa, bucataria (in termeni vechi fiind numita si cuhnie), ghetaria, turnul de veghe, cat si cavoul familiei Bibescu, pentru cei pasionati de genul acesta de atractii. Impreuna, formeaza un superb complex muzeal, demn de toata admiratia. Din acest complex, mentionam ca mai face parte si biserica Sfantul Gheorghe ce se afla pozitionata fix langa zidurile cetatii.

Istoria Palatului Mogosoaia

Palatul Mogosoaia a fost in posesia familiei Brancoveanu timp de 120 ani cu aproximatie, ulterior devenind proprietatea unei alte familii de baza a boierimii romanesti, si anume familia Bibescu, a carui cavou se si afla, asa cum spuneam mai devreme, in incinta Palatului Brancoveanu.

Intial construit in anul 1702 de catre Costantin Brancoveanu, Palatul Mogosoaia a reprezentat startul unui nou stil arhitectural, si anume stilul brancovenesc, ce, ulterior s-a raspandit si in alte parti, devenind un fel de leit-motiv al arhitecturii romanesti. Acest stil arhitectural brancovenesc reprezinta o combinatie a unor elemente venetiene cu elemente otomane (de inteles, avand in vedere legatura stransa a lui Costantin Brancoveanu cu Imperiul Otoman). Desi acest stil a fost utilizat anterior si in cadrul unui alt palat al domnitorului, aflat pe domeniul Potlogi, se poate spune ca adevaratul start al stilului brancovenesc s-a dezvoltat odata cu Palatul Mogosoaia.

Desi constructia isi are originile in anul 1702, este de asemenea cunoscut faptul ca domnitorul Constantin Brancoveanu a inceput sa cumpere pamantul ce acum se afla sub Palatul Mogosoaia, in anul 1681, anul exact al inceperii constructiei fiind necunoscut. Cu toate astea, se zvoneste ca finalizarea palatului nu ar fi durat foarte mult, in pofida anului in care domnitorul a cumparat terenul si pana la anul oficial al terminarii constructiei, si anume 1702.

Dupa anul 1714, cand domnitorul Costantin Brancoveanu a fost executat de catre Imperiul Otoman la Constatinopol, cu intreaga sa familie, intreaga avere a acestuia a revenit chiar Imperiului Otoman, asa cum era de asteptat, acestia transformand Palatul Mogosoaia in han. Cativa ani mai tarziu, palatul este rascumparat de domnitorul Stefan Cantacuzino, in cele din urma acesta revenind la proprietarii lui de drept, si anume in posesia nepotului domnitorului Costantin Brancoveanu, cu acelasi nume ca si predecesorul sau. In posesia familiei Brancoveanu va ramane pana la inceputul secolului 19. Desi, de-lungul vremii, palatul a fost devastat de foarte multe ori, indeosebi in timpul razboiului ruso-prusac ce s-a desfasurat intre anii 1768 si 1774, se poate spune ca acesta a ramas in stare exceptionala, constructia fiind de asemenea una de mare valoare dar si rezistenta.

Dupa anul 1912, palatul a devenit proprietatea familiei Bibescu, Martha Bibescu fiind una dintre cele mai de seama reprezentante, dar si nume sonore ale istoriei noastre. Desi aceasta a executat o serie larga de renovari, in timpul primului razboi mondial, renovarile au fost stopate, ba chiar aduse la forma lor initiala, datorita bombardamentelor germane din acea perioada. Pe timpul razboiului, Martha Bibescu, se spune ca ar fi avut grija de spitalul Reginei Maria de Romania, in tot acest timp locuind la palat, in ciuda pericolelor iminente. Lucrarile de renovare vor fi reluate dupa incetarea razboiului, si anume in anul 1920, aceasta cheltuindu-si o mare parte din averea acumulata de-a lungul anilor pe renovarea acestui palat. Odata cu aceste restaurari, palatul este inaugurat in anul 1927.

In cel de-al doilea razboi mondial, palatul a fost folosit ca si punct de intalnire intre aliati, fiind inchiriat pentru doar cateva luni elvetienilor. Dupa venirea comunistilor la putere, si anume in anul 1945, mosia a fost, ca toate celelalte, nationalizata fortat, aceasta venind sub conducerea Partidului Comunist. Martha Bibescu se simte fortata sa plece din tara, descendentii acesteia fiind arestati.

In zilele noastre, Palatul Mogosoaia adaposteste Muzeul de Arta Brancoveneasca, asa cum era de asteptat si este deschis vizitelor turistice.

Localizare

Palatul Mogosoaia se afla situat in Judetul Ilfov, Mogosoaia, pe strada Valea Parcului Nr. 1, la aproximativ 11 kilometri de orasul Bucuresti.

«
»


Posibilitati de cazare in zona2 Comentarii to “Palatul Mogosoaia”

  1. Cristina says:

    Am avut ocazia sa vizitez si sa petrec un week-end la Palatul Mogosoaia, locul e minunat, parca nu esti in Romania, de fapt parca nu esti in timpurile noastre…

  2. Crina says:

    Intr-adevar este foarte frumos, eu am fost la picnic acolo intr-un weekend si ne-am plimbat cu bicicletele, o atmosfera foarte placuta, se merita sa va duceti.

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Lacul Albastru, foto: Ioana Bancos
Statiunea Paltinis, foto: Ionela
Muntii Ciucas, foto: Dan Corlateanu
Salina Praid
Cetatea Poenari
Mocanita de la Viseul de Sus

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Si tu poti ajuta la promovarea Romaniei, PROPUNE UN LOC special!