Despre noi | Echipa | Contact | Blog

Despre Romania

Chiar daca in decursul anilor Romania a fost sub stapanire dacica, otomana, austro-ungara sau rusa, astazi Romania este o republica semi-prezidentiala. Dupa suprafata teritoriului pe care se intinde, Romania este a noua tara dintre statele mebre ale UE si a saptea dupa numarul total al populatiei. Romania este membru NATO din anul 2005, membru UE din 2007 si membru al Uniunii Latine, Francofoniei si OSCE.

Este situata  in partea de sud est a Europei Centrale. Pe teritoriul Romaniei se intinde aproape toata suprafata Deltei Dunarii, precum si o buna parte din Muntii Carpati, mai exact partea sudica si centrala.

Numele tarii noastre provine de la cuvantul “roman”, derivat al cuvantului latinesc romanus.Cantecul Nibelungilor ar putea reprezenta cel mai vechi indiciu care ar putea face referinta la existenta numelui de roman: „Ducele Ramunch din tara Valahilor/cu sapte sute de luptatori alearga in intampinarea ei/ca pasarile salbatice, ii vedeai galopand” – Ramunch putand fi o transliteratie a cuvantului, fiind aici un conducator simoblic al romanilor. Umanistii renascentisti atesta in scrierilor lor, in secolul al XVI-lea ca “rumanii/romanii” sunt trimisi ai Sfantului Scaun care calatoresc inspre si din Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova. In 1953 Tranquillo Andronico atesta ca valahii se numesc romani. Insa atestarea cea mai veche a numelui de tara este facuta in anul 1521, inScrisoarea lui Neacsu care continea expresia cěra rumŭněskŭ, care se traduce Tara Romaneasca.

Totusi, denumirea de “ruman” a fost mai des folosita decat cea de “roman” pentru locuitorii spatiului dintre Nistru si Tisa. Termenul modern de “Romania” precum si cel de “roman” s-a format spre sfarsitul secolului XVIII.

Astazi, Romania este impartita in 9 Regiuni Istorice:  BucovinaMoldovaDobrogeaMuntenia,OteniaBanatCrisanaMaramures si Transilvania.

Bucovina

Regiunea bucovineana este cunoscuta tuturor pentru manastirile si ouale incondeiate care iau nastere aici. Manastirile din zona au fost construite de importanti domnitori ai Moldovei, si au culori specifice, dupa cum urmeaza: albastrul de voronet de la Manastirea Voronet, rosul patrunzator de la Manastirea Humor iar la Manastirea Sucevita gasim verdele smarald si o combinatie de culori splendida la Manastirea Arbore.

Ouale impodobite, impestritate asa cum le zic localnicii sunt specifice acestei zone. De marti pana vineri, in timpul Saptamanii Mari, localnicele ajutate de copii impodobesc ouale intr-un mod uluitor si duc an de an acest obicei la stadiul de arta.

Moldova

Este situata in partea de nord-est a Romaniei, si cuprinde parte din Principatul Moldovei, numita din 1775 Bucovina. In 1812 principatul s-a injumatatit, si astazi cealalta parte se numeste Basarabia. Moldova este regiunea cu cel mai  mare  numar de locuitori domiciliati aici, peste 4 284 000. Judetele care fac parte din regiunea Moldovei sunt: Iasi, Vaslui, Galati, Botosani, Neamt, Bacau, Vrancea si Suceava.

Dobrogea

Taramul Dobrogei nu se intinde doar pe teritoriul Romaniei, ci si pe cel al Bulgariei, si este delimitat in vest de Dunare, la Nord est de Delta Dunarii si la est de Marea Neagra. In trecut, aceeasi regiune se numea Dacia Pontica si Scitia Minor. Orasele principale care fac parte din Dobrogea sunt Constanta, Tulcea, Medgidia si Mangalia dar tot aici se gasesc nenumarate statiuni balneo climaterice si locuri minunate in care iti poti petrece vacanta. Dobrogea este singurul tinut al Romaniei cu deschidere la mare.

Muntenia

Muntenia este una din regiunile din sudul Romaniei, regiune in care se gaseste Municipiul Bucuresti, capitala tarii. Datorita acestui fapt, zona Munteniei cunoaste o puternica dezvoltare din punct de vedere economic.

Oltenia

Un aspect cu adevarat inedit in ceea ce priveste relieful prezent pe teritoriul Olteniei este dat de Raul Jiu. Acesta imparte Oltenia in doua parti aproape egale, si relieful de la est de Jiu pare sa se oglindeasca in cel care salaslueste la vest de Jiu. Oamenii din aceasta regiune sunt cunoscuti ca oamenii cu cea mai mare dorinta de libertate si de fiecare data, dupa fiecare cotropire a popoarelor ce au dorit sa o fure, ei au ajutat ca Oltenia sa renasca din propria cenusa.

Banat

Banatul este acea regiune a Romaniei cu rezonanta istorica, care la fel ca Dobrogea, nu se intinde numai pe teritoriul Romaniei. O parte a Banatului se gaseste in Ungaria si Serbia, numita Banatul Sarbesc. Bogdan Petriceicu Hajdeu spunde despre Banat ca este “un cuib de unde se romanizau  treptat tarile spre apus, spre crivat si spre rasarit, ba indirect si cele de peste Dunare, cuibul mereu descrcandu-si prinosul, dar ramanand totdeauna plin“.

Crisana

Instinsa pe teritoriul Romaniei si pe cel al Ungariei, capitala Crisanei se gaseste la Oradea, numita  si Oradea Mare. Stema Crisanei este plina de istorie, reflectand inceputurile acesteia inca din Evul Mediu. La baza stemei se regaseste culoarea albastra, mai sus, inspre dreapta gasim o acvila, la stanga un turn de cetate, reprezentand Biharia si in varf, gasim un scut despicat.

Maramures

Intre stema Maramuresului si cea a Crisanei, exista mici asemanari: baza albastra se regaseste la ambele. In schimb, la stema Maramuresului, din baza albastra se inalta o biserica din aur. Mai sus in partea dreapta gasim capul unui zimbru, cu o stea intre coarne si pe lateralele zimbrului o roza si o semiluna de argint. In partea stanga a stemei gasim o capra neagra, intre muntii impaduriti de 2 brazi verzi. Intrarea in munti prin mina reda importanta din punct de vedere economic a minei pentru locuitorii acestei zone.

Transilvania

Transilvania, denumita si Ardeal este situata in partea centrala a Romaniei, in Arcul Carpatic. Cuvantul Transilvania se trage din latina medievala si este compus prin alaturarea a doua cuvinte: “trans” si “silva” ceea ce inseamna dincolo de padure. Spre inceputul secolului XII, aceasta regiune era denumita Partea Transsylvana sau Transsilvanae.


Hai-Hui prin Romania

Pestera Ghetarul de la Focul Viu - Foto: Florin Muresan
Barajul Siriu, foto: Macovei Tinel
Muzeul Satului
Statiunea Straja, foto: Laszlo Zoltan
Busteni - Orasul Statiune
Culele de la Maldaresti, foto: watcher.ro

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Tara, Tara, vrem ostasi! Alatura-te echipei Turist De Romania!