Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Cheile Turzii

Cheile Turzii

Din: Drumuri, Chei si Defilee, Judetul Cluj, Transilvania

Cheile Turzii au fost ridicate la rangul de rezervatie naturala in anul 1938, si asta datorita importantei sale de ordin stiintific si frumusetii locului. Nu mai putin de 1000 de specii de flori, si aici vorbim si despre plante extrem de rare fac parte din specificul floristic al acestei zone: usturoiul salbatec, scorusul, garaita alba, stanjenelul violaceu si altele. Dupa aceasta etapa, Cheile Turzii au fost incluse in listele U.N.E.S.C.O. ca fiind unul dinte cele mai importante monumente ale naturii.

Despre Cheile Turzii

Cheile Turzii masoara in lungime cca 1270 m si au luat nastere prin actiunea de erodare de catre Raul Hasdate in roca de calcar jurasic. Peisajul stancos al Cheilor este cu adevarat spectaculos; atingand o inaltime maxima de 250 m, Cheile Turzii se dafasoara pe o suprafata aproximativa de 324 hectare si desfasoara ochiului uman creste ascutite, turnuri de piatra, arcade adanc sapate si valcele pietroase.

Cheile Turzii se afla in nordul Muntiilor Trascau, munti situati in partea de E a Muntilor Apuseni; acestea sunt o prelungire muntoasa  de origine calcaroasa din Muntii Trascaului, numita Rameti-Bedeleu-Ciumerna si orientata spre N-E catre Podisul Transilvaniei. Valea Hadatelor si Paraul Racilor imparte aceasta ultima regiune stancoasa in doua sectoare de chei: Cheile Turenilor si Cheile Turzii; acestea sunt doar 2 din cele 22 se chei din Muntii Trascau.

Chile Turzii s-au format ca urmare a actiunii de erodare a culmii Petridului pe o lungime de 2 km. In zona, au luat nastere forme de relief carstice, cum ar fi: pesteri fosile, doline si lapiezuri. Forma pe care cheile o iau este aceea a unei palnii duble, mult mai conturate in amonte. Dupa 1,5 km de la intrarea in acestea, dam de “Piatra Taiata“, locul in care in perioada romana se afla principala cariera a orasului si a castrului de origine romana, Potaissa. De aici, in urma cu ceva timp a fost stramutata o coloana inalta de 1,5 m si cu diamnetrul de 0,34 m tocmai la biserica din sat. Tot in cariera au fost descoperite tigle chei, opaite, fragmente ceramice si monede (un denar – din timpul domnieri lui Domitian, un alt denar – din timpul domniei lui Macrinus, o tetradrahma si inca alte doua monede), dovada a faptului ca in preajma carierei de calcar a existat o asezare omeneasca.

Pesterile din Cheile Turzii si turismul

Cheile Turzii adapostesc o serie de aproximativ 60 pesteri cu aspect uscat datorita reliefului carstic. Dintre toate acestea, doar 8 pesteri au dimesiuni mai mari de 20 de metri, cea mai lunga masurand 120 m. Acestea, prezinta interes arheologic doarece descoperirile de aici dateaza din epoca de piatra si epoca bronzului. Pesterile au fost folosite in trecut cu scop de refugiu in fata invaziilor tatare. Printre pesterile prezente aici, amintim:

 • Pestera Calastur porneste din cel mai inalt punct al Cheilor Turzii
 • Pestera Liliecilor
 • Pestera Cuptorului
 • Pestera Cetatea mare sau Pestera lui Balica – masoara 120 metri si se afla langa podul cu numarul 4, pe partea dreapta a Vaii Hasdate, a luat si cea de-a doua denumire deoarece in trecut, aici s-a adapostit haiducul Nichita Balica din Petrestii de Jos
 • Grota lui Hill  – denumita asa dupa un cioban care si-a gasit sfarsitul aici; pestera se afla intre peretele Ciorilor si peretele Porumbeilor, la o altitudine de aproximativ 150 m.

Zona turistica a Cheilor adaposteste si Cabana Cheile Turzii, cabana amplasata la altitudinea de 1385 m ce se mandreste cu un apect medieval ce aminteste de vremurile trecute oricarui trecator prin zona care doreste sa se desprinda de activitatile cotidiene.

In anii 1930, a fost amplasata o cruce din lemn pe stanca din stanga Cheilor. Aceasta a fost amplasata acolo in perioada interbelica, cu mare fast, pentru ca mai tarziu, dupa razboi sa fie inlocuita cu o cruce metalica, cruce care poate fi observata si astazi in acelasi loc.

Trasee Turistice in Cheile Turzii

Cheile Turzii ofera o mare diversitate in ceea ce priveste traseele turistice de urmat pentru turistii care ajung aici:

 • Circuitul Crestelor Cheilor – traseu de 4 – 5 ore
 • Cabana Cheile TurziiCabana Buru – pe o distanta de 12.5 km – traseu de 4 si 5 ore
 • Cheile TurziiIzvorul PopiiCiucas – 6 km de parcurs in aproximaiv 3 ore; pe traseu se poate vizita: Cascada Ciucas imediat la iesirea din Cheile Turzii
 • Cheile TurziiCheile TuruluiTureni – traseu de 10 km, aproximativ 4 ore
 • Cheile TurziiCariera de varTureni – traseu de 10 km, aproximativ 4 ore
 • Cheile Turzii  – Deleni – Cabana Faget – Cluj – traseu 29 de km de parcurs in 10 ore
 • Cheile Turzii – Iara – Cabana Muntele Baisorii – traseu lung de 40 km, timp de parcurs intre 12 si 13 ore
 • Cabana Cheile Turzii – Dealul Hodinis – Turda – cale 8.2 km, intre 2-2.5 ore
 • Cabana Cheile Turzii – comuna Mihai Viteazul – Turda – necesar de 3-4 ore pentru a parcurge traseul de 13 km
 • Cheile Turzii – Ciucas – comuna Cornesti – distranta totala de 9.2 km de parcurs in 3,5-4 ore

Alte activtati ce pot fi practicate in zona sunt: alpinismul si zborul cu parapanta. Alpinismul este permis doar cu echipament adecvat (traseele fiind mici, este suficienta o coarda de 50 m), si perioada in care se poate escala incepe primavara devreme si se termina toamna tarziu. Traseele marcate AID sunt foarte putin sau deloc echipate pt escalada. Zborul cu Parapanta este permis de pe Culmea Sandului, si in functie de directia inspre care bate vantul, spre Petrejdi sau cabana. Zborul cu parapanta in zona necesita o buna pregatire si nu este recomandat sub nici o forma incepatorilor.

Bine de stiut daca ajungi aici

Principala cale de acces catre Cheiele Turzii este din DN 1 (E81), imediat dupa iesirea din orasul Turda spre Alba Iulia, urmand DN 75 Turda-Campeni. Dupa asta, strabatem localitatea Mihai Viteazu, si la distanta de 2 km de acestea, traversam raul Arise in localitatea Cheia. De aici, se merge pe drum pavat, pe langa o cariera de gips pana deasupra cabanei de unde privitorii au o priveliste minuntata asupra Cheilor Turzii.

Pana in chei este posibil accesul si pe jos, daca din centru orasului Turda se urmeaza drumul catre Alba Iulia si la sensul giratoriu se urmeaza traseul marcat cu o cruce rosie, traseu ce duce pana la cabana pe drumul numit Drumul Domnilor. Cei fara masina dar care nu vor sa strabata acest traseu pe jos, au la dispozitie microbuzul, curse regulate Turda-Cheia si Turda-Cornesti.

«
»


Posibilitati de cazare in zona8 Comentarii to “Cheile Turzii”

 1. scoopo says:

  Daca ar fi mai multi ca voi… foarte frumos tineti-o tot asa
  multumim de pozele frumoase si adevarata romanie

 2. Elena says:

  Foarte frumoase pozele, Rares, jos palaria in fata ta si a echipei tale, care incercati sa scoateti la lumina si ceea ce este frumos in aceasta tara. Daca aveti nevoie de ajutor, traducere ceva, va ajut cu cea mai mare placere.

 3. costel says:

  Ultima drumetie in Cheile Turzii am facut-o in august 2011,cu familia inclusiv nepotelul Tudor, cre la 10 luni cred ca a fost unul din cei mai mici drumeti din acea splendida zi de august din Chei.Traseul din Chei a fost reamenajat si e foarte usor accesibil in ambele directii. Celor impatimiti de drumetii le recomand sa nu ocoleasca aceste rare frumuseti ale Muntilor Apuseni.

 4. Timea says:

  O zona minunata unde ma intorc cu drag oricand! ultima data am fost acum 2 zile :).

 5. alexandra says:

  O drumetie usoara pentru toata familia si pe care as repeta-o cu mare drag. Din pacate pe noi ne-a prins o ploaie zdravana de vara….

 6. costel says:

  Da Alexandra dupa ploaie vreme buna. Si Cheile mai frumoase.Abia astept sa vina iar luna august sa colind din nou Cheile Tuszii.

 7. manuela says:

  is locuri minunate….imi vine un dor de casa…..

 8. plescoianul says:

  ma voi sunteti rari…puneti afise, indrumati lumea, daca aveti ceva sa vada lumea prin zona. Nesimtiti cei care se incumeta prin zona……veniti in pleacoi si cade istoria pe voi…..nasol in zona voastra zau. Daca era salina asta in muntenia sau moldova …. Pe boc sa l pupati!!!!!

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Manastirea Neamt, foto: Dan Calancea
Manastirea Cernica
Gradina Botanica Alexandru Borza din Cluj
Mocanita de la Viseul de Sus
Muntii Rodnei, foto: Sergiu Negrea
Muntii Apuseni, foto: Ionela

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Tara, Tara, vrem ostasi! Alatura-te echipei Turist De Romania!