Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Pasul Tihuta

Pasul Tihuta

Din: Drumuri, Chei si Defilee, Judetul Bistrita-Nasaud, Transilvania

Cunoscut si sub numele de Pasul Bargau, Pasul Tihuta se afla la punctul de intalnire a Moldovei cu Transilvania, fiind principala cale de acces din Moldova catre Transilvania si Invers. Un alt aspect pentru care Pasul Tihuta este renumit, il reprezinta gradul de dificultate ridicat in ceea ce priveste traversarea acestuia, fiind una dintre cele mai dificile trecatori rutiere, situata in munti pe teritoriul Europei.

Despre Pasul Tihuta

Pasul Tihuta este traversat de drumurile europene E58 si E676 si se situeaza la altitudinea de 1227 m, in S-E Muntilor Bargau (Varful Heniul Mare). In apropiere, se vad Muntii Rodnei (Varfurile Ineu si Ineut), Muntii Calimani si Suhard. In apropiere exista cabane unde turistii pot poposi iarna, si nu putini sunt cei pe care sarbartorile de iarna ii prind aici, chiar daca au de infruntat un decor autentic de iarna si temperaturi mult sub limita normalului, acestea concurand cu zona Harghitei si a Covasnei.

In zona, se afla statiunea Piatra Fantanele situata la altitudinea de 1201 m si desi nu este la fel de populara ca statiunile prahovene, aceasta ofera turistilor alternative in petrecerea timpului de care nu te plictisesti. Aici, amintim:

  • Dealul Zimbrului sau Magura Calului;
  • traseul marcat in rosu care duce catre Poiana Toader si Poiana Vinului;
  • traseul marcat in punct rosu, traseu care duce catre Varful Piatra Fantanele, Varful Obcioara si Varful Zimbru;
  • catunele Ciosa si Dornisoara Calimanului, catune izolate de restul lumii;
  • Izvorul “La Borcut” – traseu marcat cu punct albastru, ce tine pret de 3-4 ore;
  • Muntii Calimani – traseu marcat cu banda rosie, cu un grad mare de dificultate, ce tine 12 ore (saua Terha Varful Stracior);
  • Muntii Birgau (cu Varfurile Gogoasa, Muncelului, Heniul Mare, Heniul Mic si Pasul Stramba) – traseu dificil ce poate fi parcurs in cel putin 12 ore;
  • Muntii Rodnei – traseu ce tine 20 de ore si este marcat cu banda rosie; traseul vizeaza Pasul Gradinita si Pasul Rotunda.

Doar 37 de km despart aceasta zona de Vatra Dornei si 45 de Bistrita, pe drumuri usor practicabile pentru altitudinea de 1200 metri. Peisajul din zona este unul in purul stil rustic, cu teritorii parca neatinse inca de mana omului, un loc ideal pentru relaxare. Insa zona este tulburata intr-un mod foarte placut de turistii care poposesc la bazarul de la Castelul Hotel Dracula, castel ce ii atrage pe acestia datorita legendelor ce se invart in jurul lui.

Un pat pe care turistii sa isi odihneasca picioare purtate pe  ici colo toata ziua, poate fi gasit la hotel; mai ieftin de atat, se poate gasi cazare la pensiunile din jur sau chiar la localnicii mereu bine dispusi, gata sa iti puna ce au mai bun pe masa si sa iti povesteasca cate in luna si stele.

Prin alaturarea celor doua zone, Pasul Tihuta si Satul Statiune Piatra Fantanele regasim o zona benefica turismului; cateva puncte de atractie pentru turistii purtati in zona, sunt:

  • Valea Birgaielor (aici, intalnim asezari rurale ca: Josenii Birgaului, Mijlocenii Birgaului, Susenii Birgaului, Prundu Birgaului, Tiha Birgaului, Muresenii Birgaului);
  • Tara Dornelor;
  • petrecerile organizate la castel.

Un alt lucru interesant de remarcat, este crucea de 30 de m din curtea Manastirii Nastera Maicii Domnului, manastirea de maici. Constructia acestei cruci a necesitat o investitie de 250.ooo de euro, buget aporbat de Consiliul Judetean Bistrita Nasaud.

Bine de stiut daca ajungi acolo

Accesul la Pasul Tihuta se face de pe E576 (DN17), drum ce leaga orasele Suceava si Bistrita.

In zona, cazarea este posbila in satul Piatra Fintinele la pensiunile: Pasul Tihuta, Onita, Drumul Romanilor sau la localnici, precum si la Castelul Dracula pentru cei dispusi sa scoata mai multi bani din buzunar, cel putin in perioada sarbatorilor de iarna. In plus, statiunea pune la dispozitie case de vacante, partie de schi si telescaun.

Imagini live din Pasul Tihuta, statiunea Piatra Fintinele puteti vedea aici http://www.jurnalul.ro/webcam/pasul-tihu-a-piatra-f-nt-nele-242.html.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



11 Comentarii to “Pasul Tihuta”

  1. bott simona says:

    superbe locuri,am vizitat acum cativa ani dar mi-au ramas intiparite in minte!

  2. Mihai says:

    Mi-am facut planuri pentru vacanta din 2012 sa merg in aceste locuri, macar 1 saptamana. Aer curat, liniste, mancare buna, ce-ti poti dorii mai mult pentru o vacanta!

  3. Florin says:

    Absolut superb.Am vizitat aceste locuri odată,şi anul acesta ma duc iarăşi.Pasul Tihuta. Castelul Dracula.aerul curat.peisajele de vis te fac sa te simţi ca într-o lume de vis.

  4. mara says:

    Niste peisaje absolut superbe, iar pozele surprind autenticitatea locurilor. Bravo!

  5. mihai says:

    Frumos Pasul Tihuta ,mai ales aprope de Borsa nu am ce spune, dar nu spune nimeni de drumul plin de cratere unul langa altul unde iti rupi masina in ultimul hal ?
    Eu 60 km am mers numai cu a 1a si a 2 a . Nu mai trec pe acolo in viata mea.

  6. Paula says:

    Cred ca e vorba de drumul spre Borsa cel cu gropi. Dar cel despre care se vorbeste in descriere, ce leaga Vatra Dornei de Bistrita, este un drum excelent, refacut in 2009, pe care se circula foarte bine. IAR PEISAJUL, DACA ESTE CER SENIN, ESTE MIRIFIC. Va recomand s treceti prin zona.

  7. ion says:

    Cum este drumul ca dificultate pe timp de vara? Am un Logan si nu as vrea sa-l fortez prea tare. Ma intereseaza daca sunt multe pante mari, etc. In cat timp se parcurge traeul Bistrita-vatra Dornei? Multumesc anticipat pentru informatii.

  8. Diana says:

    Am fost la CABANA VERONICA-Piatra Fantanele.Locatia este superba, iar peisajul este de vis! Recomandam cu placere si, de asemenea, dorim ca noi insine sa revenim in acest loc sublim! Multumim!

  9. Mariana says:

    Drumul este impecabil, se circula ca-n palma iar peisajul este superb.M-am intors aseara de acolo. Nu-mi vine sa cred ca exista asa sosea buna. Pana la Cluj se circula iarasi foarte bine. Doar la o aruncatura de bat de Vatra Dornei si Campulung Moldovenesc.

    Vacanta placuta tuturor celor ce s-au hotarat asupra acestei destinatii!

  10. Mariana says:

    Traseul Vatra Dornei – Bistrita se face cam intr-o ora.O ora jum daca se fac opriri in pasul Tihutei.

  11. Patricia says:

    Am trecut pe acolo acum o saptamana…..drumul este intr-adevar f. bun.Daca tot sunteti in zona sa nu ratati si lacul Colibita …este f. frumos!

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Transfagarasanul
Cascada Ciucas
Muzeul Satului
Statiunea Neptun-Olimp
Castelul Karoly
Salina Praid

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vezi Harta celor mai frumoase obiective turistice din Romania!