Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Barajul Siriu

Barajul Siriu

Din: Judetul Buzau, Lacuri si Baraje, Muntenia

Cu o mare reprezentativitate pentru localitatea Siriul, Barajul de la  Siriul este un baraj artificial din pricina caruia ruta DN 10 a suferit transformari, luand astfel conturul Lacului Siriu si de aici luand nastere mai multe viaducte.

Despre Barajul Siriu

Barajul Siriu se deschide in fata vizitatorilor drept o intindere de apa fara margini; Lacul Siriu este unul de acumulare, lac artificial si este amplasat pe cursul superior al Buzaului. Amenzajarea acestuia s-a terminat in anul 1985 si se desfasoara pe o lungime de 10 km; scopul pentru care acesta a fost construit a fost producerea de energie electrica in hidrocentrala care se intinde pe o suprafata de 500 m; acesta este un baraj de pamant (in compozitia lui intra: miez de argila, roca si sterilc) asezat intre masivul Podul Calului si masivul cu acelasi nume, Masivul Siriu pe raul Buzau.

Ca urmarea a aparitiei barajului pe harta zonei, a fost necesar ca drumului national DN 10 sa ii fie schimbata ruta; ba mai mult, s-au construit nenumarate viaducte pentru a se ocoli lacul Siriu. Zona de la Barajul Siriu este una din zonele in care omul si natura au lucrat impreuna la crearea unui peisaj cu adevarat minunat care duce la incantarea ochiului fiecarui vizitator; aici apele buzaului se scalda in linistea lacului strajuit din toate partile de padurile locului. 10 km ne despart de Viaductul Giurca, viaduct ce se intinde pe o distanta de 276 m si isi gaseste sprijinul pe piloni de sustinere inalti de 46 m. Viaductul este calea catre Cascada Pruncea, cascada situata la distanta de 5 km de Siriu; pe timp de vara, turistii se racoresc in apele cascadei si curajosii, fac aici o baie chiar si mai la inceputul toamnei. Cararile salbatice ale padurii lasa sub privirea curiosilor si iubitorilor de natura peisaje cu adevarat deosebite si ne duc catre sat; aici o localnica a amenajat un mic muzeu in casa parinteasca.

Barajul Siriu este o destinatie nemaipomenita pentru pescarii inraiti. Apele acestea ascund specii de pesti cum ar fi: caras, scobar, crap, clean si pastrav. Si daca pescarii ajung aici cu familia, nici acestia nu se vor plictisi pentru ca aici se poate face plaja sau plimbari cu pluta pe apele lacului. Ba mai mult, langa Barajul Siriu se gaseste ministatiunea Baile Siriu,  ce dispune de izvoare termale, feroase, putin bogate in bicarbonat, cloruri sodice, sulf si foarte putin mineralizate.

Bine de stiu ca sa ajungi la Barajul Siriu

Comuna Siriu este asezata in N-E Judetului Buzau, pe Valeaza Buzaului avand in imediata sa vecinatate Lacul de Acumulare al Barajului Siriu; aceasta se invecineaza la N cu comuna Sita Buzaului (apartine Judetului Covasna) la S cu orasul Nehoiu, in  S-V cu comuna Chiojdu si la E cu comuna Gura Teghii. Langa localitatea Lunca Jaristei, gasim Barajul si Lacul de Acumulare Siriu

Un aspect negativ al zonei Siriu este dat de faptul ca aceasta nu este reprezentata suficient din punct de vedere turistic. Aici, mai pot fi vizitate obiective ca:

  • Lacul Vulturilor – lac periglacial, situat la 1420 m altitudine si cu ape bogate in pastrav;
  • Coltii Babei – reprezinta o mica regiune din Masivul Siriu unde pot fi astazi admirate caprele negre aduse in urma cu ceva timp din Muntii Retezat;
  • Tabara Hartagu – situata pe malul Buzaului la 100km de municipiul Buzau; tabara constituie pricipalul punct de plecare pe trasee turistice care duc catre Muntii Vrancei, Podul Calului, Siru si Penteleu


«
»


Posibilitati de cazare in zonaScrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Orasul Bistrita
Palatul Bánffy - Muzeul National de Arta al Transilvaniei
Balea lac
Transalpina, Drum Peste Creasta Muntilor
Cetatea si Biserica de la Prejmer, Brasov, foto: Ciri Florin
Culele de la Maldaresti, foto: watcher.ro

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Te asteptam pe pagina noastra de Facebook! Like!