Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Lacul Albastru

Lacul Albastru

Din: Judetul Maramures, Lacuri si Baraje, Maramures

Unic prin principala sa caracteristica, lacul este deosebit datorita urmatorului aspect: in nici o alta tara din lume nu mai exista un lac care sa isi schimbe culoarea in functie de lumina care bate in el sau oamenii care inoata aici.

Despre Lacul Albastru

La o distanta de aproximativ 3 km de Baia Sprie se afla Lacul Albastru; acesta este un obiectiv turistic format natural prin caderea unei galerii miniere, galerie in care pe parcurs s-a adunat apa de ploaie. Cu o suprafata totala de jumatete de hectar si cu un contur aproape circular, lacul Albastru este situat pe versantul Dealul minei, partea de S-V.

Prima senzatie pe care o ai atunci cand pasesti cu pasi marunti catre lac este ca te apropii de gura unui vulcan. Dupa ultimele masuratori oficiale, lacul masoara in jur de 50 m de pe un mal pe celalalt si doar 4 metri in adancime. Insa, locuitorii si istorioarele care se aud de pe buzele acestora spun cu totul si cu totul alte lucruri; se aude ca acesta s-ar intinde nespus de mult si ar comunica cu Marea Neagra prin galeriile subterane. Oamenii zic de demult ca galeriile minei prabusite sunt foarte adanci si foarte intortocheate in subteran si ca ceea ce se vede in prezent la suprafata ar fi doar o mica parte in comparatie cu ceea ce se intinde in adancuri.

Cei mai prapastiosi din fire sustin ca intreg orasul Baia Sprie ar fi in pericol de scufundare datorita tunelurilor din adancuri. Contrar acestor aspecte, niciodata, nici un localnic al zonei nu ar fi zis ca simte casa fugind de sub propriile picioare. Cu toate legendele care se invart in jurul lacului, acesta ramane un obiectiv turistic unic in felul lui datorita culorii care se schimba in permanenta. Cand mina este inundata, datorita sulfurilor apa capata o culoare verde, o nunanta puternica de verde care bate usor in albastru. Daca mai multe persoane se scalda in apa verde a lacului, aceasta isi schimba culoarea iar si devine de un albastru mai puternic. Cu toate ca aceasta are o concentratie chimica destul de puternica si acidul sulfuric este destul de prezent aici, cu o concentratie de 7,8 g la litru si ph-ul apei este de 4, acesta nu este periculoasa si nu dauneaza celor ce innoata aici.

Pe parcursul formarii lacului, mana omului si-a facut simtita prezenta dar nu in sensul rau al cuvantului. Acesta nu este modernizat excesiv, astfel incat lacul reprezinta o destinatie din ce in ce mai bifata de tinerii dornici de putin romantism. Pensiunile prezente in zona au facut-o un punct de atractie pentru posesorii de ATV-uri care vin aici pentru ca relieful le permite plimbari pline de adrenalina, dar si pentru turistii mai linistiti care isi doresc doar sa stea in linistea padurii la un gratar alaturi de familie. Tabloul perfect de la Lacul Albastru este completat perfect de coniferele care inconjoara lacul de jur imprejulul malurilor.

O alta atractie a zonei este data de Casa Olarului, un punct de cazare in stil rustic dar si un punct al spectacolului olaritului. Ba mai mult, daca iti plac traditiile si ai talent la lucru manual, poti sa iti faci singur un vas de lut pe care ulterior sa il iei acasa.

Bine de stiut daca ajungi aici

Lacul Albastru se afla in Localitatea Baia Sprie, Judetul Maramures. De la Bucuresti pana la Baia Sprie avem de strabatut o distanta de aprozimativ 561 km cu masina.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



4 Comentarii to “Lacul Albastru”

  1. melania lakatos says:

    cele mai frumoase locuri sant in baia sprie!

  2. Manu says:

    Extrem de frumos loc – am fost ieri pe acolo – poze: https://picasaweb.google.com/tivadarmanu/LaculAlbastru11Iulie2011#

  3. sevan says:

    Salut aceste prezentari,sunt foarte utile si bine prezentate,scurt si cuprinzator
    Mie dor si mie sa-l revad,acet lac pe care nu l-am vazut de 40 de ani dar dupa cit cret ca e la fel de interesant.

  4. Raul says:

    Imi spune si mie cineva cat costa cazarea si unde gasesccel mai ieftin?

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Statiunea Baile Tusnad
Statiunea montana Ranca
Castelul Sturdza de la Miclauseni
Parcul Nicolae Romanescu din Craiova
Statiunea Straja, foto: Laszlo Zoltan

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Ajuta-ne sa fim mai buni, PROPUNE UN OBIECTIV TURISTIC deosebit!