Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Lacul Bucura

Lacul Bucura

Din: Judetul Hunedoara, Lacuri si Baraje, Transilvania

Cunoscut ca fiind cel mai mare lac glaciar de pe teritoriul tarii noastre, cu o suprafata de 8,90 ha, Lacul Bucura este situat in Muntii Retezat, cu exactitate in Parcul National Retezat, la o altitudine de 2040 m. Cu toate ca impresioneaza prin suprafata lui extraordinara, Lacul Bucura nu este un lac deosebit de adanc, masurand aproximativ 15,5 m in dreptul intrarii Izvorului Pelegii in lac, acesta nefiind singurul izvor ce alimenteaza lacul. In total, Lacul Bucura este alimentat de cinci izvoare principale.

Trasee turistice

Durata unui traseu catre Lacul Bucura se poate estima in jurul a 3 ore jumatate sau chiar 4 ore, depinde de puterea fiecaruia, fiind de recomandat ca acest drum sa se parcurga cu precadere vara. Iarna este, de asemenea un anotimp prielnic, insa, datorita conditiilor meteorologice, ar trebui sa se tina seama.

Traseul Pietrele-Lacul Bucura este unul dintre cele mai cunoscute trasee de acces catre Lacul Bucura, datorita timpului scurt in care poate fi parcurs.

Traseul se parcurge normal in conditiile in care avem un instructaj facut in prealabil, un ghid, sau o harta a traseului. Astfel, el va incepe din zona numita sugestiv Pietrele, urmatorul pas fiind acela de a se urca intr-o padurice. Se vor cronometra aproximativ cinci minute de la plecare, moment in care se va intalni o bifurcatie. In cele ce urmeaza, de recomandat este ca drumul sa continue cu partea stanga.

Urmatoarea locatie unde trebuie sa ajungem este Lacul Gales. Astfel, din momentul in care am ales sa mergem spre stanga, se va intalni un urcus, urcus ce va da intr-o poenita mai mult decat superba. In imediata apropiere vom gasi un izvor de o frumusete asemenatoare cu cea a poienitei mai devreme mentionate. Urcusul va deveni cu atat mai greoi cu cat va deveni mai abrupt, si nume, in zona paraului Pietrele. Dupa ce se va traversa acest parau, forta va trebui sa fie accentuata, pentru ca abia atunci va incepe cu adevarat greul. In cazul in care nu vorbim despre turisti obisnuiti cu muntele, acest traseu poate crea greutati. Nu este cel mai greu traseu existent, dar nici nu intra in categoria celor foarte usor de parcurs. De aceea este recomandat ca echipamentul sa fie unul adecvat pentru excursiile la munte.

In cele ce urmeaza, se vor intalni blocuri de piatra si o anume stanca solitara, la un moment dat, stanca ce poarta numele de Bordu Tomii. Apoi, uscusul se va inteti iar, pana ce vom ajunge la lacul cu acelasi nume cu cel al paraului, si anume Pietrelor. In apropiere de Saua Bururei, vom se va trece pe langa doua stanci pana ce vom ajunge la altitudinea de 2206 m. In acel moment putem sa fim siguri ca ne aflam pe creasta principana a Curmaturii Bucura.

Odata ajunsi acolo, lucrurile se simplifica, pentru ca acela este locul unde se afla Lacul Bucura, cat si alte lacuri asezate in aceasi caldare.

Pe langa acest traseu, se mai pot mentiona si alte trasee, cum ar fi traseul Lacul Bucura-Campul lui Neag, traseu ce se parcurge in opt sau zece ore, Gura Apei-Lacul Bucura, cunoscut ca fiind extrem de periculos pe timp de iarna. Lacul Zanoaga-Lacul Bucura, este iarasi un traseu usor de parcurs si relativ scurt, parcurgandu-se in aproximativ trei ore.

Cu toate astea, cea mai importanta cale de acces spre Lacul Bucura este cu ajutorul soselei Hateg-Caransebes, prin Clopotiva-Grebla-Gura Zlata-Gura Apei. Daca veti alege aceasta cale de acces, va veti putea bucura de aproximativ 35 km de sosea asfaltata, ceea ce nu este deloc lucru putin, avand in vedere conditiile generale. Dupa incheierea celor 35 km de sosea asfaltata, se va urma drumul forestier ce duce la Dracsanu. Tot acest drum se va intinde pe o distanta de 14 km.

«
»


Posibilitati de cazare in zona2 Comentarii to “Lacul Bucura”

 1. claus says:

  se paote ajunge spre lac daca nu am masina?…vreau sa plec din bucuresti si nustiu in ce oras sa cobor si ce sa iau mai departe…sau daca se merita efortul de a ajunge fara masina doar pentru 3 zile
  multumesc

  daca aveti info va rog trimiteti la salvadoraugustus [arond] yahoo.com

 2. TIBERIU says:

  Un peisaj extraordinar! Personal am folosit traseul pornind de la Petrosani, Campul lui Neag, catre Buta. Traseul este greu, cheile Butei sut superbe… Distanta destul de mare catre varf,solicita parcurgerea unui traseu istovitor…, dar merita! De la cabana Buta (se pot intinde corturi in jur) se poate ajunge la Bucura, la varful Peleaga, unde se deschide o priveliste minunata!
  Dupa doua zile de stat in cort sub o ploaie torentiala, am plecat (pe ploaie) catre cabana Pietrele unde am ajuns cu greu: ploaie, alunecari pe pietre… La cabana – o mare de turisti stransi din cauza ploii…am coborat spre Hateg!
  (Traseu strabatut impreuna cu Valentin, Aurelia, Milena).
  Recomand tuturor!

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Parcul Natural Comana
Focurile Vii din Comuna Lopatari Judetul Buzau
Manastirea Cozia
Statiunea Paltinis, foto: Ionela
Castelul Peles

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Tara, Tara, vrem ostasi! Alatura-te echipei Turist De Romania!