Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Arcul de Triumf Bucuresti

Arcul de Triumf Bucuresti

Din: Bucuresti, Monumente, Muntenia

Alaturi de Caterala Incoronarii de la Alba Iulia, Mausoleul de la Marasesti si alte cateva monumente de insemnatate ale neamului Romanesc, Arcul de Triumf se afla printre monumentele de seama ale neamului romanesc care atesta participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial din partea Puterilor Aliantei; alaturi de alte monumente de pe teritoriul Bucurestiului, Arcul de Triumf a fost construit ca urmare a proclamarii Unirii.

Istoric Arcul de Triumf

Initial contruit din lemn si stuc, in anul 1922, acesta avea sa fie restaurat, noua constructiie fiind din piatra. Acest eveniment a avut loc pe parcursul a doi ani, 1935 si 1936, fiind opera arhitectului Antonescu Petre.

In 1922, tot Antonescu Petre a fost cel care l-a construit cu ocazia ridicarii la rang de regi ai Romaniei, pe regele Ferindand I si Regina Maria. Deoarece perioada de timp in care se dorea ridicarea unei contructii care sa consemneze insemnatatea evenimentului era una scurta, s-a recurs la o solutie de compromis: doar scheletul monumentului a fost turnat din beton, finisajul exterior fiind realizat din stuc (ipsos amestecat cu clei de oase). In timp, imaginea Arcului de Triumf nu coincidea deloc cu imaginea de Mic Paris interbelic a Bucurestiului, imagine reprezentativa la acea vreme.

Ca urmare a acestui lucru, multe voci au cerut atunci demolarea monumentului. Una dintre urmarile demolarii monumentului, si evenimentului petrecut cu ani in urma ar fi scazut in reprezentativitate astfel incat, cea mai buna solutie a fost restaurarea acestuia, si inlocuirea fatadei exterioare cu elemente din marmura de Ruschita, piatra si bronz.

La noua fata a Arcului de Triumf au contribuit din punct de vedere financiar numeroase asociatii si fost combatanti care au luat parte la primul razboi mondial. Peste 7 milioane de lei au fost necesare din partea acestora, pentru ca la 1 decembrie 1936, fix la 18 ani dupa Unirea Transilvaniei cu Romania sa aiba loc comemorarea evenimentului petrecut cu ani in urma si inaugurarea noului Arc de Triumf. La eveniment, au fost atunci prezenti Regele Carol al II- lea impreuna cu mama sa, Regina Maria si Printul mostenitor Mihai, precum si membri ai Guvernului Romaniei impreuna cu numerosi invitati de seama de peste hotare sau din Romania.

Elementele noii fatade a monumentului sunt cele doua medalioane de bronz de pe fatada din partea de Sud, ce reprezinta chipurile Regilor Ferdinand si Maria (cele doua medalioane au parasit fatada Arcului de Triumf pentru o perioada, cand au fost inlocuite de niste flori mari din bronz; in 1989, medalionele cu chipurile Regilor si-au reluat locul). Deasupra fiecarui portret sta cate o Victorie scoasa in relief, operele artistilor Baraschi si Constantinescu. C Baraschi isi lasa semnatura si pe partea nordica a monumentului, unde gasim sculpturile in relief “Barbatia” si “Credinta”.

Pe partile laterale se gasesc scrise proclamatii ale regelui Ferdinand catre poporul romanesc de cand tara a luat parte la Razboi, recum si cea de la Alba Iulia cu ocazia incoronarii.

Cum ajungem la Arcul de Triumf?

Arcul de Triumf este situal in sectorul 1 al Bucurestiului, pe Soseaua Kiselef.

Acesta este deschis vizitatorilor cu ocazia a catorva evenimente importante ce marcheaza Bucurestiul an de an intr-un mod placut pe harta evenimentelor: Zilele Armatei, Zilele Aviatorilor, Zilele Bucurestiului. In interiorul acestuia, exista 4 expozitii care stranesc interesul:

1. Marele Razboi al Reintregirii Neamului (fotografie si film)

2. Heraldica Marilor Familii Boieresti (efigii din bronz, fotografii)

3. Arcul de Triumf in imagini (fotografii, machete)

4. Marea Unire din 1918 (coroanele si sceptrul regal reproduse la scara 1:1, fotografii)

«
»


Posibilitati de cazare in zonaScrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Culele de la Maldaresti, foto: watcher.ro
Statiunea Balneo-Climaterica Calimanesti
Hanul lui Manuc
Sighetu Marmatiei
Lacul Siutghiol, Mamaia, foto: Alexandru Velcea

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Cele mai bune Oferte si reduceri din turism sunt aici!