Din: Crisana, Judetul Bihor, Munti
Muntii Apuseni reprezinta locul de bastina al motilor, un amestec de mare prosperitate si lipsuri la care putin se gadesc. Motii, a caror origine se pierde in negura vremii, sunt fermieri din tata in fiu si unt foarte legati de mosiile si pamanturile lor. Ca arii geografice de o importanta deosebita, Muntii Apuseni se impart in: Apusenii de Nord, Satul Avram Iancu, Patrulaterul Aurifer si Apusenii de Vest.
Muntii Apuseni – Apusenii de Nord
Inaltimea maxima a Muntilor Apuseni de Nord abia trece de 1400 de metri; insa o calatorie aici iti permite sa te desprinzi de cotidian si sa vezi viata si lucrurile care te inconjoara cu alti ochi. Apunsenii de nord sunt situati la marginea de V a Podisului Transilvaniei. Acestia nu sunt foarte populati, motiv pentru care aici traiesc in elementul lor rasul, lupul si alte animale salbatice. Cea mai mare parte a locuintelor se afla in valea dintre Turda si Stei, pe langa soseaua care serpuieste catre zona de N, de la Stei la Oradea. Catunele imprastiate pe pantele muntilor par supendate aici; se spune despre ele ca ar fi printre cele mai vechi sate din Romania si ca ar avea o vechime de mii de ani. Pe langa casele din catunele rasfirate, doar stanile mai sunt locuite in aceasta zona.
Zona aflata intre Huedin si Albac este reprezentativa pentru Apuseni; drumul dintre cele doua localitati este greu de strabatut pe alocuri, mai ales intre Belis si Lacul Fantanele. Un drum mic, betonat se indreapta catre S-V spre Poiana Horea, trece prin Pasul Ursoi si Horea si iese prin Albac; dupa acest punct drumul devine mai bun si mai usor de strabatut.
Una dintre principalele atractii de aici sunt ghetarii din pesteri; aici amintim Ghetarul Scarisoara. Pestera se afla la 6 km distanta de Garda de Sus, localitate aflata pe DN 75. Pestera Scarisoara este alcatuita din doua parti care se afla la baza unui put cu adancimea de 48 m; ambele cavitati ale pesterei sunt pline cu gheata, insa cea mai impresionanta este prima care se intinde pe o suprafata de 100.000 metri patrati si este plina de stalactite si stalacmite. Temperatura in pestera este de -1 grad indiferent de temperatura de afara, asta ajutand la conservarea ghetii din interior; cei care doresc sa viziteze pestera trebuie sa se imbrace cu haine groase.
Satul Chiscau are doua suprize de oferit; o pestera si muzeul La Fluturi. Muzeul se deschide doar la cerere (adresa: nr. 6, tel: 0269 329 085); aici se pot admira haine traditionale, vesminte brodate manual si traditionalele sumane barbatesti. Numele muzeului vine de la fondatorul sau, Aurel Flutur. Tot aici se gasesc cheile de la Pestera Ursilor; pestera are cele mai frumoase formatiuni de roci iar numele ei vine de la ursii care au fost ingropati aici in urma cu peste 15.000 ani ca urmare a surparilor. Scheletele celor 140 de ursi au fost descoperite in urma unei explozii la mina Chiscau in anul 1983.
Satul Avram Iancu din Muntii Apuseni
Satul isi are salasul in mijlocul Apusenilor si isi ia numele de la cunoscutul avocat revolutionar Avram Iancu, cel care a condus armata romanilor din Transilvania impotriva habsburgilor in anul 1848. Locul in care acesta s-a nascut este astazi Muzeul Momorial Avram Iancu (Strada Icesti, inchis lunea, telefon: 0258/786 065); muzeul este inchinat revolutiei si etnografiei locale. Aici pot fi admirate care de munte si buciume (instrumente de suflat lungi care erau folosite de ciobani sa comunice de pe un munte pe altul).
De aici se gasesc indicatoare catre Muntele Gaina muntele are inaltimea de 1486 m. Aici este locul in care, inca din anul 1816 se organizeaza anual Targul de Fete; astfel tinerii se cunosc si se pot casatori cu persoane din afara ariei in care ei locuiesc, acestea fiind comunitati restranse. Astazi, cu ocazia targului se desfasoara si expozitii mestesugaresti, spectacole de dansuri populare, expozitii de nunta si focuri de artificii. Targul se organizeaza in fiecare an in weekendul cel mai apropiat de data de 20 iulie; acesta este cel mai mare festival in aer liber din tara.
Patrulaterul Aurifer
Zona este presarata cu sate mici, sate populate de moti, cei care se ocupa cu extractia minereurilor din munti; aceasta este principala sursa de venit a oamenilor din zona; in zona de E si de S se afla zona istorica a Patrulaterului Aurifer, zona cuprinsa intre Certeju de Sus pana la Valea Ariesului. In zona, dacii si romanii au exploatat zacamintele de aur din intreaga regiune, cea mai vestita mina fiind la Rosia Montana. Muzeul Mineritului, aflat in Strada Principala la nr. 172, in centrul satului, se intinde pe o portiune de 0,5 km dintr-o galerie romana si are expuse cateva utilaje folosite in mine; principala atractie este o moara de lemn care era folosita la macinarea minereurilor. Rosia Montana este construita peste orasul minier de origine romana Alburnus Maior (oras care avea dimensiunile mult mai mari), oras care a fost intemeiat in secolul al II-lea dupa Hristos.
Valea Buciumului arata mai incurajator fata de celelalte zone populate; aici se gasesc raspandite 6 sate a caror principala ocupatie este agricultura, cel mai mare fiind satul Bucium Poieni. Satul este asezat pe o vale abrupta drumul fiind mai greu accesibil dar peisajele sunt de o frumusete deosebita. In zona exista pensiuni care ofera cazare pe tot timpul anului dar si oferte de revelion intr-un peisaj mirific. Din aceasta zona se pot face drumetii lungi de cateva ore fara a da de drumuri asfaltate; dimineata muntii par sa pluteasca in ceata. In zona merita vizitate Detunatele (coloane de bazalt care produc un zgomot mare atunci cand cad), Poiana Narciselor, Valea Alba si Catunul Mogos (casele sunt acoperite aici cu acoperis din paie).
Muntii Apuseni – Apusenii de Vest
In partea de sud si de vest a satului Avram Iancu nu exista la fel de multe locuri frumoase ca in restul Apusenilor; insa, locurile isi au farmecul lor orice ar fi. Satul Brusturi adaposteste “scoala” proprie de pictura naiva; aici se afla expuse lucrari simple care surprind scene din viata locala, din viata satului, lucrari care sunt apreciate atat in tara cat si in strainatate. Pentru a admira picturile trebuie sa intrebati de Petru Mihut sau de Rodica Nicodim, fata acestuia. Orasul Brad are un muzeu dedicat resurselor minerale din Muntii Apuseni; Muzeul Aurului, aflat pe Strada Independentei nr. 3 adaposteste cca 3000 de piese, dintre care mai bine de jumate dintre ele sunt din aur, in forma lui naturala sau prelucrat.