Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Varful Omu

Varful Omu

Din: Judetul Prahova, Muntenia, Munti

Reprezentand cel mai inalt varf al masivului Bucegi, Varful Omu este al unsprezecelea varf muntos ca inaltime din lista celor mai inalte culmi muntoase ale Romaniei. La baza inaltimii acestuia stau mai multe controverse. Unii zic ca ar masura 2505 m, altii 2507 sau 2014, depinde de locul in care incepe si se termina masuratoarea: de la baza muntelui pana la baza bolovanului din varful acestuia sau inaltimea maxima de la baza muntelui pana in varful bolovanului de pe acesta.

Istoric si informatii geografice

Varful Omu este parte din Masivul Bucegi, ce se afla in extremitatea de est a Carpatilor Meridionali, intre Valea Prahovei, Culuarul Branului si Valea Ialomitei. Masivul are forma unei cetati naturale ce pare a fi suspendata la o inaltime de circa 1600m-2000m pe abrupturi puternice, ce par a fi piloni de sustinere pentru cetate.

In zona Varfului Omu se intalnesc ramurile principale ale masivului Bucegi, ramurile “potcoavei” Bucegi. Tot de aici se desprind cele mai scurte si abrupte culmi. De sub Varful Omu, la mare inaltime izvoraste Ialomita. Temperatura medie anuala este cuprinsa intre o si 2 grade, aspect date de clima prezenta aici cea alpina. Flora care se regaseste pe aici este cea specifica padurilor de conifere si foioase dar si pajisti alpine la altitudini foarte mari. Fauna specifica varfului muntos este reprezentata de cocosul de munte, acvila de munte si capra neagra, dar si de mai des intalnitele animale ca: ursul brun, mistretul, caprioara si veverita. In apele reci care razbat printre stancile tari putem gasi pastrav, clean si mreana.

Traseu turistic catre Varful Omu si echipamentul montan adecvat

Traseul turistic spre Varful Omu poate incepe din Busteni, in timp ce urmarim marcajul in forma de  triunghi albastru catre Gura Diham si chiar mai sus la cabana Diham. Aici , la cabana putem zabovi pentru odihna si o masa copioasa. Dupa o masa ca la carte ne putem indrepta catre Cabana Malaiesti pe traseul Tache Ionescu, traseu care ofera ohilor nostri un peisaj impresionant. Imediat ce am ajuns la Cabana Malaiesti, putem adresa orice intrebare despre muntele ce sta in fata noastra grupului de salvamontisti mereu prezenti acolo.

Plecam de la Cabana Malaiesti catre Varful Omu pe poteca de vara sau prin Hornul Mare. Mergem cale de 3-4 ore si ajungem la Varful Omu, loc de popas si hrana. De sus putem cobora sa vizitam Babele, ocolind pe la Crucea Caraiman, apoi pe la Padina. De la Padina mai mergem in jos cam jumate de zi pana ajungem in Sinaia.

Traseul de urmat nu este unul tomai usor, are o dificultate sporita asa ca avem nevoie de echipament adecvat. Bocancii de munte care ne protejeaza glezna, bete de drumetie, haine care ne pot apara de ploaie in caz de nevoie, pastile pentru dureri sau alergii, fese pentru pansat si apa sunt principalele lucruri care nu trebuie sa ne lipseasca din rucsac, fiecare ambalat individual in pungi de plastic.

Obiective turistice de vizitat si locuri de cazare

Plecand de la Busteni catre Varful Omu  si mai apoi spre Sinaia, cazarea nu trebuie sa fie o problema pentru ca exista suficiente cabane gata sa primeasca oaspeti oricand: Cabana Diham, Cabana Malaiesti, Cabana Babele, Cabana Padina…
Obiectivele turistice gata sa primeasca vizitatori sunt: Tache Ionescu, Crucea Caraiman, Babele, Sfinxul, Pestera Ialomicioara, Lacul Bolboci, Cheile Tatarului…

Bine de stiut daca vrei sa ajungi acolo

De departe, cea mai cautata cabana de pe Varful Omu este Cabana Omu. In perioada mai 2009 – iunie 2010 cabana a fost inchisa si inca nu se cunoaste daca aceasta este deschisa publicului.
Inainte sa urcati, daca aveti de gand sa dormiti acolo sa va informati la numerele de telefon: 0744 221 582 d-na Irina Popa, sau la 0744 567 290 d-nul Gheorhe Popa.

«
»


Posibilitati de cazare in zona6 Comentarii to “Varful Omu”

 1. Tudor Daniel says:

  tocmai am facut week-end-ul acesta o parte din traseu, de la gura diham, cab diham apoi am urcat catre cab. poiana izvoarelor, apoi cab. gura diham!!! pot sa spun cu mana pe inima, ca las reface oricand acest traseu si MERITA PARCURS

 2. Delinke says:

  Si eu as reface acest traseu….e minunat.,sper sa fie si fiica mea la inaltimile asteptarilor mele.Pentru mine a fost o provocare si am reusit sa parcurg acest minunat traseu in intrehime.

 3. costel says:

  Am facut acest traseu in iulie,, 1976. Eram student. Am facut parte din un echipaj de 4 persoane. Citind in materialul de mai sus despre echipamentul necesar,mi-am amintit de echipamentul folosit de noi: pantofi tennis,pantaloni scurti,(era vara ,nu-i asa?),tricou si o patura in banduliera. In buzunare cativa banuti si hai pe varful Omu.Am facut intreg traseul pe jos, urcat si coborat. Ne-am socotit viteji pentru isprava noastra. De atunci am mai urcat doar cu privirea spre varful Omu . Dar cine stie? Poate inca o data cu Telecabina pina sus si inapoi .Ar fi minunat.

 4. alexandra says:

  E de vis cind ajungi acolo, daca ai noroc si de vreme buna ai o privelijte minunata, nici nu sti in care parte sa te uiti. Am urcat cu telecabina, iar pina la virful Omu am luat-o la pas, traseu marcat, carari mai late, mai inguste…in citeva locuri era zapada desi eram in iulie. Dupa ce ne-am tras sufletul am coborat pe partea opusa, pe la cascada Obirsiei…..ceva de vis….nu prea stiu cum sa descriu frumusetea locurilor….singurul lucru aiurea, au fost dulaii de la stine care ne-au dat emotii.

 5. costel says:

  Pai da. Drumetii cu peripetii. Asa le tii minte

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Biserica Neagra din Brasov, foto: Serea Ciprian Florin
Statiunea Balneo-Climaterica Calimanesti
Predeal
Muntii Apuseni, foto: Ionela
Lacul Sfanta Ana
Delta Dunarii - Foto Daniel Petrescu

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vrei sa te alaturi echipei noastre? SCRIE-NE DESPRE TINE AICI!