Din: Judetul Sibiu, Muzee, Transilvania
Reprezinta cel mai mare muzeu etnografic in aer liber de pe teritoriul tarii noastre si este situat la circa 6,5 km sud de Sibiu, cufundat in Padurea Dumbravei in rezervatia”Dumbrava Sibiului”. Muzeul este asternut peste pajisti presarate cu arbori, un lac pe care turistii se pot plimba cu barca si peste 10 km de alei. Pe langa interesul cultural pe care muzeul il reprezinta, principalul scop fiind acela de a prezenta mostenirea bogata a Romaniei rurale, acesta este si o zona de relaxare pentru vizitatori.
Despre Muzeul Civilizatii Populare ASTRA
Luand in cosiderare suprafata pe care acesta se intinde, Muzeul ASTRA este unul dintre cele mai mari muzee in aer liber din Europa, avand 96 de hectare, dintre care expozitia propriu zisa masoara 42 de ha; prin comparatie, Muzeul Satului din Bucuresti care are doar 15 hectare, pare un pitic. Muzeul numara cateva sute de cladiri, bine organizate in functie de 6 importante arii de activitate:
- Expozitie de cladiri si instalatii pentru prelucrarea produselor animaliere si vegetale in scop alimentar – Sectorul acesta aduna sub un singur acoperis toate procedeele si tehonogiile de prelucrare a alimentelor aparute in civilizatia umana, procedee ce au avut conditii propice pentru dezvoltarea in jurul arcului carpatic. Printre acestea se numara activitatile de vanatoare (expozitie in curs de amenajare), pescuitul traditional prezentat la nivel de activitate gospodareasca, activitatile de apicultura dar si activitati gospodaresti mai comune: cresterea animalelor, pomicultura si viticultura, agricultura cerealiera si multe altele. Toate activitatile sunt prezentate in detaliu in expozitii bine amenajate.
- Expozitie destinata producerii de unelte casnice sau agricole – este reprezentat de sectorul mestesugurilor si mestesugarilor. Expozitia cuprinde mai multe sectiuni, printre care: exploatarea si prelucrarea lemnului, prelucrarea minereurilor, metalurgie populara, ceramica populara sau mestesugul olaritului si prelucrarea pietrei, sectiune care urmeaza sa fie amenajata in viitor.
- Transport si comunicare – elementele specifice aici sunt un pod plutitor cu cablu si un bac de traversare a Dunarii fara cablu. In viitor urmeaza sa se realizeze o prezentare mai in amanunt a acestui sector, pe baza unui proiect deja existent si urmeaza sa fie dezvoltat tinand cont de modalitatile si energiile implicate dar si de poverile specifice zonei.
- Expozitie dedicata procedeelor de prelucrare a pielii si fibrelor animale sau vegetale in scopul fabricarii hainelor – segmentul fabricarii portului popular si confectionarea obiectelor de uz casnic si gospodaresc care au la baza materii prime animale (lana, piele, blana) si vegetale (canepa, in) este foarte bine reprezentat la Muzeul ASTRA.
- Expozitie dedicata sectorului public social – Prin intermediul acestei expozitii civilizatia populara atinge dimensiunea implicarii in civilizatia rurala a vietii spirituale a satului, a vietii culurale, religioase si ludice a taranului roman. Carciuma, arhitectura satului, biserica, hanul si alte locuri de intalnire sateasca sunt principalele atractii ale acestei expozitii. Sunt redate fictional obiceiuri si traditii specifice zonelor din tara: slujbe religioase, casatorii sau botezuri, spatii de joaca sau servicii specifice carciumelor.
- Expozitie de sculptura moderna, expozitie insiprata din viata rurala naturala – Un numar de 15 sculpturi se gasesc pe Aleea Calaretilor, la intrarea si la iesirea de pe aceasta; operele artistilor redau in detaliu traditia populara a sculpturii in lemn. Monumentele sunt creatii premiate la Festivaul de Sculptura Monumentala “Constantin Brancusi”, festival organizat in anii 1992, 1993 si 1994.
Oricare din cele 6 expozitii prezente este menita sa arate si sa descrie cel ma bine inventivitatea taranului roman, a omului de rand, muncitor. Poate nu cea mai importanta, expozitia atelier destinata prelucrarii lanii arata modul inventiv in care lana este folosita si prelucrata de oameni de-a lungul timpului: pive de postav, mori plutitoare pe Marea Neagra, ateliere de prelucrare a matasii si canepii, majoritatea obiectelor expuse aici fiind inca in stare de functionare. Obiectele care erau afectate in timp au fost reparate iar pentru crearea unui ambient cat mai apoape de original au fost depuse eforturi din partea celor care au amenajat muzeul.
Pentru vizitarea Muzeului Astra ai 3 variante: poti alege sa hoinaresti de unul singur la intamplare, poti alege sa vizitezi doar ce te intereseaza parcurgand circuite bine definite sau dimpotriva, poti alege sa angajezi un ghid care te va plimba si iti va explica pe indelete totul; deasemnea exista si varianta unei plimbari cu trasura sau sania pe timp de iarna impreuna cu ghidul. Atat Muzeul ASTRA de la Sibiu, cat si acesta, organizeaza anual expozitii, targuri, simpozioane si evenimente; cel mai cunoscut eveniment organizat aici este olimpiada mestesugarilor, eveniment organizat in fiecare an in luna august si care tine 4 zile.
Muzeul insa are si o serie de proiecte care nu se rezuma la spatiul pe care acesta se desfasoara; unul dintre ele este lansat in anul 2007 si se numeste ECOMUZEUL, proiect care isi doreste sa promoveze si sa conserve instalatiile agricole si mestesugurile traditionale in sate. Proiectul in sine este un traseu turistic care ii poarta pe cei care doresc prin satele din Marginimea Sibiului si Valea Hartibaciului, prin locuri cu o mare valoare etnografica.
Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA de langa Sibiu exista un proiect care urmareste dezvoltarea unei sectiuni dedicate Culturii si Civilizatiei Rromilor, ca urmare a unui interes deosebit acordat patrimoniului culturii si civilizatiei. Infiintarea acestei sectiuni este prevazuta in hotararea de guvern cu numarul 430 din 2001. In ultimii ani s-a realizat o serie de cercetari in diverse zone ale tarii, cercetari ce au avut ca scop observarea vietii rromilor si a culturii acestora. In timp, au fost descoperite adevarate valori ale etniei rrome, a vietii lor, mestesugurilor, obiceiurilor si traditiilor specifice.
Odata ajuns in incinta Muzeului ASTRA, exista cateva monumente de arhitectura care nu trebuie ratate si despre acestea puteti citi aici. Printre ele amintim Casa Veche a Complexului Arhitectural din Calinesti – Berbesti Judetul Maramures, Casa Noua a Complexului Arhitectural din Calinesti – Berbesti Judetul Maramures, Casa Gospodariei de Olar din Sacel Judetul Maramures, Casa gospodariei de agricultor din Desesti Judetul Maramures, etc.
Pentru copii, incepand cu data de 1 iunie si continunand pe perioada vacantei de vara, se organizeaza expozitii, jocuri, ateliere de tesut, olarit, pictat, seri de lectura si alte activitati care ii implica pe cei mici. Un alt proiect este cel de vizitare a muzeului pe timp de noapte; acesta beneficiaza de iluminat menit sa puna in vedere muzeul la adevarata sa valoare si sa surpinda elemente cheie si pe timp de noapte. De retinut faptul ca vizitatorii pot beneficia de ghidaj atat in limba romana cat si in limbi straine ca: franceza, germana si engleza. Sunt posibile plimbari cu barca pe lac, plimbari cu trasura si cu sania trasa de cai iar pentru tinerii care vor o cununie religioasa intr-un cadru mai deosebit, muzeul pune la dispozitie contra cost cele doua biserici din interior. Deasemnea este posibila cazarea si luarea mesei in interiorul muzeului, precum si achizitionarea de suveniruri.
Muzeului Astra pune la dispoziti turistilor un centru de informare online dar si telefonic; puteti cere informatii la telefon 0269/252 976 sau pe mail la una dintre adresele centruldeinformare [ @ ] muzeulastra.ro, eliza.penciu [ @ ] muzeulastra.ro.
Muzeul este deschis zilnic de la 10.00 – 18.00 in sezon si in extrasezon de la 09.00 pana la 17.00. Adresa completa este: Sibiu, Strada Padurea Dumbrava, nr.16-20, cod postal 100302, jud. Sibiu.