Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Curtea de Arges, fosta capitala a Munteniei

Curtea de Arges, fosta capitala a Munteniei

Din: Judetul Arges, Muntenia, Orase

Orasul Curtea de Arges este situat in imediata apropiere a raului Arges, in vecinatatea dealurilor subcarbatice, fiind inconjurat de acestea. Judecand din punct de vedere istoric, orasul este  unul dintre cele mai importante locuri din Muntenia; incepand cu anul 1990 acesta renaste, turistii venind aici pentru cele doua biserici reprezentative si pentru curtea medievala, locuri faimoase aici.

Curtea de Arges, fosta capitala a Munteniei

Orasul este asezat in partea de N a judetului Arges, mai exact in depresiunea intracolinara a bazinului superior al raului cu acelasi nume la altitudinea de 450 m deasupra nivelului marii, intr-o depresiune a subcarpatilor Getici. Orasul este inconjurat de dealurile subcarpatice si culmile deluroase de S ale Muntilor Fagaras, culmi acoperite de pasuni si paduri. Suprafata orasului este de aproximativ 75 kilometri patrati; prezenta muntelui la doar 28 de kilometri aduce variatie si diversitate in clima. Temperturile prezente aici sunt moderate tot timpul anului iar precipitatiile abundente, asta datorita zonei depresionare in care orasul este situat. Aici iarna este mai putin aspra decat in zonele de campie, verile fiind in general placute cu zile calduroase si insorite mai mereu.

Din punct de vedere istoric, descoperirile arheologice arata ca aici in trecut traia o populatie de origine daca (inca din prima epoca a fierului), populatie care era condusa de Dromichaites (intre secolele IV – III inainte de Hristos). Sapaturile arheologice efectuate de Nicolae Constantinescu au scos la iveala ca in perioada anilor 1200 aici a existat o mica resedinta a unui voievod si o mica biserica.

Conform unor specialisti, in secolul al XIII (pe la 1247), la Curtea de Arges a fost resedinta de scaun a voievodului Seneslau, conducator al unei formatiuni statale, conform unor insemnari pe diploma cavalerilor ioaniti. Basarab I a unit toate cnezatele si voievodatele de la Carpati pana la Dunare sub numele de Tara Romaneasca devenind astfel primul domnitor al Tarii Romanesti intre 1310 si 1330, pana a avut loc batalia de la Posada. Prima data orasul Curtea de Arges este atestat documentar la data de 17 octombrie 1336 sub numele de “Castro-Argyas”; atestarea se face printr-o diploma maghiara. Desi numele sub care orasul era cunoscut era Arges, numele actual a inceput sa fie folosit incepand cu secolul al XVI-lea, fiind pentru prima data mentionat in anul 1510.

Aici a fost infiintata prima monetarie de catre  Vladislav I (numit si Vlaicu, domnitor ce a domnit intre 1364 – 1377); acesta a incurajat legaturile comerciale intre Muntenia si orasele din vest. In ceeasi perioada s-a infiintat si prima scoala locala unde studiau copiii celor de la oras.

Locuri de vizitat in Curtea de Arges

  • Muzeul Municipal – se afla la nord de piata din apropierea drumului principal
  • Curtea Domneasca –  a fost contruita in anul 1330 la putin timp dupa batalia de la Posada; astazi ceea ce a mai ramas din vechea Curte Domneaca este bine aratat de zidurile exterioare.
  • Manastirea Curtea de Arges – a fost fondata in anul 1517 si este construita din piatra.
  • Biserica Episcopala – a devenit resedinta episcopala in 1739. Aici se odihnesc primele 2 cupluri regale ale Romaniei: Regele Carol I si Regina Elisabeta, Regele Ferdinand si sotia sa Maria.
  • Piata Centrala

Locuri de vizitat in apropiere de Curtea de Arges

  • Bradetu – numele inseamna padure de brazi iar asa cum ii spune numele, localitatea este impanzita de paduri amestecate si este foarte apreciata de turistii care vin aici pentru plimbare si recrere sau pentru apele sulfurase. Localitatea este la 28 km distanta de Curtea de Arges, pe DN73C.
  • Schitul de lemn din Bradetu – manastire ortodoxa, este o copie  a Manastirii Cozia si dateaza din secolul al XVIII-lea.
  • Biserica Manastirii Sfintii Petru si Pavel – este o biserica sapata in stanca de gresie si care se afla in localitatea Corbii; daca vrei sa vizitezi dupa ora 16.00 intreaba la casa care se afla de cealalta parte a stancii. Aici pot fi observate cateva fresce in cel mai pur stil bizantin de pe teritorul tarii noastre.
  • Casa Elizabetei Rizea din Comuna Nucsoara

Bine de stiut daca ajungi la Curtea De Arges

O zi prielnica pentru o vizita aici este joia pentru ca se organizeaza targ; tarabele din piata centrala sunt pline ochi de suveniruri, haine si delicatese. Dupa o vizita printre ele si o binemeritata sesiunea de cumparaturi, viziteaza restaurantul terasa al Doamnei Mitrofan unde poti admira un interior decorat in stil autentic al anilor 1821 si tavane pictate.

Ca repere, orasul Curtea de Arges se afla la o distanta de 38 de km de Pitesti, 36 km distanta de Ramnicu Valcea, 45 km de Campulung si 150 km fata de Bucuresti. Este bine de stiut ca orasul este un important punct de plecare catre Transfagarasan, Cetatea Poenari, Barajul si Lacul Vidraru, Salinele Ocnele Mari.

 

«
»


Posibilitati de cazare in zona



Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Biserica Neagra din Brasov, foto: Serea Ciprian Florin
Cheile Bicazului
Busteni - Orasul Statiune
Stana de Vale
Focurile Vii din Comuna Lopatari Judetul Buzau
Bucovina, tinuturi indepartate si sfinte, foto: muzeeinaerliber.ro

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Te asteptam pe pagina noastra de Facebook! Like!