Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Mangalia

Mangalia

Din: Dobrogea, Judetul Constanta, Orase, Statiuni Litoral

Despre Mangalia

Este unul dintre cele mai vechi orase din Romania, cu o atestare de peste 2 milenii. Situat in extremitatea sudica a litoralului romanesc, Mangalia este al doilea oras ca marime de pe intregul litoral. Este pozitionat la 40 km sud de Constanta si la 12 km de frontiera cu Bulgaria.

Orasul reprezinta un important centru turistic, recunoscut atat pe plan national cat si mondial, mai ales datorita calitatii sale de statiune balneoclimaterica permanenta. Climatul de aici (unul foarte asemenator cu cel mediteranean), face ca la Mangalia atmosfera sa fie tot timpul anului una placuta si relaxanta, benefica pentru cura terapeutica.

Populatia orasului este un mozaic etnic (turci, tatari, lipoveni, greci) aici intalnindu-se una dintre cele mai mari comunitati musulmane din Romania. A devenit municipiu in 1995, iar populatia dupa ultimul recensamant din anul 2011, este de 33.434 locuitori.

Istoric oras

Callatis a fost consemnat ca polis in izvoarele literare, fiind intemeiat in secolul VI i.Chr., de catre colonistii dorienii veniti din Heracleea Pontica (astazi Eregli – Turcia) pe locul unei asezari trace numita Acervatis sau Cerbatis. Cetatea a devenit rapid una dintre cele mai importante si bogate din regiune. O perioada infloritoare a avut si sub stapanirea Imperiului Roman. De-a lungul vremii a fost supusa la numeroase asedii in fata carora a rezistat, insa la inceputul secolului VII d.Chr a fost abandonata din cauza atacurilor avaro-slave.

Urmeaza o perioada in care fosta cetate devine o mica asezare pescareasca, lipsita de importanta. In secolul XII este consemnata cu numele de Pangalia sau Pancalia, iar in secolul XIV se vorbeste despre un mic port numit Panguala.

Numele Managlia a fost utilizat prima data in anul 1593 de catre raguzanul Paolo Giorgi. In secolele XV-XVI Mangalia a fost inclusa in pasalacul de Rumelia. Cu timpul orasul devine important, avand un port mare la vremurile de atunci, insa in secolul al XVIII-lea se produce declinul sau economic. Razboaiele ruso-turce distrug orasul, populatia ramasa era formata din cativa turci si bulgari, iar activitatea portuara devine aproape inexistenta. In timpul razboiului de independenta (1877-1878) este arsa si pur si simplu ruinata.

Dupa trecerea Dobrogei la Statul Roman, Mangalia este colonizata cu populatie romaneasca, ulterior facandu-se eforturi pentru dezvoltarea regiunii. Primele semne de revenire ale orasului sunt consemnate la inceputul secolului XX, dar in anul 1916 dupa intrarea Romaniei in al doilea Razboi Mondial, asezarea este bombardata si distrusa din nou.

Dupa 1930 se remarca noi progrese in dezvoltarea orasului si a activitatii portuare, perioada in care incepe sa prinda contur si turismul balnear. Dezvoltarea edilitara a Mangaliei s-a produs cu adevarat incepand din 1960.

Astazi, Mangalia este una dintre cele mai cunoscute si vizitate statiuni litorale romanesti, totodata fiind si cea mai cocheta si interesanta asezare de pe coasta.

Obiective turistice in Mangalia

Plaja – este cu siguranta cel mai important obiectiv al turistilor in sezonul de vara. Are o forma semicirculara si se intinde de la digul nordic al portului turistic pana in statiunea Saturn, de care este legata printr-o portiune neamenajata turistic. Lungimea plajei este de circa 800 metri (pe linia tarmului), insa o portiune de cca. 150 metri este impracticabila din cauza eroziunii costiere, portiune care a fost consolidata pentru protectia falezei. Deasupra plajei se intinde faleza (Str. Teilor) care reprezinta un loc de promenada pentru turisti cu o belvedere asupra intregii plaje.

Herghelia Mangalia – este situata la cca. 3 km nord de orasul Mangalia si la aproximativ 500-600 m fata de mare, langa statiunea Venus. Reprezinta un centru de crestere a cailor si un centru de echitatie, infiintat in anul 1926. Scopul acesteia a fost acela de a pastra cat mai mult posibil caracteristicile cailor din rasa Pur Sange Arab (cea mai veche rasa de cai din lume). Herghelia dispune de o suprafata de aproximativ 580 ha, fiind cea mai mare din sud-estul Europei. Hipodromul de aici este singurul pentru curse de galop din intreaga tara. Herghelia ofera cursuri de echitatie, concursuri ecvestre, spectacole, dresaj si servicii de agrement.

Muzeul de Arheologie Callatis  – cuprinde un tezaur de obiecte grecesti, romane, tracice si neolitice, printre care se numara mici figurine de aur, bijuterii, fragmente arhitectonice romane (coloane, frize cu metope, capiteluri), conducte de apa realizate din lut, statuete, vase ceremice, monede, s.a.  Un lucru deosebit de interesant il reprezinta mormantul cu papirus care a fost descoperit in 1959, care dateaza din secolul IV i.Chr, si care continea un papirus scris in limba greaca, fiind cel mai vechi document din tara. Adresa: Sos. Constantei  nr.23, langa sesnul giratoriu.

Ruinele fostei Cetati Callatis – cetatea a fost intemeiata in secolul VI i.Chr. de catre grecii dorieni, devenind in scurt timp o asezare importanta. De-a lungul istoriei Callatisul a fost sub stapanire greceasca, macedoneana, romana, daca. S-au consemnat mai multe perioade infloritoare insa alternand si cu mari distrugeri din cauza popoarelor migratoare. La inceputul secolului VII cetatea este distrusa complet de catre avari si slavi. Astazi se pot observa ruinele fostei cetati si anume: coltul de nord-vest (un turn de aparare) in apropierea Hotelului Paradiso (fost Mangalia), zidul de nord care era deosebit de important deoarece era zidul de aparare, dar si un cartier din epoca romano-bizantina (partea sudica a cetatii), pe locul unde se afla astazi Hotelul President (str. Teilor nr.6). Aici s-a descoperit strada romano-bizantina pastrata in conditii bune si un canal de scurgere.

Farul Genovez – reprezinta unul dintre simbolurile orasului Mangalia. A fost ridicat intre anii 1858-1860 de britanici. Numele acestuia este pus in amintirea negustorilor genovezi care in secolul XIV practicau intens comertul in Dobrogea.

Muzeul Marinei – inaugurat in anul 2004, a fost realizat cu scopul de a prezenta  si conserva tehnica navala, concentrandu-se pe activitatea portului militar din Mangalia in perioada 1952-2000. Aici puteti gasi o colectie ce reda tehnica de navigatie si multe obiecte de patrimoniu care au facut parte din istoria recenta a Marinei Militare. Adresa: drumul European 87, la iesirea din Mangalia spre 2 Mai.

Geamia Esmahan Sultan – este cel mai vechi lacas de cult musulman din Romania, fondat in anul 1525. Putem spune ca moschea inglobeaza in zidurile ei fragmente din vechiul Callatis, deoarece la constructia ei a fost folosita piatra din zidurile cetatii. In curtea moscheei se afla un cimitir musulman foarte vechi, avand morminte de peste 300 ani. In geamie slujbele se tin zilnic de 5 ori pe zi. Adresa: strada Oituz nr.1, langa Sanatoriul Balnear.

Portul turistic Mangalia – este destinat ambarcatiunilor de agrement mici (pana la 18 m), fiind cel mai modern port turistic din Romania. Reprezinta modul prin care Mangalia promoveaza si intareste caracteristicile tursimului nautic pe plan national si international. Este dotat  la standard inalte atat din punct de vedere tehnic cat si  calitativ. Capacitatea acestuia permite includerea in circuitul de turism nautic din Marea Neagra, aici deja organizandu-se importante competitii cu profil nautic.

Complexul funerar tumular Movila Documaci – se afla la o distanta de 4,5 km fata de centrul orasului Mangalia, situat pe partea stanga a DJ391 care face legatura cu Negru-Voda.  Este format dintr-un mormant de dimensiuni mari ce dateaza din secolele IV-III a. Chr. si o constructie rectangulara din calcar. In camera funerara a fost gasita o fresca policroma, un inel de aur cu reprezentarea unei broaste testoase si doua sageti din bronz. Pe peretii mormantului au fost descoperite “sgrafitti” cu reprezentari antropomorfe, zoomorfe, pentagrame, nave, s.a., care dateaza din secolele X-XII, facute de populatia care a locuit o perioada mormantul.

Rezervatia Mlastina Hergheliei – situata la nord de Mangalia pe partea dreapta a drumului ce face legatura cu Constanta. Reprezinta o laguna inchisa de un cordon de nisip (plaja dintre Saturn si Venus), astazi fiind o mlastina ca caracter eutrof si adaposteste un mare depozit de turba. Pe alocuri se pot observa izvoare sulfuroase (cu temp. de 25°C), care fac ca mlastina sa fie un loc de popas si adapost pentru numeroase specii de pasari tot timpul anului;

Rezervatia Padurea Hagieni – reprezinta o zona cu arbori termofili in cadrul stepei dobrogene. Prezinta o importanta mare deoarece este situata la intersectia cailor de migrare a florelor pontica, balcanica, mediteraneeana, central-europeana, aralo-caspica avand in compenenta un mozaic floristic. Aici se intalnesc numeroase specii de pasari, reptile si nevertebrate, multe din ele protejate. Se afla pe partea stanga a drumului dintre Mangalia si Albesti, la o distanta de 11 km de Mangalia.

Pestera Limanu –este o pestera dezvoltata in calcare stratificate orizontal, cu o lungime de circa 5000 m. Interesanta este absenta stalactitelor si stalagmitelor, datorita absentei infiltratiilor de ape. Pestera adaposteste numeroase specii de nevertebrate si vertebrate (in deosebi chiroptere-lilieci); Legende locale spun ca pestera ar avea galerii care ies la suprafata in Bulgaria sau chiar pana in Turcia.

Pestera Movile – a fost descoperita in anul 1986 si prezinta un ecosistem unic in lume care se bazeaza pe oxidarea hidrogenului sulfurat H2S sau chemosinteza. Pestera are o lungime de 300 m si un plafon foarte jos. In pestera s-a gasit un lac cu apa sulfuroasa si numeroase specii de nevertebrate, toate dintre acestea fiind depigmentate si lipsite de ochi, ca adaptare la mediul respectiv. Biodiversitatea este foarte mare, descoperindu-se un numar de 35 specii endemice. Cercetatorii NASA au comparat mediul de aici cu cel de pe planeta Marte.

Cazare in Mangalia

Daca veniti la mare si alegeti Mangalia, oferta de cazare este destul de buna. Pe teritoriul orasului exista 7 hoteluri cotate cu 2,3 si 4 stele si numeroase pensiuni turistice care satisfac cerintele fiecarui tip de turist. De asemenea va puteti caza si la particulari, unde oferta este consistenta. Patru dintre hoteluri sunt deschise tot timpul anului, asadar pentru cei care vor sa vina in extrasezon cazarea e simplu de gasit.

De asemenea pentru turistii care aleg  cura balneara, Sanatoriul Balnear Mangalia dispune de un hotel de o stea cu si numeroase locuri de cazare.

In general preturile la cazare si mancare sunt mai scazute ca in alte parti ale litoralului. Masa se poate servi la numeroasele terase, restaurante si pizzerii deschise in timpul sezonului estival si nu numai atunci, unele dintre cele mai cautate fiind restaurantele cu specific pescaresc.

Bine de stiut sa ajungi acolo

Fie ca veniti din Capitala sau din orice alta parte a tarii, la Mangalia se poate ajunge usor, acest lucru datorita si multitudinii cailor de acces catre sudul litoralului.

Din Bucuresti, cu masina, o ruta este pe Autostrada A2 pana la Agigea (se evita orasul Constanta), apoi se continua pe DN39 pana la Mangalia sau pe DN2A, E60, DN39 prin Urziceni-Slobozia-Tandarei-Harsova-Constanta-Mangalia.

Pe durata sezonului estival si legaturile pe calea ferata sunt foarte bune, Mangalia fiind legata prin garnituri C.F.R. care vin din intreaga tara.

«
»


Posibilitati de cazare in zonaScrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Lacul Bucura
Lacul Rosu
Cheile Turzii, foto: Rares Buduroes
Transfagarasanul
Salina Turda, foto: Rares Buduroes

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Si tu poti ajuta la promovarea Romaniei, PROPUNE UN LOC special!