Din: Judetul Bistrita-Nasaud, Orase, Transilvania
Bistrita este cel mai nordic oras germanic fortificat din Transilvania; asezarea lui in imediata apropiere a Carpatilor Orientali face ca acesta sa fie un punct de plecare pentru o excursie in munti. Ca element aparte, orasul Bistrita se remarca prin satele care il inconjoara, acolo unde obiceiurile vechi nu au apus si mestesugurile sunt inca in floare.
Despre Orasul Bistrita
Bistrita este resedinta judetului Bistrita-Nasaud, fiind totodata si cel mai mare oras din judet. Fiind oras germanic numele acestuia are radacini in limba germana, astfel: in germana Bistritz sau Nösen, in dialectul sasesc Nisner-Bistritz, Nizn, Bästerts, Bisterts sau in maghiara Beszterce. Orasul se afla asezat intr-o depresiune larga, depresiune ce este inconjurata de culmi domoale si strabatuta de cursul raului Bistrita, rau care a dat numele orasului.
Primii colonisti care au poposit aici dupa jumatatea secolului al XII-lea au fost cei germani (flandrezi, valoni, saxoni, bavarezi) deoarece au primit pamanat, mine si alte privilegii in schimbul apararii granitelor Transilvaniei. In anul 1241 este facuta prima mentiune a localitatii de catre codicele manastirii Echternach intr-un act care marcheaa distrugerea unor asezari de cate mongoli; numele folosit atunci era „oppidum Nosa”.
Din punct de vedere geografic, orasul este situat in N-V Podisului Transilvaniei, in depresiunea Bistritei care este parte a unitatii de relief Dealurile Bistritei. Amplasarea sa este pe un teren plat, la altitudinea de 356 m si are o suprafata totala de 14.547 ha iar in componenta sa intra 6 localitati: Unirea, Slatinita, Ghinda, Viisoara, Sigmir, Sarata. Orasul are o clima temperat continentala, unde verile sunt mai umede si mai calduroase iar iernile mai putin uscate si mai reci. Astfel, temperatura medie anuala este de 8,3 grade Celsius; luna cea mai rece este ianuarie cu o temperatura multianuala de -4,7 grade Celsius iar cea mai calda este iulie, media inregistrata aici fiind de 18.9 grade Celsius.
Locuri de vizitat in orasul Bistrita
- Piata Centrala – un loc linistit astazi care cu greu aminteste de zarva care era in trecut aici, locul fiind folosit ca targ de desfacere pentru mestesugari cu sute de ani in urma. Aici se gaseste si Primaria Centrala la nr. 6
- Biserica Reformata – domina imprejurimle prin turnul gotic care se inalta din aceasta; pe timp de vara incepand cu ora 10.00 slujba se tine in limba germana. Biserica a fost construita pentru franciscanii minoriti iar stilurile care se remarca in constructie sunt multiple: romanic, gotic si renascentist.
- Sirul Sugatele – se afla la N de Piata centrala si reprezinta un complex de 13 cladiri care apartineu breslelor si care dateaza inca din secolele XV-XVI. Casele sunt inca in stare de folosinta; interioarele originale si curtile lungi care le marcau nu mai exista astazi. Constructiile sunt cunoscute ca fiind primele case construite cu 2 niveluri in Bistrita.
- Casa Argintarului – se afla pe Strada Dornei la nr. 5 si adaposteste o scoala de arta. Este un importnat document de arhitectura de la inceputul renascentismului.
- Muzeul Judetean Bistrita Nasaud – este o constructie pe 2 etaje, in forma de litera “U” si se afla la mica distanta de mers pe jos fata de centrul orasului. Aici pot fi vazute elemente de arta, cultura, etnografie, geografie si istorie a orasului. Initial, cladirea a fost cazarma a armatei austriece. Adresa: Strada General Grigore Balan, nr 19, lunea muzeul este inchis publicului.
- Casa lui Ion Zidarul – este cea mai veche cladire din Bistrita si este o casa contruita in stil renascentist care a apartinut lui Johannes Lapicida.
- Biserica “Intrarea in Templu a Maicii Domnului” – este construita in stilul gotic timpuriu si a fost biserica a manastirii minorite. Incepand cu anul 1948 este folosită de o parohie ortodoxa romana iar incepand cu 1990 este revendicata ca biserica protopopiala de către BRU – Biserica Romană Unita (Greco-Catolică).
La 22 de km de oras se afla satul Cristur-Sieu unde Rusaliile sunt sarabatorile intr-un mod cu totul aparte de locuitorii satului. Sarbatoare se numeste “Instrutatul Boului”; cei mai frumosi boi din sat sunt impodobiti cu flori, covoare brodate si colaci impletiti si sunt plimbati pe ulita principala. Ziua este marcata cu muzica si jocuri traditionale.
Bine de stiut ca sa ajungi in Bistrita
Coordoatele orasului sunt: 47°10′ latitudine nordica si 24°30′ longitudine estica. Principala cale de acces in oras cu autovehicul este Drumul European E58 (Drumul National DN17); E58 face legatura intre Transilvania si Moldova. Trenul ajunge in gara Bistrita Nord din urmatoarele orase mari: Bucuresti, Cluj Napoca, Targu Mures, Vatra Dornei dar si din alte statii mai mici: Dej, Deda, Beclean pe Somes.