Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Pestera Ghetarul de la Focul Viu

Pestera Ghetarul de la Focul Viu

Din: Crisana, Judetul Bihor, Pesteri

Pestera Getarul de la Focul Viu este situata in Parcul National Apuseni si adaposteste in inima sa ghetarul fosila cu numarul trei ca dimensiune din Romania. Fenomenul datorita caruia s-a format ghetarul, se datoreaza urmatoarelor doua aspecte: pe de o parte fereastra din tavan care favorizeaza acumularea si retinerea aerului foarte rece si pe de alta parte, tot timpul anului aerul este tinut captiv datorita lipsei ventilatiei.

Despre Ghetarul de la Focul Viu

Pestera Ghetarului este impartita in doua sali, denumite simplu: Sala Mica si Sala Mare. Sala mica adaposteste diverse formatiuni stancoase numite stalagmite.

Adevarata magie insa se intampla in Sala Mare. Aceasta, masoara 46 m in inaltime,  o latime de 68 m si o lungime totala de 165 m. In mijloc, salasluieste impresionantul ghetar ce da numele pesterii, cu o dimensiune impresionanta de 25000 metri cubi; este a treia forma de relief de acest gen, ca dimensiune din Romania, dupa Ghetarul de la Scarisoara si Ghetarul de la Bortig. Acoperisul Salii Mari, este usor deschis cerului printr-o fereastra, loc prin care in timp si-au facut loc bucati de lemn care astazi fac parte din ghetar. La celalt capat al Salii se afla grupari de stalagmite, pe care cad razele soarelui. Astfel, reflexii puternice de lumina se rasfrang in cele mai insorite momente ale zilei si dau pesterii un aspect cu totul si cu totul deosebit, un Foc Viu.

Pestera este situata la altitudinea de 1165 m, la intersectia Bazinului Vaii Galbene cu Groapa de la Barsa. Principalul reper pe care il puteti lua intr-o excursie catre Ghetar este dat de stancariile de la Piatra Galbena, de unde mai aveti de strabatut doar 550 m pana la ghetar, in directia nord vest.

De la Cabana Padis pana la Ghetarul de la Focul Viu, urmam traseul marcat cu punct galben, si cunoscut sub numee de Circuitul Vaii Galbene. Pestera este situata pe bucla care face cale intoarsa spre cabana, la doar 5 km de Padis, baza turistica. Ajungem usor cu masina pe drumul forestier Balaleasa-Valea Seaca; urmand traseul forestier, ne intersectam cu Valea Cetatilor, canton silvic, loc de unde mai avem de mers aproximativ 1,5 km avand grija sa urmam traseul marcat in rosu, traseu Baita – Valea Seaca – Padis. Pestera Ghetar este mentionata in lucrari turistice pulicate inca de la inceputul secolului 2o de J. Czaran; L. Viehmann si M. Serban au realizat planul intregii pesteri in aceeasi perioada.

Accesul in pestera este posibil pe la baza unui perete de formatiune calcaroasa, dupa care se urmeaza o galaerie ce coboara rapid in panta pana la Sala Mare. De aici, se desfasoara o scara de lemn cam nesigura care face posibila vizitarea pesterii. Iesirea din pestera este mult mai placuta incercarea de a intra in adancul ei, aspect imblanzit de temperatura mai calda care iti incalzeste corpul pe masura ce iesi la lumina zilei.

Ghetarul Focul Viu, reprezinta un teren important de cercetari stiintifice, cercetari ce permit obtinerea de informatii suplimentare cu privire la mecanismul glaciatiunii de caverna si paleoclimatului din M-tii Bihorului. Turistii pot vizita pestera pana in dreptul balustradei de lemn, balustrada amenajata la intrare; este suficient insa pentru a putea observa toate formatiunile din gheata care fac peisajul sa fie unul unic in Romania.

Transparenta peretilor din ghetata, culoarea masivului impanzit de trunchiuri de copaci si diversitatea formelor de gheata prezente aici, lasa mereu imagini placute in mintea celor cae vin aici macar o data.

Bine de stiut daca ajungi aici

Intervalul orar potrivit pentru a vizita pestera este intre 13.30 si 14.30 punctul culminant fiind atins in jurul orei 14.00 cand razele soarelui cad perfect pe Pestera Ghetarul de la Focul Viu. Tot ca o recomandare vine si anotimpul potrivit pentru a vizita pestere: vara, deoarece in restul anului temperaturile scad foarte mult; indiferent de perioada anului in care ajungeti aici, tineti cont ca aveti nevoie de haine groase.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



2 Comentarii to “Pestera Ghetarul de la Focul Viu”

  1. Mihai says:

    Este intr-adevar foarte frumos, mai ales daca alegeti si o luna in care razele soarelui sa aiba unghiul potrivit pentru a ajunge pe ghetar direct. In luna august de exemplu la ora mentionata nu se vede fenomenul, intrucat este in inima padurii, iar razele sunt prea piezise. Poate intr-o luna gen iunie-iulie… Poate cineva sa confirme?

  2. TIBERIU says:

    Intr-adevar, zona este superba! Am vizitat obiectivul in urma cu cativa ani buni…participam la o expeditie in Apuseni. Am plecat din ADJUD trenul pana la Oradea! Apoi, de la Stana de Vale (statiune deosebita) am petrecut doua saptamani mergand spre Padis (am gasit o…”palinca” foarte buna), apoi catre Campeni, valea Ariesului, Alba Iulia!
    Peisaje superbe,salbatice, (Poiana Narciselor,pestera cu ghetarul de la Focul Viu, Detunatele,),padurile ajungeau exact pana la malul raului…
    Dupa vreo sase ani am revenit, am fost la Detunatele, Rosia Montana, am vazut uriasa “gaura” din care se exploata minereu cu zeci de utilaje abandonate – peisajul nu mai era acelasi.De-a lungul Ariesului – numai gramezi mari de rumegus, vile mari de prost gust care schimba traditiile locale, munti golasi, despaduriti, un peisaj dezolant! Din pacate, jaful si distrugerile continua… Dar, totusi, recomand traseul!

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Busteni - Orasul Statiune
Muntii Ciucas, foto: Dan Corlateanu
Lacul Siutghiol, Mamaia, foto: Alexandru Velcea
Sarmisegetuza Regia
Sfinxul din Bucegi

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Hai sa promovam Romania impreuna, PROPUNE UN LOC deosebit!