Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Hanul Ancutei

Hanul Ancutei

Din: Altele, Judetul Neamt, Moldova

Inspirat din celebra povestire a marelui autor, Mihail Sadoveanu, Hanul Ancutei este una din emblemele romanesti din toate timpurile.

Situat pe drumul European E85, in imediata apropiere a municipiului Roman, si anume la o distanta de 27 km, drumul este cel ce duce spre Suceava, asa ca trebuie avut mare grija la acest aspect.  De asemenea, un alt punct de reper este distanta fata de Bucuresti, si anume de 350 km.

Daca e sa judecam lucrurile si mai clar de atat, Hanul Ancutei se afla mai exact in comuna Tupilati a judetului Neamt.

Romanul lui Sadoveanu

Mihail Sadoveanu, unul dintre cei mai cunoscuti autori romani din toate timpurile a scris un roman, compus din noua povestiri, pe tema Hanului Ancutei, totul fiind inspirat din intamplarile petrecute in acest han moldovean. Romanul cu pricina a cunoscut tiparul in anul 1928, devenind, incepand cu acel moment, unul dintre cele mai cunoscute romane ale poporului nostru, fiind studiat de o multitudine de generatii de atunci. Ca o informatie aditionala, Mihail Sadoveanu s-a nascut chiar in acele zone, traind intre anii 1880-1961.

Daca este sa revenim la adevarul adevarat in ceea ce priveste Hanul Ancutei, va trebui sa mentionam ca acesta  este construit in secolul 18, mai exact in anul 1718. Iata cum o veche traditie atrage dupa sine o sumedenie de traditii.

Hanul Ancutei a fost contruit initial pentru a oferi un loc de popas si de buna dispozitie calatorilor ce aveau ocazie sa treaca prin acele zone. Clientii fideli ai Hanului Ancutei erau, cu precadere, negustorii ce aveau drum catre orasele mari din zona, cum ar fi Suceava sau Iasi. Ei gaseau aici multa buna dispozitie cat si odihna de care aveau nevoie pe timp de seara.

Hanul se afla la marginea unui sat, asa cum mentionam la inceput,  ce cu timpul s-a mutat pe mosia boierilor Catargi de la Tupilati.

In jurul anulului 1819, cel numit vornicul  Stefan Catargiul obtine printr-un hrisov dreptul de a înfiinta targuri si iarmaroace, aici construindu-se un han nou, ceea ce se va numi Hanul Ancutei, care, cu timpul,  va functiona si ca statie de posta.

Arhitectura Hanului Ancutei

Cladirea nu este deosebit de complicata ca si arhitectura, ea avand o fata simpla ce aminteste foarte mult de perioada in care este construita. Astfel, arhitectura contine pilastrii si o arcada dubla, incununata cu un fronton clasic. In mod exceptional, hanul dispune de patru odai pentru oaspeti, camerele aferente celor ce se aflau in slujba Hanului Ancutei, dar si cateva grajduri foarte bine ingrijite chiar si in ziua de azi.

Ceea ce reprezinta cu adevarat frumosul acestui han este faptul ca dispune de intrari separate cand vine vorba despre intrarea destinata oaspetilor si cea destinata celor ce se afla in slujba Hanului Ancutei.

De asemenea, hanul dispune de o pivnita impresionanta, construita din piatra de rau, cat si de o sala de mese de toata frumusetea. Iata cum Hanul Ancutei isi merita titlul si mentionarea in romanul lui Mihail Sadoveanu, pastrand acel aer potrivit vremurilor in care a fost construit.

Acest lucru este dovedit si de mentionarea lui Sadoveanu in roman: “Trebuie sa stiti dumneavoastra ca hanul acela al Ancuței nu era han – era cetate! Avea niste ziduri groase de ici pana colo si niste poti ferecate cum n-am vazut in zilele mele. In cuprinsul lui se puteau oplosi oameni, vite si carute si nici habar n-aveau dinspre partea hotilor…“

Iata cum, Hanul Ancutei este cu adevarat unul din simbolurile adevarate ale Moldovei de alta data, ramanand un simbol si al Moldovei de astazi.

Contact Hanul Ancutei

Cine vrea sa ajunga la Hanul Ancutei si sa faca cunostinta cu locurile ce le-a iubit Mihai Sadoveanu este liber sa urmeze aceasta adresa: Soseaua E85, la 27 de km de Roman spre Suceava. De asemenea, pentru ca vremurile au evoluat, Hanul Ancutei dispune si de conditii moderne de contact, si anume prin accesarea numarului de telefon +40 233 781 400, sau prin scrierea unui e-mail la adresa office@hanu-ancutei. ro

«
»


Posibilitati de cazare in zona



3 Comentarii to “Hanul Ancutei”

  1. florin says:

    Superb si o servire exceptionala isi merita toti banii .,ll

  2. Crys says:

    Frumos loc numai ca mancarea este foarte scumpa..aveti grija ce comandati ca o sa aveti o surpiza maaare:D Evitati platourile pentru mai mult de 2 persoane pentru ca nu se satura nici macar o persoana din el.

  3. Tony says:

    Acum sa fim seriosi. Cand mergi intr-un loc atat de special, nu mai conteaza banii. Intradevar, mancarea nu e ieftina, dar nu e un local de duzina, nu e un fast-food. Eu incerc sa ajung acolo macar odata la 2 ani, si de fiecare data ma bucur de locatie, de atmosfera si de turtele pe plita 🙂

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Piata Sfatului din Brasov
Valea Prahovei
Rezervatia Naturala de Zimbri Dragos Voda, Vanatori Neamt
Statiunea montana Ranca
Gradina Botanica Alexandru Borza din Cluj
Statiunea Baile Tusnad

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Tara, Tara, vrem ostasi! Alatura-te echipei Turist De Romania!