Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Piata Sfatului din Brasov

Piata Sfatului din Brasov

Din: Altele, Judetul Brasov, Transilvania

Piata Sfatului reprezinta pentru multi turisti punctul de plecare pentru o incursiune in Brasov; pentru localnici, aceasta este inima orasului, locatia in care au loc mare parte din cele mai importante evenimente culturale, artistice si concerte ale orasului, zona pietonala si loc de intalnire intre prieteni.

Despre Piata Sfatului

Inima Brasovului reprezenta in Evul Mediu locul in care se organizau targuri la care luau parte atat negustorii de origine sasa,  negustorii din Ungaria cat si cei de origine romana; targurile au o traditie din 1364 atunci cand a fost organizat primul eveniment de acest gen. Incepand cu anul 1520 piata a fost atestata documentar ca targ. Locul prin care negustorii intrau in piata era Strada Vamii (astazi numita Strada Muresenilor) si intermedierile mesteugaresti se faceau imediat langa strada. In mijlocul pietei negustorii isi asezau marfa in Casa Sfatului iar pentru ca toate lucrurile si procedurile sa fie respectate intreaga activitate era supravegheata de functionarii orasului.

Piata Sfatului mai este denumita si piata mare si in trecut era inima vechiului oras germanic; astazi, piata mai este inca strajuita de zidurile vechi ale cetatii care sa vad din loc in loc iar cladirile care se afla aici aduc aminte de influentele germanice. Piata a fost contruita in anul 1420 iar pentru o perioada de timp aici s-a aflat si primaria orasului Brasov cu sediul in Casa Sfatului care se afla in centrul pietei. Astazi, in Casa Sfatului se afla un muzeu de istorie care poate fi vizitat de marti pana duminica. Tot Piata Sfatului este locul in care se afla Stalpul Infamiei unde erau judecate vrajitoarele si se aplicau pedepse publice.

De-a lungul timpului piata s-a schimbat si a luat noi si noi infatisari; a trecut prin numeroase trasformari: de la loc de desfasurare a targurilor a ajuns loc de popas pentru birjele care trasportau oameni dintr-un punct in altul al orasului. Anul1991 a fost anul in care s-a dat in folosinta  primul tramvai din Brasov care avea unul din capete in Piata Sfatului. In 1900 au aparut automobilele ceea ce a dus la transformarea pietei intr-o mare parcare pentru masini. In imediata apropiere a pietii se afla Strada Republicii, strada care in trecut era numita Ulita Caldarilor pentru ca aici se aflau grupati membrii din breasla caldararilor; strda era strabatuta de un canal al salubrizarii iar in celalt capat se afla o veche poarta a cetatii prin intermediul careia se comunica cu Moldova. Astazi, Strada Republicii este un loc foarte vizitat de turisti pentru ca este o frumoasa zona turistica si un bun loc pentru cumparaturi, mai ales pentru cei care iubesc artizanatul si lucrurile confectionate manual.

De jur imprejurul Pietei Sfatului se afla cafenele, restaurante, magazine, cele mai frumoase hoteluri din Brasov, restaurante si case cu arcade care de care mai impunatoare. Toate aceste locuri au propria istorie, propria poveste care este spusa fiecarui turist in parte. Pe langa asta, piata reprezita punctul de plecare catre importante puncte turistice de vizitat in Brasov

  • Biserica Neagra – cunoscuta si sub numele de Biserica Evnghelica Sfanta Maria, se afla in Curtea Honterus nr. 2 si duminca este inchisa turistilor. Denumirea de Biserica Neagra vine de la incediul care a izbuncnit aici in timpul asediului habsburgilor asupra Brasovului; focul a facut 3000 de victime si peretii bisericii au devenit negri de la fum. Unul dintre cei mai cunoscuti preoti care au predicat aici se numeste Johannes Honterus (a trait intre 1498 si 1549)si a raspandit localnicilor invataturile lui Luther
  • Bastionul Fierarilor – se afla in coltul de N-V al cetatii Brasovului si a fost atestat pentru prima data in anul 1529 desi el exista inca din 1521. Acesta este prevazut cu guri pentru pacura si goluri de tragere unde puteau fi instalate bombarde (tunuri de calibru mic).
  • Turnul Alb – a fost construit intre anii 1460 si 1494; la fel ca in trecut, acesta impresioneaza si astazi prin masivitate si liniile arhitecturale, avand un dimetru de peste 19 m si din loc in loc, metereze, guri pentru smoala si balcoane din piatra. Turnul are 5 etaje si era cel mai fortificat punct al orasului Brasov. Astazi aici este gazduit un muzeu.
  • Poarta Ecaterinei – se afla pe dealul Cetatii si dateaza din anul 1559; cei care doreau sa intre in Brasov erau nevoiti sa treaca pe aici si li se permitea trecerea doar daca plateau o taxa, si asta doar in anumite zile ale saptamanii.

Bine de stiut daca ajungi in Piata Sfatului din Brasov

O calatorie in Brasov cel mai probabil iti va purta pasii si in Piata Sfatului. Coordonatele GPS sunt N 45.6419° E 25.5897°. Ajuns aici, e bine sa stii ca cea mai usoara modalitate de a gasi Piata Sfatului este sa mergi pe jos de la Primarie pe Strada Republicii, unde poti sa faci cumparaturi si sa admiri in voie casele si constuctiile din zona; este si varianata recomandata de cei toti cei care au visitat macar o singura data Brasovul. Masina este si ea o varianta daca esti doar in trecere prin zona; urmeaza astfel indicatoare cate iti arata Centru si Poiana Brasov, mai apoi Parcul Central pe Strada Muresenilor. Cu mijloacele de transport in comun se ajunge foarte repede de la Gara, in circa 15-20 de minute, luand orice mijloc de transport care ajunge la Livada Postei.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Iasi, centru cultural si intelectual, foto: bzi.ro
Focurile Vii din Comuna Lopatari Judetul Buzau
Mocanita de la Viseul de Sus
Sighetu Marmatiei
Balea lac
Statiunea Sinaia, foto: Iulian-dA-gallery

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vezi Harta celor mai frumoase obiective turistice din Romania!