Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Vulcanii Noroiosi – Buzau

Vulcanii Noroiosi – Buzau

Din: Altele, Judetul Buzau, Muntenia

In Romania, cea mai cunoscuta formatiune de acest gen se gaseste in Judetul Buzau. Vulcanii apar datorita gazelor naturale, gaze ce provin din adancurile pamantului, de la peste 3000 de metri adancime; gazele naturale traverseaza un sol argilos strabatut de panza freatica, apa este impinsa de gazele naturale in exterior, si astfel namolul rece iese la suprafata formand conuri care dupa uscare se aseamana cu niste vulcani.

Despre Vulcanii Noroiosi

In Romania, formatiuni de acest gen se gasesc, ce e drept la dimensiuni mult mai mici, in Podisul Moldovei si Podisul Transilvaniei.

In anul 1924, zona Paclele Mari – Paclele Mici a fost declarata monument al naturii. Fenomene similare cu cele intalnite aici se mai pot gasi doar in Siberia si Australia. Romania pare totusi o zona prielnica acestor fenomene; in Subcarpatii de Curbura, langa Ocna Sibiului, pe dealurile Transilvaniei dar si in zona Moldovei, pe coline; aici vulcanii noroiosi poarta deumirea de “gloduri” sau “ochiuri de glod”.

La Berca, in Judetul Buzau vulcanii noroiosi pot fi intalniti pe o suprafata de 30 de hectare.

Paclele Mici

Cu o intindere de aproximativ 10 hectare, Paclele Mici adapostesc cei mai multi dintre vulcanii noroiosi, vulcani de dimensiuni mici dar cu forme dintre cele mai variate. Vulcanii de aici au inaltimi cuprinse intre 2 si 8 m, sunt deja formati, au craterele in forma de trunchiuri de con si din varful acestora curge “lava” . Lava (amestec de apa cu pamant), desi pare fierbinte datorita “bulbucilor” pe care ii face la suprafata, este rece; bulbucii sunt creati de gazele care ies cu putere la suprafata. Pe conurile vulcanilor noroiul curge siroaie, siroaie… acesta este adus din adancurile pamantului si impins zi de zi de gazele naturale catre gura conurilor, ulterior siroind catre baza acestora. “Lava” se usuca in timp si astfel peisajul de acolo este in continua schimbare. Datorita noroiului care iese permanent din adancuri, craterele se maresc de la zi la zi, ajungand deseori sa se uneasca intre ele si sa formeze guri imense de vulcani, uneori cu diamentru de 2-3 metri.

Desi marginile craterelor par solide, acestea sunt foarte inselatoare; de cele mai multe ori acestea sunt incojurate de lava foarte usor intarita sau chiar de lava in miscare.

Coordonatele GPS pentru Paclele Mici sunt: 45°21’30″N, 26°42’46″E.

Paclele Mari

Pe directia de N-E, la cativa kilometri distanta de Paclele Mici se afla Paclele Mari; acestea se intind pe o suprafata totala de 20 de hectare. Numele acestei portiuni, parte din Vulcanii Noroiosi vine de la cei 3 vulcani principali, vulcani ce se afla in centrul platoului. Fiecare dintre cei 3 uriasi masoara in diametru peste 100 de metri; baza acestor vulcani, este presarata cu mici cratere si limbi de noroi amestecat cu titei, limbi ce siroiesc din acesta catre baza vulcanului mare. In aceasta zona, vegetatia este foarte saraca, doar cativa copaci reusind sa isi duca traiul pe aceste pamanturi sterpe. Deloc obisnuita este existenta in aceasta zona a doua plante extrem de rare: dupa denumirea lor stiintifica, acestea sunt Obione Verrucifera si Nitrateria Schoberi. Aceste plante se dezvolta intr-un mediu bogat in saruri si sunt protejate prin lege; dealtfel, existenta lor in aceasta zona a facut ca zona Vulcanilor Noroiosi sa fie declarata Rezervatie Naturala.

Coordonatele GPS pentru Paclele Mari sunt: 45°20’23″N, 26°42’33″E.

La o aruncatura de bat de zona arida si plina de cratere, in imediata vecinatate a vulcanilor gasim o expozie de verdeata. O padure de liliac te ameteste in luna mai cu mirosul sau, si in restul anului capaci de toate soiurile sau tufe de verdeata dau un aer aparte zonei si te fac sa pui in antiteza verdeata cu ariditatea, bogatia solului cu ariditatea sa de parca ar fi doua lumi total diferite, doua lumi la mare distanta una de alta.

Bine de stiut daca ajungi acolo

Rezervatia naturala de tip geologic, Vulcanii Noroiosi se afla in comunele Berca si Scortoasa, Judetul Buzau, Muntenia.

Indicatoarele din toata tara au sa te ghideze catre Buzau; si de acolo nu trebuie decat sa urmaresti pentru 18 km drumul national DN10, drum care duce catre Brasov. Imediat ce ai intrat in satul Satuc, urmaresti indicatorul care te indeamna dreapta catre comuna Berca; aici se traverseaza raul Buzau, si imediat se face stanga, traversanduse un pod de mici dimeniuni. Spre deosebire de acum cativa ani cand drumul era total nepracticabil, acum poti ajunge cu masina foarte usor pana la Vulcani.

Pentru vizitarea Vulcanilor Noroiosi de la un capat la altul, poti sa iti rezervi lejer pana la 2 ore. Si nu uita sa ai si ceva bani pregatiti la tine pentru intrare. Suma este modica oricum, si ca elev, student sau pensionar beneficiezi in plus de reducere.

De ceva timp, in zona s-a deschis o pensiune cu acelasi nume astfel incat daca doresti sa poposesti peste noapte in zona, gasesti negresit loc unde poti sa iti faci o rezervare din timp. In zona puteti vizita Sarata Monteoru, statiune de mare importanta in aceasta zona, dar si singurul muzeu de Chihlimbar din S-E Europei, muzeu situat in comuna Colti.

«
»


Posibilitati de cazare in zona6 Comentarii to “Vulcanii Noroiosi – Buzau”

 1. Nicu says:

  Toata lumea spune de vulcanii noroiosi din Podisul Transilvaniei…dar nici o informatie exacta nicaieri. Nu stiti careva ceva de vre-o locatie exacta ??

 2. Florin says:

  Superb. Nu stiam ca exista asa frumusete in romania.

 3. nicolae says:

  nu are legatura cu podisul transilvaniei.Din DN 10 Buzau-Brasov la 22 de km de Municipiul Buzau se intra pe un drum judetean f.bun si urmind indicatoarele rutiere la aproximativ 16 km se ajunge la Vulcanii Noroiosi,o zona mirifica din dealurile subcarpatice.Atentie…prima locatie ,piclele mari se afla in partea stinga a drumului, aproximativ 700 de m, iar piclele mici(care de fapt sunt cei mai frumosi)se afla pe partea dreapta a drumului la aproximativ 500 de m de drum si 1500de m de piclele mari

 4. Nyco says:

  Foarte fromos!!!!!

 5. Ionut says:

  Foarte interesant articolul. Spectaculozitatea vulcanilor e mai mare in special in intervalele ploioase. Pe langa acesti vulcani noroiosi , astfel de forme, dar la scara mai mica apar in judetul Sibiu, Timis sau Alba.

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Platoul Carstic Salin Meledic
Statiunea Azuga
Statiunea Balneo-Climaterica Calimanesti
Orasul Bistrita
Lacul Albastru, foto: Ioana Bancos
Castelul Karoly

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vrei sa te alaturi echipei noastre? SCRIE-NE DESPRE TINE AICI!