Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Biserica de sub lac

Biserica de sub lac

Din: Biserici si Manastiri, Judetul Cluj, Transilvania

Desi ascunsa de ochii oamenilor, Biserica de sub lac de la Belis, Cluj chiar exista; aceasta iese la iveala numai pe timpul verilor toride, veri sarace in ploi.

Despre Biserica se Sub Lac

La originile comunei Belis nu exista documente care sa ateste infiintarea acesteia; unii istorici considera ca aceasta localitate a fost intemeiata de ciobanii care erau in trecere pe aici cu oile in perioada de pasunat. Deoarece zona era una prielnica pentru cresterea ovinelor, acestia si-au construit aici locuinte permanente. Belisul a fost pentru prima data mentionat in documente oficiale in anul 1737.

Belis este un sat situat in Transilvania, la altitudinea de peste 1000 m, in zona Muntilor Gilau si Bihor Vladeasa.

In zilele de vara rapuse de seceta puternica ies la suprafata ruinele unei bisericute vechi care dateaza tocmai din secolul XIX; acestea sunt vizibile in totalitate in aceasta perioada, se lasa mangaiate de razele soarelui, de privirile curiosilor si sunt imortalizate de aparatele de fotografiat ale curiosilor care trec an de an sa vada minunea care iese de sub apa. Impreuna cu ruinile bisericii ies la suprafata picturile care impodobesc aceste ruine, intruchipand ingeri si scene biblice cunoscute de ochiul omului.

In zilele in care biserica este acoperita de apa, fundatia acesteia se afla la mai bine de 3o de metri adancime si sta scufundata intr-o apa rece ca gheata. Cei care au vizitat biserica intr-o astel de perioada au reusit sa ii exploreze fiecare ungher doar cu ajutorul unei lanterne, deoarece la mai putin de 5 metri sub apa vizibilitatea este mult redusa.

Inainte ca biserica sa fie inghitita de ape definitiv, aceasta era vizibila de orinde te uitai deoarece era construita pe o magura, iar casele locuitorilor moti erau construite in jurul acesteia parca gravitand continuu, atrase de o forta nevazuta ochiului uman. Indiferent de anotimp, biserica ramanea un punct de reper pentru moti si acestia faceau ce faceau si mereu se regaseau si se intorceau in sanul acesteia. Fie batuta de ploaie, fie acoperita de omatul alb si pufos, turla bisericii a stat mereu de veghe asupra satului si a celor pe care ii adapostea la nevoie si in zilele de sarbatoare.

Intr-una din toamnele de mult trecuta, un zvon a ajuns la urechile locuitorilor: o viitura puternica avea sa ia Belisul pe sus si sa il stearga de pe harta acelor vremuri. Astfel comunistii au hotarat ca in acea zona sa ridice un baraj, o constructie puternica ce avea sa stavileasca apa care urma sa vina si satenii sa isi ia familiile, animalele si ce aveau ei mai de pret si sa se mute pe coasta neroditoare a Ungurului; rand pe rand treceau carele incarcate cu avutiile oamenilor, felinarele luminau cararile Belisului pana cand din satul motesc nu a mai ramas decat o amintire.

Insa, pe langa amintirea satului, statea acum biserica. Aceasta a fost rapid evacuata, s-au luat icoanele, candelabrele si obiectele de pret din aceasta si in urma a ramas doar biserica trista. Cu toate ca localnicii au luat clopotnita si acoperisul, biserica inca statea falnica de paza peste ceea ce mai inainte fusese satul Belis si a vegheat asupra a aceea ce avea sa insemne finele satului: stramutarea mortilor din cimitirul satului; oamenii au scormonit dupa osemintele celor trecuti in nefiinta si impreuna cu preotul satului au mutat cimitirul in noul lacas. Oamenii s-au retras incet dar sigur din calea apelor, cu parere de rau asupra satului care a fost odata si asupra locului in care acestia si-au trait copilaria. Peste vechiul Belis a cazut apa in timp si a scufundat biserica numita acum  Biserica de Sub lac.

Bine de stiut daca ajungi la Biserica de Sub Lac

Daca in planurile tale pentru vacanta urmatoare intra si Biserica de Sub Lac, atunci e bine sa stii cum se ajunge aici: urmeaza drumul european E6o Oradea-Cluj-Brasov; cand ai ajuns in Huedin urmezi DJ101 catre Satul Belis.

E bine de stiut ca imediat ce am ajuns in zona, exista si alte puncte de atractie; in primul rand facem referire la spatiul in care biserica este amplasta, zona de munte fiind indicata unei vacanta de relaxare dar si alte obiective turistice importante cum ar fi:  Biserica fortificata de la Valeni, Bradul lui Horea de la Padurea Scorusel, Cetatile Radesei, Izbucul si Cheile Galbenei, Pestera Aluna, Ghetarul Scarisoara, Pestera Ursilor, Rezervatia Naturala Cetatile Ponorului si Parcul National Muntii Apuseni, unde putem petrece cateva zile la Statiunea Stana de Vale.

 

«
»


Posibilitati de cazare in zona



5 Comentarii to “Biserica de sub lac”

  1. patricea says:

    Minunat, si va multumesc pentru idei. Daca ai cu cine calatori si vizita aceste frumuseti, e perfect.Cand doua persoane se afla pe aceeasi lungime de unda si se afla intr-un loc minunat ,nu poate sa ramana decat ca fiind cele mai frumoase amintiri! Atunci cand esti singur ,sunt aceleasi locuri minunate dar nu ai cu cine imparti emotia momentului si bucuria ineditului.Pozele nu pot produce acleasi trairi, ci pot doar inviora amintiri , sau pot creea dorinta de a vizita ,asa cum am patit eu gasindu-va pe voi!

  2. costel says:

    Da Patricea poate ca ai dreptate,nu te contrazic. Spun doar atat; ce-i frumos frumos ramane. Si asta referindu-ma la imprejurimile lacului Fantanele, lac ce ascunde in fiecare anBiserica De Sub Lac.

  3. Sabin says:

    Foarte frumos sper sa ajung, mersi de idei. Am vazut ca mai jos ati mai dat niste exemple de cateva locuri de vizitat, publicati pe site si despre ele,caci sunt foarte curios sa-mi fac o parere.

  4. Ana Maria says:

    hello!

    de precizat este ca in zona se afla si cascada valul miresei, din Rachitele, plus Muntele gaina, cu vestitul targ de fete.

  5. iulia says:

    Biserica nu are cum sa fie din sec. XIX, mai degraba de prin secolul XIV.

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Epava de la Costinesti, Evanghelia
Lacul Sfanta Ana
Sfinxul din Bucegi
Pestera Ghetarul de la Focul Viu - Foto: Florin Muresan
Valea Prahovei
Piata Sfatului din Brasov

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Te asteptam pe pagina noastra de Facebook! Like!