Din: Biserici si Manastiri, Judetul Brasov, Transilvania
Biserica Evanghelica Viscri reprezinta una dintre constructiile reprezentative Brasovului, constructie in stil gotic; aceasta este caracterizata la interior de incinta dubla si care a luat nastere pornind de la o capela cu forma rectangulara; Aceasta reprezinta una dintre putinele biserici sala romanice ale secolului XIII si impreuna cu alte biserici cetate face parte din Patrimoniul Unesco dupa 1990.
Despre Biserica Fortificata de la Viscri
Biserica dateaza din secolul al XII-lea, cand a fost construita avand ca punct de plecare o veche temelie romanica. Numele acesteia provine din sasescul “weibkirch”, care tradus in latina inseamna “alba eclesia” ce s-ar traduce in romana in biserica alba. Punctul de plecare, temelia romanica, este lasat aici in urma de secuii care au ridicat un mic loc de rugaciune din calcar alb-verzui, loc folosit mai tarziu si imbunatatit de sasi cu o tribuna din lemn. La mai bine de un secol si jumate se construieste si locuinta grevarului si a familiei acestuia. Cand familia grevarului moare, undeva la inceputul secolulul XIV, capela intra in grija obstei si astfel va trece printr-o serie de transformari; astfel, altarul este modificat si transformat intr-un cor de forma trapezoidala, i se aduga ceva mai tarziu arcuri semicirculare si suprainaltate. Zidurile sale inalte foloseau ca loc de asediu; de aici se arunca deseori cu apa fiarta asupra cotropitorilor.
Biserica trece prin cateva modificari care au ca scop precis fortificarea acesteia pana in prima jumatate a secolului XVI. Aceasta castiga in suprafata, si turnul locuinta in care in secolul XIV a locuit grevarul si familia acestuia, acum o sa fie folosit pe post de turn de aparare, la aceasta decizie contribuind si forma piramidala a acoperisului. Secolul XVII aduce alte modificari asupra Bisericii Fortificate din Viscri; se construieste in jurul acesteia un zid de aparare, zid construit din piatra de rau cu inaltimea intre 5.5 m si 7 m. Un alt zid, cu doua turnuri se inalta pe latura nord-vestica (intre anii 1630-1648), arhitect ale acestor modificari fiind Johann Hartmann; aici, in turnul de pe partea de vest era adapostul preotului in cazul in care biserica ar fi fost supusa unui asediu. Un secol mai tarziu, se mai inalta un rand de ziduri si la peste 100 de ani in plus, in spatele zidurilor se construiesc lazi de amplasare a alimentelor (cereale), animalelor si oamenilor in caz de asediu.
Bine de stiu ca sa ajungi la Biserica Fortificata de la Viscri
Biserica este amplasata la 7 km de satul Dacia, in judetul Brasov. Un alt punct de reper, poate fi jumatatea distantei dintre Brasov si Sighisoara. E bine de stiut ca pentru a ajunge aici, dupa ce iesim de pe E60/DN13 la Birnesti, avem de strabatut un drum de tara pana in Dacia, drum care este foarte prost.
Pe langa biserica care este o adevarata fortareata, aici poate fi admirata o intreaga colectie expusa la muzeul etnografic; acesta prezinta publicului obiecte cu adevarat reprezentative vietii de zi cu zi a locuitorilor, reprezentative traditiilor si obiceiurilor zonei.
Daca ajungeti in Brasov e bine sa nu ratati si alte obiective turistice, cum ar fi Biserica Neagra din Brasov, Canionul 7 scari, Castelul Bran sau statiunile de pe Valea Prahovei.
Este foarte frumos si dabia astept sa ma duc acolo.
e accesibila publicului?nu am vazut pe nimeni , parea parasita .e posibil ca in scurt timp sa dispara daca nu se aloca fonduri pentru intretinere.suntem mai degraba distructivi.
Nu e parasita. E un loc foarte frumos ca si celelalte Biserici Fortificate din Patrimoniul UNESCO (ex. Prejmer). Nu stiu cum mai e drumul dar cetatile sunt superbe. Sigur o sa va placa.
unde este?vreau si eu sa merg in weekend