Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Manastirea Cozia

Manastirea Cozia

Din: Biserici si Manastiri, Judetul Valcea, Oltenia

Aflata pe drumul national Ramnicu Valcea-Sibiu, in incinta statiunii Calimanesti, cam la 3km inspre Nord, Manastirea Cozia are ca si hram Sfanta Treime, unul dintre cele mai importante hramuri ale ortodoxiei.

Importanta sa este una majora datorita combinarii ideale a vechimii cu arhitectura impresionanta. Se stie faptul ca Manastirea Cozia a fost construita in urma cu 600 de ani, in consecinta, in tot acest timp, in jurul acesteia s-a consolidat o istorie ce a ramas peste vreme si si-a pus pecetea asupra viitorului cat si prezentului Manastirii Cozia. Rezultatul a fost unul mai mult decat favorabil, avand in vedere numarul de turisti romani dar si de peste hotare ce o viziteaza anual. Motivul este cat se poate de simplu, pentru ca, aceasta istorie, este cu precadere combinata cu un stil arhitectural exceptional.

Nu trebuie scapat din vedere ca, de-a lungul vremii, Manastirea Cozia a gazduit unii din cei mai importanti oameni de cultura cat si ierarhi ai tarii noastre. Ce este cu adevarat impresionant, este faptul ca acesti ierarhi au fost ajutati sa devina ceea ce au devenit datorita vietuirii lor la Manastirea Cozia.

Cateva exemple de genul acesta sunt patriarhii Eremia al Constantinopolului si Chiril Lucaris, Macarie patriarhul Antiohiei, Nectarie, Paisie si Dosoftei al Ierusalimului. Acestea sunt doar cateva nume importante sinonime cu Manastirea Cozia. Insa, privind din alt punct de vedere, aceasta a insemnat un adevarat punct de inspiratie pentru poeti, scriitori, dar si pictori din toate timpurile, ea devenind un fel de simbol al manastirilor din toata tara.

Insa, si din punct de vedere al cercatatorilor, Manastirea Cozia a insemnat un adevarat punct de interes, reprezentant un adevarat regal de frumusete arhitectonica. Picturile murale, sculptirile din lemn si din piatra, dar si vitraliile frumos realizate au reprezentat un punct de maxima atractie.

Ctitoria

Ctitoria apartine si va amintit in tot timpul de Voievodul Tarii Romanesti, Mircea cel Mare. Manastirea a fost inaltata pe Olt, si i s-a mai spus si ,,Manastirea de la Nucet”, fiind construita intr-o zona foarte prielnica pentru cresterea nucilor. Originea numelui de Cozia aminteste de cuvantul cuman “koz”  ce inseamna nuca. De asemenea, exista un alt cuvant, de data aceasta de origine slava, ce seamana foarte mult ca si denumire, ce inseamna capra. Cele doua cuvinte nu trebuiesc confundate.

Manastirea Cozia se numara printre cele mai reusite ctitorii ale domnitorului Mircea cel Mare. Astfel, judecand dupa ctitoria sa, dar si dupa faptul ca de-a lungul vremii a adunat atati oameni de vaza, invatati, poeti, scriitori cat si pictori, sculptori, dar si propovaduitori ale celor sfinte, recunoscuti si peste hotare, este absolut normal ca Manastirea Cozia sa fie inclusa in patrimoniul tarii.

Manastirea Cozia, centru cultural

Din cele mai vechi timpuri, asa cum mentionam mai sus, Manastirea Cozia s-a numarat printre acele manastiri ce au pus accent pe cultura, pe dezvoltarea interpersonala a celui ce-i calca pragul. Astfel, nu a fost deloc greu de inchipuit de ce Manastirea Cozia a ramas un simbol al sacralitatii ortodoxe romanesti, ea amintind de-o potriva de vremuri glorioase ale neamului nostru. Astfel, in spiritul acestui trecut glorios, de-a lungul vremii multi au fost cei ce au pus accent pe cultura, ea fiind cea mai importanta ctitorie a secolului 14, aici avand loc o sumedenie de maniferstari culturale de seama. In ceea ce priveste vechimea, Manastirea  a fost intrecuta doar de Manastirea Hodros-Bodog, din judetul Arad, construita in 1283.

Din punct de vedere al literaturii, Manastirea Cozia a fost mentionata intr-o sumedenie de scrieri ale celor mai importanti autori ai tuturor timpurilor, de pe meleagul tarii noastre. Astfel, putem cu usurinta sa amintitm de Umbra lui Mircea la Cozia, a lui G. Alexandru, de Scrisoarea a III-a, Noaptea-i miez la manastire a lui D. Ciurezu, Cozia a lui Jebeleanu, Epitaf la Manastirea Cozia, a lui I. Brad. De asemenea, elogii aduse manastirii au mai compus si V. Tulbure, cu opera Mircea, I. Alexandru cu Imnul lui Mircea cel Batran, Dimitrie Bolintineanu cu Muma lui Mihai, si, nu in cele din urma, marele Alexandru Vlahuta, in opera sa de capatai Romania Pitoreasca.

Localizare

Manastirea Cozia este situata pe malul drept al Oltului la 22 km de Ramnicu Valcea si 75 km de Sibiu.

Dinspre Bucuresti,  la Manastirea Cozia se poate ajunge mergand pe A1/E81 pana la Pitesti (115km), trecand prin oras si continuand pe E81 spre Ramnicu Valcea (68km), Calimanesti (14km) si Caciulata (3km), distanta totala fiind de aproximativ 200km.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Cheile Turzii, foto: Rares Buduroes
Manastirea Neamt, foto: Dan Calancea
Lacul Sfanta Ana
Culele de la Maldaresti, foto: watcher.ro
Iasi, centru cultural si intelectual, foto: bzi.ro
Cluj Napoca, inima culturala a Transilvaniei, foto: Ovidiu Frasie

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vrei sa te alaturi echipei noastre? SCRIE-NE DESPRE TINE AICI!