Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Casa Poporului

Casa Poporului

Din: Bucuresti, Castele Cetati si Palate, Muntenia

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului

Ocupa locul 2 in lume ca dimensiune, dupa cladirea Pentagonului si a intrat in cartea recordurilor de 3 ori. Casa Poporului este cladirea cu cea mai mare greutate din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume dar si cea mai mare cladire administrativa folosita in interes civil.

Istoricul Casei Poporului

Constructia celei mai impozante cladiri din Romania si din Europa a inceput in anul 1973, sub coordonarea arhitectului sef Anca Petrescu. Nu a fost nevoie de un singur arhitect pentru a da viata acestui colos; alti 700 de arhitecti au colaborat pentru ca astazi Casa Poporului sa reprezinte un punct de atractie pe harta turistica si imobiliara a Romaniei. Suprafata desfasurata a cladirii este de 330.000 m² aspect care o situeaza pe locul doi in Cartea recordurilor dupa Cladirea Pentagonului in randul celor mai mai cladiri administrative din lume iar  ca volum, cu cei 2.550.000 m³ ajunge pe locul 3 in lume, fiind surclasata de cladirea de asamblare a rachetelor spatiale din Cape Canaveral, Florida si Piramida Zeului Quetzalcoatl din Mexic. Palatul Parlametului are volumul mai mare cu 2% comparativ cu Piramida lui Keops din Egipt.

Arhitecta Anca Petrescu a castigat la doar 28 de ani titlul de arhitect sef  pentru Proiectul Bucuresti, proiect initiat de Ceausescu pentru reconstruirea Bucurestiului dupa cutremurul din 77. Alaturi de impozanta cladire, pe harta capitalei urmau sa apara si alte constructii, parte din acelasi proiect: Parcul Izvor, Bulevardul Unirii – Victoria Socialismului, Casa Radio, Hotelul Mariott – Casa de Oaspeti, Casa Academiei Romane si Ministerul Apararii Naţionale.

Casa Poporului in cifre

Dimensiunile cladirii sunt cu adevarat impozante, dupa cum urmeaza:

  • lungime – 270 m
  • latime  – 245 m
  • inaltime (peste cota 0) – 86 m
  • adancime (sub nivelul solului) – 92 m
  • suprafata construita la nivelul solului – 66000 m²

Printre resursele materiale folosite la constructie, amintim:

  • 1000000 m² marmura
  • 5500 t ciment
  • 7000 t otel
  • 1000 t bazalt
  • 3500 t cristal
  • 2800 candelabre
  • 220000 m² covoare
  • 3500 m² piele… toate acestea fiind puse cap la cap de aproximativ 20000 de muncitori care lucrau in 3 schimburi pe zi, 24 de ore  din 24.

Cladirea numara aproximativ 1000 de camere, dupa cum urmeaza: aproximativ 440 de birouri, peste 30 de saloane, restaurante – 4 la numar, biblioteci – 3, 2 parcari subterane si o sala pentru concerte. Numele alilor, alese dupa 1989 invoca nume evenimente sau personalitati relevante pentru Romania.

Holul mare, marginit din lateral de coloane din marmura sculptata, Intrarea 13 Septembrie duce la etajul 1 cu ajutorul scarii ce s-a vrut o copie a scarii de la Palatul de Iarna de la Muzeul Ermitaj, Sankt Petersburg. Scara masoara 30 de metri inaltime si 27 latime si duce la cabinetul Presedinteleui Senatului.

Sala Drepturilor Omului se intinde pe o suprafata de 625 m²  si are ca inspiratie arhitectura renasterii italine. Oglinzile din ipsos patinat cu ornamente din stuc si candelabrul din cristale de Medias (care catareste 2 tone, al doilea ca marime din imensa cladire) ornamenteaza sala intr-un mod cu totul si cu totul exceptional alaturi de o uriasa masa rotunda din lemn de stejar machetata cu lemn de cires. Masa este inconjurata de 60 de scaune din lemn de stejar si tapiterie din catifea dar tabloul nu e complet: lipseste scaunul cu tapiterie din aur si argint care ar fi trebuit sa fie asezat mai sus decat celelate, dominator si care ar fi trebuit sa  fie al presedintelui. Culoarul lung de 150 de metri si lat de 18 poarta numele de Galeria de Onoare si Holul Intrarii Oficiale. La constructia acesteia s-au folosit foarte multe sortimente de marmura, marmura alba de Ruschita, marmura bej de Caprioara, marmura roz de Ruschita,  negru si rosu de Moneasa. 14 ferestre si 67 de candelabre din cristal asigura iluminatul aceste incaperi uriase.

Sala Nicolae Balcescu este impodobita de marmura roz, covoare tesute la Cisnadie si draperii tesute in tehnica brocart la Sighisoara. Sala Nicolae Balcescu gazduieste singurul material care nu este de origine romaneasca, si anume mahonul. Usile din mahon sunt primite cadou de presedintele Nicolae Ceausescu, de  la prietenul acestuia Mobutu Sese Seko, presedinte al statului Zair, azi cunoscut sub numele de Republica democrata Congo.

Botezata dupa istoricul Nicolae Iorga, Sala Nicolae Iorga este decorata cu lemn de stejar si draperii de matase iar peretii poarta tablouri ale unor cunoscuri pictori: Margareta Sterian (“Flori stilizate”, “Vas cu flori”), Gheorghe Simion (“Crizanteme cu vioara”), Zamfir Dumitrescu (“Flori in peisaj de toamna”).

Sala Alexandru Ioan Cuza urma sa poarte numele Romania si menirea ei era sa fie sala de protocol la cel mai inalt nivel, fiind cea mai inalta sala din palat, ocupand locul 2 ca suprafata, 2040 m². Sala are o arhitectura ecletica iar plafonul, aurit, este compus din 7 luminatoare ritmate si este croit in bolta reprezentand un candelabru ascuns. Luxul si maretia salii sunt date de draperiile tesute cu fir de aur, imensele coloane de marmura si terasa destinata unei orcheste de pana la 31 de oameni, terasa ce are acces la nivelul superior.

Sala Ion I.C. Bratianu este caracterizata de lumina care o invadeaza, lumina ce este asigurata de gradinile exterioare are palatului. Luminozitatea acestei sali este data de candelabrele si obiectele de iluminat care o completeaza si reproduc candelabrele de epoca. Tavanul este ornamentat central de un candelabru spectaculos si alte candelabre mai mici si se revarsa in pardoseala din marmura, marcata de o rozeta centrala. Ciucurii ornamentali ai draperiilor din catifea rosii, sunt tesuti de maicutele de la manastirile Agapia si Varatec. Aceasta sala purta numele de Sala Provinciilor in proiectul initial, urmand sa fie decorata astfel incat sa simbolizeze judetele tarii, lucru la care s-a renuntat ulterior.

Sala Tache Ionescu impreuna cu Sala Unirii este folosita foarte des la targuri, expozitii si alte evenimente organizate la Palatul Parlamentului. Decoratiunile si elementele de stuctura prezente in sala sunt de inspiratia orientului antic. Spatiul acestei sali nu beneficiaza de iluminat natural, astfel incat acesta trebuie realizat de 12  candelabre si 26 aplice din cristal de Medias. Tavanul este acoperit cu aur. Camera nu beneficiaza de aer conditionat deoarece presedintelui de atunci ii era frica de otravirea cu ajutorul acestuia si ventilatia camerei se realizeaza prin orificiile din tavan, prin care circula aerul de afara.

Sala de Banchete, numita astazi Sala Unirii a fost proiectata pentru a gazdui cele mai mai receptii si evenimente organizate, fiind a doua sala ca inaltime. Sala are iesire in parc, cu ajutorul unor imense ferestre inalte de 8 m, cu decoratiuni din inox. Covorul care masoara 1100  m² si cantareste 3 t a fost special comandat pentru aceasta sala si a fost nevoie de nici mai mult nici mai putin de 35 de oameni pentru a-l desfasura. In capatul salii, pe pereti, trebuiau sa stea expuse portretele sotilor Ceausescu, portrete ce ar fi trebuit sa aiba fiecare 10 m inaltime.

In Sala C. A. Rosetti domneste cel mai mare si mai important candelabru din Casa Poporului, iar mobila si decoratiunile prezente aici aduc aminte de stilul cubist.

Bine de stiut daca vrei sa vizitezi Casa Poporului

Mareata Casa a poporului, este bine delimitata pe toate laturile sale de importante repere ale Bucurestiului de astazi. Situata in sectorul 5 al capitalei, la nord si nord-vest gasim Strada Izvor iar la nord Bulevardul Natiunilor Unite. In est avem Bulevardul Libertatii si la sud Calea 13 Septembrie. daca vrei sa ajungi aici, tine cont ca poti cobori la Statia de Metrou Izvor si in 3 minute, traversand parcul ajungi la impunatoarea cladire. De la Piata Unirii ajungi in 10 minute dar daca vii cu trenul, in 20 de minute esti aici din Gara de Nord.

Zilnic, intre orele 10.00 si 16.00 portile Palatului Parlamentului sunt deschise vizitatorilor iar pretul unui bilet este de 15 lei. Totusi, de cateva ori pe an la Casa Poporului se organizeaza Ziua Portilor Deschise iar intrarea este gratuita. Pe 1 si 2 Mai sau 1 Decembrie.

Obiectivele turistice care pot fi vizitate in Bucuresti, alaturi de Casa Poporului sunt foarte multe: incepem cu o plimbare pe Calea Victoriei, continuam cu o plimbare prin parcul Cismigiu sau Herastrau dupa care vizitam Muzeu Satului, Arcul de Triumf sau Hanul lui Manuc.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



1 Comentariu to “Casa Poporului”

  1. mandy says:

    m-ar fi impresionat mai mult sa vad aziluri pentru batrani,crese pentru copii mici, cantine pentru saraci,spitale omenesti,etc.etc. Dar lui madam Ceausescu,(la savanta chimica,ha ha) ii placea “stelutele” M.

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Statiunea montana Ranca
Sarmisegetuza Regia
Palatul Bánffy - Muzeul National de Arta al Transilvaniei
Lacul Capra, foto: Sergiu Negrea
Cimitirul vesel de la Sapanta
Iasi, centru cultural si intelectual, foto: bzi.ro

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Te asteptam pe pagina noastra de Facebook! Like!