Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Castelul Bran, Castelul lui Dracula

Castelul Bran, Castelul lui Dracula

Din: Castele Cetati si Palate, Judetul Brasov, Transilvania

Situat in Pasul Rucar-Bran, la 30 km de orasul Brasov, Castelul Bran este una din emblemele romanesti recunoscute peste hotare. Legenda din spatele Castelului Bran il are in spate pe Contele Dracula, personaj ce il are ca si corespondent pe voievodul Vlad Tepes. Dracula a prins viata datorita romanului omonim scris de autorul irlandez Bram Stocker in secolul 19.

Romanul a devenit atat de cunoscut de-a lungul timpului incat a ajutat imaginea Castelului Bran sa evolueze, atragand o multitudine de turisti anual, in special in perioada sarbatorii autumnale de Halloween, cunoscuta ca fiind sarbatoarea spiritelor si a fiintelor dincolo de adancuri.

Incepand cu acest roman, lucrurile au luat o turnura ciudata, avand in vedere ca istoria infirma faptul ca Vlad Tepes, domnitorul cu trasaturi de vampir, ar fi locuit vreodata in Castelul Bran. Cu toate astea, povestea este atat de raspandita pe intreaga suprafata a mapamondului, incat nu mai intereseaza pe nimeni cat de adevarata e, in consecinta, Castelul Bran a fost locul unde, de- lungul anilor s-au turnat o multime de filme tematice. Astfel, de ceva vreme, la Castelul Bran se organizeaza adevarate petreceri tematice ce includ baluri mascate, decoruri desprinse parca din colturile cele mai intunecate ale iadului, cat si expozitii de obiecte hand-made artizanale, suveniruri si altele.

Istoricul Castelului Bran

Fiind construit  incpand cu anul 1211 sub opera arhitecturala a lui Johaness Schultz si a lui Karel Liman, Castelul Bran a fost finalizat in anul 1377. Primul document ce atesta Castelul Bran dateaza din secolul 14, cand Sigismund de Luxemburg a folosit Castelul Bran ca si baza militara intr-o incursiune, indepartandul-l pe Vlad Uzurpatorul, acesta fiind, in acea vreme cel ce detinea de fapt si de drept Castelul Bran.

In prima instanta, baza Castelului Bran a fost construita pe o fundatie de piatra in compozitie cu lemn, fortificandu-se ulterior.

Istoria in sine a construirii Castelului Bran este cu atat mai interesanta cu cat are legatura cu regele Ludovid I al Ungariei, si cu promisiunea acestuia de a muta vama de la Rucar la Bran. Cu toate astea, in secolul 13, Castelul Bran intra sub jurisdictia Albei Iulia, lucru iesit din comun, avand in vedere locatia cetatii Alba Iulia in comparatie cu cea a Castelului Bran. Abia in secolul 14, Castelul Bran trece sub proprietatea Scaunului Brasovului, de asemenea trecant sub proprietatea coroanei Ungariei. Odata avand noi proprietari, Castelul Bran a capatat haine noi, el fiind fortificat. Aceasta perioada a fost una dintre cele mai prielnice in acest sens pentru castel, el devenind cu atat mai frumos cu cat puternic.

Mult timp mai tarziu, incepand cu anul 1920, Castelul Bran va fi donat reginei Maria de Romania ca drept multumire pentru faptul ca a sustinut Unirea de la 1 Decembrie 1918, Unirea ce si-a pus pecetea pe istoria Romaniei pentru eternitate.

Castelul Bran se mandreste cu un muzeu intins pe patru etaje ale castelului. Acest muzeu adaposteste mobila cu o valoare inestimabila, obiecte de vestimentatie a reginei Maria de Romania, arme, ceramica, armuri, plus multe alte obiecte folosite in acea perioada. De asemenea, tot in incinta muzeului Castelului Bran intalnim o adevarata colectie ce ar intra foarte bine in categoria celor ce se pot gasi intr-un muzeu al satului.

Cum se ajunge la Castelul Bran

Asa cum se mentiona mai sus, Castelul Bran este situat la 30 km de orasul Brasov, calea de acces catre acesta, din orasul Brasov fiind una deosebit de simpla. In consecinta, din Brasov se va iesi prin cartierul Bartolomeu, loc in care se va gasi si o autogara ce practica multe curse regulate la intervalle foarte mici, in scop turistic catre Bran. Traseul principal este cel pe autostrada Brasov  ce duce spre Campulung. Cursele, au ca scop, pe langa cel turistic si transportul branenilor inspre si dinspre orasul Brasov. Zona Branului este de asemenea cunoscuta pentru producerea diferitor semipreparate din carne de porc, vita, insa si pentru producerea multor sortimente de branzeturi. In consecinta, comertul in zona este deosebit de des intalnit, aceasta fiind principala sursa de venit a celor ce locuiesc in localitatea Bran, localitatea omonima a Castelului Bran.

Informatii utile despre Castelul Bran

Castelul Bran este localizat in judetul Brasov, la 30 km de orasul cu acelasi nume, in Muntii Piatra Craiului, masivul Bucegi.

Adresa: Str. General Traian Mosoiu nr. 28, Bran, cod 507025, jud Brasov, Romania

Numar de telefon: +40 268 238 332, adresa de e-mail: info@brancastlemuseum.ro

Site web :www.brancastlemuseum.ro

Programul de vizite a muzeului se desfasoara in ziua de luni intre orele 12.00 si 19.00, de marti pana duminica programul fiind mai lung, si anume intre orele 9.00 si 19.00. Trebuie tinut cont ca ultima intrare va avea loc la ora 18.00. Pretul biletului de intrare va fi de aproximativ 12 lei, cel redus fiind la jumatate. Exista si o taxa foto in valoare de 10 lei, cat si una video, in valoare de 18 lei.

«
»


Posibilitati de cazare in zona5 Comentarii to “Castelul Bran, Castelul lui Dracula”

 1. roxy says:

  este o istori fascinanta deadreptul

 2. Diana Dydy says:

  Foarte frumos am fost si eu ceva acum timp si e ceva de ne uitata! cand prinde-ti ocazia mergeti …sunt tot felul de decorui si lucruri de neuitat …. 🙂

 3. Afloroaei Mihai says:

  intersant poate ajung si eu la vara pe acolo cred ca merita vazut .

 4. petronela says:

  din totdeauna mi-am dorit sa vizitez castelul..datorita faptului ca toti cei de peste hotare ne intrebau mereu cum e posibil ca noi romanii sa nu vizitam ceeea ce ne mandrim peste hotare…anul acesta am decis sa vizitam faimosul castel..intradevar e o priveliste pitoreasca,iar monumentul chiar merita vizitat!!

 5. cosmin says:

  dar cat e intrarea ?

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Sfinxul din Bucegi
Culele de la Maldaresti, foto: watcher.ro
Lacul Capra, foto: Sergiu Negrea
Sibiu, foto: Dragos Asaftei
Rezervatia Naturala de Zimbri Dragos Voda, Vanatori Neamt

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vezi Harta celor mai frumoase obiective turistice din Romania!