Din: Castele Cetati si Palate, Judetul Satu-Mare, Maramures
Situat in orasul Carei, judetul Satu Mare, Castelul Karoly a starnit nenumarate controverse, in special in randul nobililor care la vremea aceea erau impotriva constructiei si pentru finalizarea acesteia a fost nevoie ca insusi regele Matei Corvin sa intervina in mijlocul conflictului iscat.
Despre Castelul Karoly
Constructia la castel a inceput in 1482, an in care Karoly Laszlo a dorit sa construiasca o casa fortificata, casa pe care 110 ani mai tarziu, in 1592, Karoly Mihaly s-a decis sa o faca mai rezistenta in fata cotropirilor de origine otomana. S-au construit astfel ziduri puternice de jur imprejurul casei pentru a face accesul la interior foarte greu; zidurile erau intrerupte din loc in loc de bastioane. Ca orice castel care se respecta, pe langa maretul zid exterior, era sapat un sant de mari dimensiuni, sant peste care la nevoie se revarsa un pod suspendat.
Pe langa protectia oferita de zid, la panda statea mereu o armata foarte dotata din punct de vedere al armamentului dar si din punct de vedere al numarului de soldati. In acest sens, in secolul XVII cetatea sta martor numeroaselor asedii, fiind o fortareata de elita pentru partea de vest a Transilvaniei. In anii 1661-1666 Castelul Karoly este reconstruit si creste in importanta din punct de vedere al aportului istoric oferit in timp. Face fata numeroaselor razboaie impotriva habsburgilor, razboaie in fruntea carora sta Rakoczi Francis II. Anul 1705 reprezinta un moment de cumpana pentru castel; in urma unui asediu din partea austriecilor, acesta este distrus intr-o proportie destul de mare dar in acelasi an este renovat. La finalul secolului XVIII cetatea nu mai reprezinta un punct de atractie pe harta militara a Romaniei, astfel incat Karoly Jozsef hotaraste ca zidurile sa fie demolate si santul de jur imprejurul castelului sa fie acoperit in totalitate. Pe vechea fundatie s-a construit un castel in forma de patrulater, pe un singur nivel. Anul 1794 reprezinta anul in care constructia castelului s-a finalizat; realizat in stil baroc, acesta numara la parter 20 de camere si 21 la etaj. O capela in apropiere, parcul plin de plante rare si un manej pentru cai completeaza in totalitate castelul construit atunci.
Ca urmare a cutremurului care avut loc in 1834 castelul se darama si este renovat intre anii 1894-1896. Un nivel in plus si trei turnuri mari si mici completeaza acum castelul fata de momentul anterior cutremurului. Arhitectul Meining Arthur este cel care conduce actiunea de reamenajare a castelului si este ajutat de mesterii locali; amenajarea se face in stil neogotic. Castelul avea in componenta sa un hol care avea ca sarcina primirea invitatilor; restul camerelor de la parter erau sufragerii dar si o bucatarie, in vreme ce toate camerele de la etajele unu si doi erau locuite.
Astazi, aici se afla muzeul istoric si muzeul de stiinte ale naturii, precum si o biblioteca de mare insemnatate, biblioteca ce adaposteste peste 80.000 de volume.
Parcul din jurul castelului Karoly era in anul 170o o gradina foarte frumoasa ce adapostea numeroase specii de plante; gradina a fost amenajata atunci in stil baroc. 90 de ani mai tarziu, Bode Gyorgy, de meserie gradinar duce gradina la un alt nivel schimband stilul dintr-unul baroc in unul englezesc: plante exotice sunt amenajate acum intr-o sera. In momentul de fata, gradina masoara 12 hectare, adaposteste 208 specii si subspecii de plante arborescente, este declarata parc dendrologic si reprezinta un monument al naturii ocrotit. De mentionat faptul ca platanul de dimensiuni uriase din fata castelului isi infinge radacinile in acele pamanturi inca din anul 1810.
Bine de stiut daca ajungi la Castelul Karoly
Castelul Karoly se afla in Carei, Judetul Satu Mare. De la Bucuresti la Carei ai de mers 593 km cu masina sau poti alege sa calatoresti cu trenul. Indiferent de maniera pe care o alegi, cand ai ajuns in Carei e suficient sa intrebi locuitorii de castel si negresit o sa fii indrumat. Programul de vizite e unul flexibil, angajatii Muzeului Judetean avand sediu la etajul cladirii si putand fi gasiti usor; acestia deschid portile castelului turistilor dornici de poze sau expozitiilor care au loc acolo cu regularitate.
Am vizitat acest palat.Investitie mare,rezultate pe masura.
Pacat ca imaginea palatului e terfelita de o ghida pe care eu am gasit-o in stare de ebrietate.