Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Castrul Roman Porolissum

Castrul Roman Porolissum

Din: Castele Cetati si Palate, Judetul Salaj, Transilvania

Unul dintre cele mai bine pastrate situri arheologice din Romania poarta numele de Porolissum. Pe langa dimensiunile impresionante ale acestuia, situl se bucura si de o conservare foarte buna in timp. Daca initial acesta a fost construit de Imparatul Traian strict cu scopul de a bloca trecerea dinspre Muntii Carpati catre Dacia Porolissensi, in timp acesta a cunoscut o bogata dezvoltare ca centru comercial unde romanii si barbarii faceau schimb de marfuri.

Despre Castrul Roman Porolissum

Initial, Porolissum a fost un oras de origine romana in Dacia; insa incepand cu anul 106 d.C. , acesta a folosit drept tabara militara in perioada in care Imparatul Traian purta razboaie. Orasul cunoaste o bogata dezvoltare din punct de vedere economic datorita puternicelor activitati de comert purtate in acea perioada, si astfel in anul 124 d.C. devine capitala provinciei de origine romana Dacia Porolissensis.

Cetatea a fost construita in prima faza pe fundatie de piatra, partea superioara fiind din lemn. Aceasta avea capacitatea de a adaposti aproximativ 5000 de soldati. Desi numele pare ca are origini dacice, studiile arheologice efectuate in zona in timp nu au demonstrat existenta asezarilor dacice in zona, asezari care sa fi precedat fortul roman. Perioada urmatoare a fost una de dezvoltare pentru cetate; astfel aceasta a fost reconstruita din piatra (cel mai probabil asta s-a intamplat in timpul domniei Imparatului Marcus Aurelius). In plus, in jur au inceput sa apara asezari omenesti. Imparatul Hadrian a construit in anul 124 o noua provincie care a fost  botezata  cu numele de Dacia Porolissensis, si Porolissum a devenit centru administrativ pentru noua locatie. Mai tarziu, sub domnia Imparatului Septimius Severus, din oras, Porolissum ajunge municipium si astfel in interiorul acestuia conducatorii si negustorii aveau dreptul de a lucra independent.

Dupa trecerea a mai bine de 125 de ani, in anul 271 d.C., sub conducerea imparatului Aurelian, orasul este parasit de fondatorii acestuia; insa urmele lasate in timp arata ca zona a fost locuita o lunga perioada dupa. Initial orasul a fost fondat drept centru militar de origine romana, in vecintatea sa s-au gasit numeroase asezari dacice alaturi de care militarii au trait in liniste impreuna cu dacii; de retinut este faptul ca asezarile au aparut in jurul cetatii dupa infiintarea acesteia. Tot in zona s-au descoperit placute inscriptionate cu numele unor persoane importante acelor vremuri, nume de provenienta daca-romane.

In urma sapaturilor arheologice de la Castrul Roman Porolissum facute de echipele din Romania undeva spre inceputul anilor 1970, sapaturi care continua si astazi, s-au descoperit urme ale instalatiilor militare folosite in trecut si ramasile ale orasului (cum ar fi bai publice, un templu in cinstea lui Liber Patern, Amfiteatrul Porolissum si cateva asezari umane). Parte din zidul de piatra a fost reconstruit; in aceste momente se fac sapaturi in forumul orasului. La N-V de intrarea principala in cetate regasim astazi o cetate dacica, cetate construita in mici dimensiuni.

Bine de stiut daca ajungi la Castrul Roman Porolissum

Adresa la care Castrul Roman Porolissum poate fi gasit se afla in Judetul Salaj. Mai exact la Magura Pomat, in satul Moigrad Porolissum din comuna Mirsid, Strada Castrului.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



7 Comentarii to “Castrul Roman Porolissum”

  1. Zoly says:

    Cu respect …spun ca informatiile dvs. sunt un pic cam deplasate. Nu am citit tot ce ati postat dar faceti confuzii mari

    • rares says:

      Zoly, nu e nicio problema. Daca am gresit, asteptam cu mare drag sa ne spui ce anume nu e corect ca noi sa reparam greseala. Feedbackul vizitatorilor este foarte important pentru noi.

  2. Zoly says:

    Bună ziua
    Sunt multe greşeli şi nu ştiu cum să procedez cum să vă ajut

  3. Zoly says:

    Pot să vă spun cu certitudine că Loc. Moigrad – Porolissum nu are străzi. Nici una deci nu există Str. Castrului

  4. Grig says:

    Google maps zice ca exista Strada Castrului:

    http://bit.ly/Nn0xsw

  5. Zoly says:

    Google maps zice dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie adevarat. Da Loc. Moigrad – Porolissum are mai multe asa zise strazi dar numeroratea caselor incepe de la intrarea in sat dinspre Zalau( drumul Judetean),continua cu casele se pe asa zisa strada principala cea cu biserica ortodoxa, penticostala si scoala si apoi cu casele de pe asa zisa strada a Castrului cum spuneti voi. deci numerotarea caselor nu se face separat pentru cele 3 strazi principale si celelalte 14 strazi secundare.
    In cartile de identitate ale locuitorilor din M.P.scrie doar Sat. Moigrad – Porolissum, Jud. Salaj,Nr…
    Deci nu sunt strazi

  6. Ziggy Romania says:

    De vreo două săptămâni colind prin județul Sălaj. Mai multe persoane pe care le-am cunoscut mi-au recomandat să merg aici.
    E interesant de participat la Porolissum Fest (un festival de reconstituire instorică), care are loc în fiecare vară. Din păcate l-am pierdut anul acesta, dar îmi doresc să asist și eu la unul.
    În orice caz, cu sau fără strada Castrului, merită vizitat și e un loc cu care majoritatea sălăjenilor se pot mândri.

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Biserica fortificata de la Viscri, foto: Ovidiu Anca
Barajul Siriu, foto: Macovei Tinel
Statiunea Paltinis, foto: Ionela
Cetatea Poenari
Epava de la Costinesti, Evanghelia
Cimitirul vesel de la Sapanta

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vezi Harta celor mai frumoase obiective turistice din Romania!