Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Cazinoul din Constanta

Cazinoul din Constanta

Din: Castele Cetati si Palate, Dobrogea, Judetul Constanta

Reprezentand una din cladirile emblema pentru Municipiul Constanta, Cazinoul din Constanta este si un important punct de reper istoric pentru locuitorii orasului dar si pentru turistii care vin aici an de an.

Despre Cazinoul din Constanta

Anul in care a debutat constructia cazinoului este 1909 si aceasta a tinut vreme de un an si cateva luni, fiind inaugurat in anul 1910, luna august. Locul in care acesta este amplasat este Bulevardul Regina Elisabeta pe faleza Constantei. Pe spatiul pe care acesta a fost contruit, in urma cu cativa ani, mai exact in perioada 1880-1902 a existat o constructie ridicata din lemn si menita sa adaposteasca spectacolele de teatru, diverse baluri, dar si spectacole dedicate turistilor.

In prima faza, planurile arhitecturale sunt desenate de arhitectul Petru Antonescu; acesta schiteaza o cladire in stilul arhitectonic de inspiratia traditiei artei romanesti. Aceste planuri sunt insa schimbate dupa ce se toarna fundatia cladirii, constructia si proiectarea acesteia fiind cedate unui arhitect de origine franceza, pe numele sau D. Renard; acesta renunta la motivele arhitecturale de origine romaneasca si incarca si mai mult decorurile cladirii. Cazinoul sfarseste prin a fi construit cu influente cosmopolitane, influente asemeni cazinourilor construite in aceeasi epoca.

Cazinoul era reprezentat de o sala de paianta ce se bucura la interior de pereti captusiti cu scanduri vopsite cu ulei, cladirea fiind impartia in fel si chip:

  • o sala destinata dansului
  • 2 sali impunatoare de lectura
  • deja celebra “terasa de pe malul marii”

In vecinatatea salii de dans se urmareste construirea unui pavilion de comunicare cu primul. Anul 1891, in timpul iernii, o furtuna uriasa de zapada distruge o importanta parte din acoperis dar si o parte din fatada, scotand astfel in evidenta nesiguranta si subrezimea cladirii in fata intemperiilor naturii. Astfel, in anul 1892 se hotaraste la nivelul consiliului judetean ca respectiva cladire sa fie demolata si primarul de atunci, Al. Belik ia hotararea de a organiza un santier in regim propriu pentru a reconstrui cazinoul incepand cu aprilie 1892. La inceput, proiectarea acestuia s-a facut la nivel de monument si a fost prevazuta cu o sala de teatru cu scena, loje pe laturile acesteia si o sala de bal cu dimensiuni impresionante. Insa, pe masura ce timpul trece proiectul isi piere din maretie; astfel, se constata existenta unei sali de dans cu culoar astfel incat se ia decizia de a renunta la construirea uneia noi.

In 21 decembrie 1909, o comisie este solicitata de urgenta la Constanta cu scopul precis de a studia cazinoul din toate punctele de vedere; comisia era alcatuita din inginerul Elie Radu si cei doi arhitecti, Ion Mincu si D. Maimarolu. Ca urmare a acestei vizite, s-a realizat un important document care urma sa sa stea la baza constructiei viitoare a cazinoului: se urmareste adaugarea unei sali restaurant, bucatarie cu toate dotarile necesare. Tot in cadrul acestei intalniri, s-a sugerat ca scara de onoare sa fie degajata cu o arcada spectaculoasa, construirea de vestiare, toatele noi si suprimarea unor trepte si ferestre. O ultima transa de lucrari, lucrari care au avut scopul de a moderniza si restaura o parte din cazinou, sunt facute in anul 1937 sub indrumarea proiectantului Daniel Renard.

La 11 martie 2009, cazinoul a fost deschis pentru ultima data publicului spre vizitare. Acestia au putut vedea peretii coscoviti de vremuri, scarile care scartaie pe masura ce pasesti pe fiecare treapta si moloz aruncat la fiecare colt al cladirii. Ceea ce astazi mai fascineaza sunt doar candelabrele care salasluiesc in fiecare camera. Despre ele, ne povesteste astazi Ion Matasareanu, artist plastic care locuieste de o viata peste drum de Cazinoul din Constanta. Acesta isi aminteste cum “Pe vemuri, arata magnific. Stiu ca miliardarii vremii, multi veniti din strainatate, se aruncau de sus direct in valuri dupa ce pierdeau la joc“.

Dupa aceasta data, 11 martie 2009,  cazinoul a fost inchis si dat spre renovare. Trebuia sa fie gata in anul 2010, pentru a sarbatori 100 de ani de la data la care a fost dat in folosinta, insa Israel QueenCo Leisure, compania care a castigat licitatia pentru renovarea acestuia a intimpinat probleme in respectarea termenului de predare a lucrarii. Cazinoul urmeza sa intre in folosinta acestora si Primaria Municipiului Constanta sa primeasca o renta anuala de 144.000 Euro. Contractul dintre primarie si compania din Israel este incheiat pe o perioada de 49 de ani si poate fi prelungit ulterior.

Viitorul Cazinoului din Constanta?

Ceea ce Cazinoul are sa devina dupa modernizare este un proiect cu totul si cu totul special, dar mai ales diferit de istoria pe care acesta o poarta pe umeri. Noii proprietari vor sa faca din cazino un centru in care sa intri dimineaza si sa poti pleca a doua zi dimineata: cele 25 de mese de joc, 250 de sloturi, 2 restaurante cu specific frantuzesc si asiatic, terasa, bar, sala de evenimente si sala de spectacole vor face din vechiul Cazino din Constanta cel mai mare cazino al Romaniei.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Statiunea montana Ranca
Cetatea Poenari
Lacul Capra, foto: Sergiu Negrea
Barajul Siriu, foto: Macovei Tinel
Baile Olanesti, foto: Larisa Balta

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vrei sa te alaturi echipei noastre? SCRIE-NE DESPRE TINE AICI!