Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Cetatea Bastionara Alba Carolina

Cetatea Bastionara Alba Carolina

Din: Castele Cetati si Palate, Judetul Alba, Transilvania

Datorita teritoriului prielnic pe care Cetatea Alba Iulia se desfasoara, aceasta a fost ani la rand martor tuturor popoarelor, civilizatiilor si etapelor sociale care au intervenit de-a lungul timpului intr-un fel sau altul in peisajul local. Cetatea este cea mai intinsa din punct de vedere a dimensiunilor din Romania si de pe teritoriul de S-E al Europei, si reprezinta principala tractie a orasului in ultimii 1000 de ani.

Despre Cetatea Alba Carolina

Cetatea Bastionara Alba Carolina este una de tip Vauban, construita in forma de stea, cu 7 bastioane; aceasta a fost ridicata intre anii 1715-1738 la initiativa autoritatilor militare din Austria. Mult timp, aceasta nu a fost valorificata din punct de vedere turistic. Asta, pana in ultimii ani cand a fost inclusa in numeroase trasee turistice si documente ce o pomenesc ca fiind un importnant punct turistic de bifat ca urmare a lucrarilor de restaurare la care a fost supusa. Cetatea Alba Carolina are insa multe surprize pentru cei ce ii calca pragul. Una din ele se refera la traseele turistice in care aceasta este impartita:

  • Traseul celor Trei Fortificati – traseul include Castrul Roman, Cetatea Medievala si Cetatea Alba Carolina
  • Traseul Portilor
    • Poarta I – prin intermediul acesteia se asigura accesul din E, din Orasul de Jos. Reprezinta o constructie din piatra cioplita, sub forma de arc de trium si are 3 intrari (1 carosabila care nu este practicabila inca si 2 pietonale). Elemente semnificative ale portii sunt date de: stema Austriei, statuia Zeului Marte si doua bombardiere gata de tragere. Alaturi de Zeul Marte, alte zeitati prezente pe cei trei registri ai portii mai sunt: Hercule, Nemeea, Perseu. Traseul este deschis turistilor dupa restaurarea dintre anii 2001-2005
    • Pe linia a doua de aparare gasim ce de-a doua poarta a Cetatii Carolina. Deoarece in prima parte a secolului XX poarta a fost grav avariata, aceasta a necesitat reconditionare; lucrarile de refacere a portii au fost facute pe baza imaginilor de epoca. Elementele decorative (leii si atlantii) au fost reconditionate si consolidate, pastrand locul si originalitatea acestora. Lucrarile de reconditionare au durat aproximativ un an si au fost derulate in 2009 cu sprijinul Primariei Municipiului Alba Iulia in cofinantare cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National.
    • Cea mai impunatoare dintre toate este Poarta cu numarul 3; aceasta se afla intre bastioanele Sfantul Eugeniu si Sfantul Capistrano, aceasta fiind intrarea in cetate. Poarta este construita in stil doric si este bogat ornamentata, reprezentand cel mai important obiect arhitectural din cetate. Patru piloni si opt pilastri sustin arcurile mari ale portii, desupra carora se afla statuia lui Carol al VI-lea, imparat al Imperiului Austriac la momentul in care cetatea a fost construita. Deasupra portii se afla statuia imparatului Carol al VI-lea, iar in soclul acesteia gasim celula in care a fost intemnitat Horea. In cinstea lui, camera de detentie se regaseste pomenita in istorie sub numele de “Celula lui Horea“. Fata portii care da spre interior, este realizata in stil baroc si infatiseaza scene din lupte sau arme: tunuri, tolbe, sulite si pe partea superioara sunt simbolizate cele 4 virturi: Abundenta prin cornul abundentei, Intelepciunea prin felinar, Cumpatarea prin balanta si Forta prin spada si scut. Reconditionarea monumentului a durat ceva mai mult, intre 1998 si 2000 si a facut referire la constructie, izolatie, restaurare si conservarea principalelor componente.
    • Poarta a IV este construita in stil baroc  si este localizata langa cele doua catedrale din interiorul cetatii. Constructia nu este una complicata, ba dimpotriva; se banuieste ca aici se adapostea garda cetatii. Elementele care se regasesc sculptate pe peretii acesteia reprezinta trofee, fanionae si steaguri inscriptionate cu elemente marturii ale domniei lui Carol al VI-lea.
    • Poarta a V-a se regaseste in S-V-ul ravelinului Sf. Mihai si reprezinta una dintre caile de acces secundare in cetate, beneficiind de o arhitectura simpla , fara elemente sculpturale. Aceasta a fost avariata usor in 1921, ca urmare a constructiei Catedralei Ortodoxe.
  • Traseul Neamului Romanesc
  • Traseul Sudic
  • Traseul Estic
  • Traseul Nordic

Ca parte a acestor trasee turistice pomenim despre elemente defensive ale cetatii de tip Vauban dar si de cladiri cu un bogat cuprins istoric in spate. Chiar daca traim vremuri moderne, atmosfera de alta data este insa intalnita la fiecare pas, la fiecare colt de cetate; soldati imbracati in uniforme  militare austriece asigura securitatea pe tot parcursul traseelor turistice. In plus, zi de zi are loc ceremonia de schimbare a garzii care incepe negresit la ora 11.30; sambata, cei prezenti in vizita au parte de un spectacol in plus: trei salve de tun anunta finalul ceremoniei de schimbare a garzii; tunurile “iau glas” de pe Traseul celor Trei Fortificati.

Istoricul Cetatii din Alba Iulia

La finele razboialeor daco-romane, Legiunea Gemina a XII-a s-a stabilit in tinuturile in care astazi este construita Cetatea Alba Iulia si a ridicat castrul pe terasa Muresului, loc in care avea sa fie gasita si 16 decenii mai tarziu. Locatia insa nu a fost aleasa la intamplare: din punct de vedere militar, economic si administrativ avea sa fie perfecta, asigurand legatura intre Ulpia Traiana si Sarmisegetusa, dar si acces rapid catre alte orase importante si Muntii Apuseni. Suprafata interioara a acesteia era de 19 hectare, accesul in interior fiind realizat prin porti, in numar de 4 dispuse pe fiecare latura a cetatii. De-a lungul timpului, cetatea a suferit imbunatatiri de ordin militar, satisfacand astazi necesitatile militare de aparare a acelor vremuri. Forma de patrulater este pastrata, insa cu ziduri mult mai inalte si mult mai rezistente celor anterioare; doua din portile initiale au disparut, fiind pastrate doar cele de V si E, redenumite Sfantul Mihail si Sfantul Gavril. In Evul Mediu, zidurile sunt partial distruse, fiind reconditionate mult dupa la initiativa episcopiei romano-catolice. Reconditionarea acestora este facuta cu sprijinul lui Ioan de Hunedoara, regii maghiari Vladislav si Ludovic al II-lea si generalul de origine austriaca Giovanni Batista Castaldo.

Cetatea bastionara de tip Vauban este insa construita incepand cu anul 1715 pe baza unui plan arhitectural realizat de arhitectul Giovanni Morando Visconti. Ideile lui Visconti au fost puse in practica in proportie de 80% la interior si deloc pentru exterior, aspect care facea parte parte din planurile de aparare. Cetatea Alba Iulia are 110 hectare, cu perimetru total al zidurilor de 12 km; dar in conditiile respectarii planurilor initiale aceasta ar fi avut peste 140 hectare ca suprafata totala. Scopul pentru care a fost constuita a fost acela de a reprezenta un principal punct defensiv in Transilvania si in acelasi timp, depozit de armanent si centru militar.

Caracteristici ale constructiei: trei randuri de ziduri, sub forma heptagonala, cu 7 bastioane dispuse sub forma de stea si prezenta elementelor: bastioane, ravelini, santuri, antesant, dispuse succesiv de la interior la exterior.

Puncte de atractie la Cetatea Alba Carolina:

  • Caponiera – o gasim sub forma de galerie acoperita. Pe vremea  cand cetatea avea scop militar, caponiera era folosita pentru a proteja soldatii de atacuri. Acum, caponiera adaposteste camera de garda a corpului de artilerie si o expozitie cu imagini ce surprind restaurarea portilor.
  • Platforma de artilerie – printre principalele atractii din Traseul celor Trei Fortificati. Aici se gasesc trei tunuri, tunuri care inca se afla in stare de functionare. De aici, sambata de sambata la ora 12.10 se aude o salva de onor in cinstea drapelului Alba.
  • Temnita – in interiorul cetatii, temnita o gasim pe flancul de S-E a bastionului de Savoia. Deoarece starea in care aceasta se prezenta la inceputul perioadei in care cetatea a fost deschisa publicului era deplorabila, aceasta a suferit o serie de lucrari de consolidare si amenajare. Temnita este un punct turistic important de pe Traseu Eroii Neamului.
  • Celula lui Horea – parte a traseului Eroii Neamului Romanesc, poarta III.
  • Bastionul Sasilor – pe partea se S-E a cetatii gasim Bastionul Sasilor, parte a Traseului Celor trei Fortificati. Bastionul a fost construit in trimpul domniei principelui Transilvaniei Gabriel  Bethelm.

 Bine de stiut daca ajungi la Cetatea Alba Carolina

Cetatea este deschisa publicului pentru vizitare zi de zi, insa pentru un interval orar mai bine definit puteti cere informatii suplimentare la numarul 0258 813 736. Pretul unui bilet pentru adulti este de 5 ron.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



8 Comentarii to “Cetatea Bastionara Alba Carolina”

  1. iulia says:

    un loc foarte frumos, merita vazut.ar trebui mai multe ghiuri si iformatii despre cazare pentru straini. succes

  2. alina says:

    este superba!va recomand tuturor sa vizitati cetatea!ma voi reintoarce acolo de fiecare data cand voi avea ocazia!

  3. Mihaela says:

    Este un loc exceptional, l-am vizitat anul trecut si o parte din suflet mi-a ramas acolo. Sa nu pierdeti ceremonia de schimbare a garzii, e ceva ce nu puteti vedea in alta parte. Singurul lucru care mi-a displacut a fost prezenta parapetilor de sticla si inox, care nu au ce cauta acolo si care denota lipsa de bun gust si profesionalism a celor care au facut renovarea.

  4. Mihai says:

    Am fost deja de doua ori la Alba Iulia si m-as mai duce cu drag inca de zece ori. E foarte frumos amenajata cetatea si lucrarile de renovare inca nu sunt gata. De-abia astept sa mai trec pe acolo.

  5. manuela says:

    un loc care merite vizitat…schimbarea garzilor e fenomenala!

  6. denisse says:

    La ce ora are loc scimbarea garzilor?

  7. Mihai says:

    @Denisse

    Zilnic la ora 12. Sambata se trag si salve de tun.

  8. teo says:

    traiesc momentan in austria,o tara cu foarte multe pct turistice de vizitat si in plus prima mea pasiune este turismul,pot zice ca am vazut destule pct importante din europa,dar ce-am vazut anul trecut la alba pot sa ma mandresc ca sunt roman,merita vazut in orice moment al anului

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Statiunea montana Ranca
Sighetu Marmatiei
Manastirea Moldovita
Baile Olanesti, foto: Larisa Balta
Canionul 7 Scari, foto: XMMD
Stana de Vale

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Cele mai bune Oferte si reduceri din turism sunt aici!