Din: Castele Cetati si Palate, Judetul Neamt, Moldova
Castelul Cetatea Neamtului, cu zidurile aproape perfect verticale realizate dupa o proiectare inginereasca absolut remarcabila, s-a dovedit a fi indestructibil; chiar Mohamed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului a fost tinut inafara cetatii de remarcabilele ziduri.
Cetatea Neamtului – Istoric
Mareata cetate a fost ridicata in timpul Domnului Petru I al Moldovei, dar cea mai prielnica perioada unei dezvoltari este aceea din timpul domniei lui Stefan cel Mare si Sfant, cetatea fiind inclusa in sistemul de cetati fortareata, cetate cu rol in apararea Moldovei in luptele cu inamicii. Poate ca cel mai bun moment al cetatii este acela cand in 1691 a rezistat atacului polonezilor condusi de Ioan Sobieski. Aceeasi batalie a fost descrisa de Costache Negruzzi in nuvela “Sobieski si Romanii”, dar a cunoscut si o ecranizare in anii 1914, purtand acelasi nume sub regia lui Emil Garleanu.
Zidurile trecute de ani ale cetatii stau de paza pe malul Ozanei , pe Culmea Plaiesului. Cetatea Neamtului sade pe partea de vest a orasului Targu Neamt, si este des comparata cu un cuib de vulturi, cuib atacat ani la rand de dusmani pentru ca multi sunt cei ce au dorit sa o cotropeasca. Constructia cetatii s-a facut in doua etape, prima in timpul Domnului Musat si a doua in timpul lui Stefan cel Mare.
In timpul domniei lui Petru I, s-a construit un fort central, aproape de forma patrata; constructia este realizata in trepte, adaptata la forma terenului pe care s-a realizat monumentul istoric. Peste trepte s-au ridicat ziduri groase de 2-3 m si inalte de 12 m, prevazute cu creneluri si cu tunuri, patru la numar, cu rol de aparare in colturi. La exterior, zidurile sunt sustinute de 15 contraforturi, puternice si impunatoare. In curtea interioara domneste o fantana care ajunge la panza freatica. Ziduri construite inca din vremurile conducatorului Musat s-au conservat excelent pana in zilele acestea.
In etapa a doua de constructie a cetatii, in timpul domniei lui Stefan cel Mare, cetatii i s-au atribuit 800 m2 de curte exterioara si s-au ridicat noi ziduri de aparare. Vechile ziduri s-au inaltat cu inca 20 de m si un nou sant de aparare adanc de 15 m si lung de 25 a fost sapat. Peste sant s-a construit un pod arcuit care asigura intrarea in cetate; podul este sprijinit pe piloni de piatra, 11 la numar care sunt refacuti cu timpul. Portiunea dintre ultimul pilon si zidul exterior al cetatii se ridica, despartind cetatea de restul podului. Intrarea in cetate se inchide cu o punte ridicata cu ajutorul lanturilor. In aceasta perioada s-au ridicat cladirile din curtea interioara, cu casele in care locuiau domnii curtii pe o latura, locuintele domnitorilor pe o alta latura, biserica, depozitele pentru hrana si munitie, locuinte si ateliere pentru mesterii ce faureau armele de lupta si nu numai.
Materialele folosite la constructie in cele doua perioade de inaltare a cetatii au fost luate din apropiere: gresie, sisturi verzi, bolovani, pietris, nisip. Mortarul folosit facea priza perfecta si, dupa peste 600 de ani s-a dovedit a fi cu mult mai util si mai rezistent decat piatra. Modul in care a fost pegatit pentru constructie nu a fost descoperit, dar se stie ca in compozitia lui se gaseste nisip, piatra sfaramata, caramida pisata si mangal.
Cetatea era condusa de un parcalab, cu mari functii administrative, militare si judecatoresti in tot tinutul.
In sase veacuri in care cetatea a stat falnica pazind Ozana, doar o data si-a deschis portile fara lupta, pentru Domnul tuturor romanilor, Mihai Viteazul (Alexandru Vlahuta). Dupa ce in anul 1395 a rezistat sub domnia Domnului Musat, atacului trupelor regelui maghiar Sigismund de Luxemburg, respinge in anii 1476, sub domnia lui Stefan cel Mare si Sfant, atacul lui Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, cel din urma conducant peste de 200.000 de soldati, o armata puternica. Cronicarul armatei turcesti, Angiolello, mentioneaza: “…intorcandu-se tabara pe alta cale, ne-am dus la un castel puternic, situat in munti, in care se gaseau prizonierii prinsi cu un an mai inainte, in iarna, cand a fost zdrobit pasa Soliman … Facand incercarea de a cuprinde fortareata amintita, s-au asezat sapte bombarde si in decurs de opt zile s-a facut incercarea de a o cuprinde, dar doua din cele bombarde s-au spart, iar cei care se aflau in fortareata nu voiau sa stea de vorba si toti se aparau cu artilerie si nu le pasa de noi.” Turcii s-au retras atunci, iar cetatea a ramas plina de glorie, dar cu doliu in vesmant si in inima pentru parcalabul Arbore, cel care din 1471 condusese cetatea si tinutul.
Chiar si dupa domnia lui Stefan cel Mare, Cetatea Palat a Neamtului reprezinta un important loc pe harta de aparare a Romaniei, in timpul domnitorilor Bogdan al III-lea, Stefanita si Petru Rares, din 1504 pana in 1546, timp de 42 de ani.
Bine de stiut daca vrei sa vizitezi Cetatea Neamtului
Cetatea Neamtului poate fi usor gasita daca ne luam ca punct de reper judetul Neamt. Aceasta este situata in partea de sud-est a judetului, la aproximativ 46 de km de resedinta acestuia. Si mai aproape de cetate este orasul Targu Neamt din care se poate ajunge usor urmand un drum laturalnic ce ne indica directia corecta de urmat catre cetate.
Din Piatra Neamt urmarim DN15C pentru a ajunge la Targu Neamt. Daca vii dinspre Parcul Natural Vanatori Neamt, urmeaza DN15B si fa stanga spre Targu Neamt aunci cand indicatoarele iti arata.
Programul de vizitare al Cetatii Neamtului este de luni pana duminica intre orele 09.00-17.00. Tariful de vizitare este de 5 lei pentru adulti si 3 lei pentru copii, dar daca vrei sa pleci cu fotografii de acolo mai ai nevoie de 10 lei.
Cetatea Neamtului este un loc care merita vizitat !Am fost vara trecuta cu familia.Copiii au ramas incantati si noi adultii la fel.Investitia facuta a meritat , este un loc absolut minunat.
stie cineva daca e deschis de Pasti?
Cetatea Neamt este prost executata.are multiple infirltratii de apa..are foarte multe locuri subdimensionate..nu are acces lesnicios la grupl sanitar..balustradele sunt prea joase…etc..etc..FURACIUNE PDL ..ASTA E ADEVARUL!SI A COSTAT SI 3 MIL EURO..REFACEREA..
Am fost crescut in dragoste de tara,dar din 2008 de cand am inceput sa ies pe afara,mi-am schimbat parerea 100%:nu avem cea mai frumoasa tara,nu santem cei mai ospitalieri si nici intr-un caz nu umblam sa castigam din turism.Am vizitat Cetatea Neamtului in data de 20.06.2012 si vreau sa prezint cateva pareri personale:
A.Aspecte pozitive-unul dintre putinele monumente conservate si restaurate cu care ne putem mandri
B.Aspecte negative:
1.La ora 09.00 cand am urcat la cetate (ora deschiderii)-toate cosurile de gunoi erau pline si multa mizeria a fost aruncata si pe langa.
2.Pretul-daca un strain ar avea de gand sa viziteze acest obiectiv si s-ar interesa de pret care este in jurul a 1.20 Euro,sigur va fi alungat de acest pret gandindu-se-si pe buna dreptate-ce pot sa vad de banii astia?Spre comparatie cetatea Visegrad a lui Matei Corvin se viziteaza la pretul mai mic cu 1200 Ft,adica echivalentul a 4 Euro,iar daca vrei sa vezi absolut totul in cetate platesti aproape 6 Euro.Credeti ca un roman care vrea sa vada aceasta cetate nu ar plati mai mult?Nu prin pret atragi clienti ci prin curatenie si conditii.
imi este dor sa vizitez acele locuri mai ales CETATEA SI CASA MEMORIALÅ ION CREANGA.
pacat mare pacat avem asa frumuseti si foarte multi romani nici n-au auzit de ele de la “revolutie”