Din: Castele Cetati si Palate, Judetul Arges, Muntenia
In varful Muntelui Cetatuia, cale de 1480 de trepte din beton, serpuite printr-o padure de fag, sta falnica o cetate “cuib de vulturi al vitejilor de demult”. Situata la mica distanta de barajul Vidraru, cetatea face parte dintr-un lant de constructii menite in trecut sa stea de paza hotarului nordic al Tarii Romanesti.
Istoricul Cetatii Poenari
Cunoscuta si sub numele de Castelul Poenari, cetatea a fost ridicata in secolul al XIV-lea de Negru Voda, lgendar conducator. Cu forma alungita si 5 turnuri, unul imitand o prisma si celelalte fiind alungite si zidurile de 2-3 m grosime, cetatea a fost pe drept aleasa de Vlad Tepes ca refugiu unde sa se retraga din fata otomanilor, fiindu-i acestuia resedinta secundara; tot din ordinul si la dorinta acestuia, cetatea a fost refacuta. Dimensiunile initiale ale cetatii au fost 8,15-8,50 m la exterior, iar la interior 4,30-4,60 m. In timp, cetatea a fost extinsa cu o curte lunga de 60 de m si lata de 15 m.
Se zice ca aceasta a contribuit la victoria finala a romanilor in anul 1462 si ca tot ea sta la baza scrierii “Castelul din Carpati” al lui Jules Verne, cu povestiri ale unei romance despre cetatea Domnitorului Tepes.
Una dintre legendele care amintesc de Cetatea Poenari, numita de multi si Raul Doamnei, vorbeste despre sotia domnitorului Tepes, care afland ca inamicii turci sunt aproape si simtind pericolul care se apropia, stiind ca nu mai are scapare, a urcat zidurile care dau spre raul Arges si a strigat catre soldatii care pazeau cetatea ca mai bine se omoara decat sa fie prizoniera otomanilor. Aceasta s-a aruncat in prapastie, trupul acesteia fiind sfaramat de stancile ude de apa raului. Locul unde Doamna a cazut prada spaimei s-a inrosit datorita sangelui, lucru vizibil si astazi.
Bine de stiut daca vrei sa vizitezi Cetatea Poenari
Locurile in care cetatea este asezata sunt cu adevarat desprinse din basm si privelistea ce se desfasoara sub ochii vizitatorilor merita febra musculara pe care o capeti dupa ce urci cele 1480 de scari. De sus, poti admira orasul Curtea de Arges, Cheile Argesului, Muntii Fagaras si Barajul Vidraru.
Ajungi usor daca urmezi drumul pana in Judetul Arges, langa localitatea Capataneni si apoi Cheile Argesului. Cu trenul (legatura de la Pitesti catre fosta resedinta a Basarabilor, Curtea de Arges plus inca 25 de km spre nord, cu un mijoc de transport local pana in Capatineni). Recomandam insa o calatorie cu masina intre Pitesti si Vidraru si astfel mai bifam cateva obiective demne de luat in seama pe traseu. Distanta de strabatut din Bucuresti pana la Castelul Poenari este de 180 km. E bine sa stii ca se percepe o taxa pentru fotgrafii si taxa de vizitare. In functie de varsta, aceasta poate ajunge de la 2 lei (copii, pensionari, studenti, elevi) la 5 lei (adulti).
Privelistea este minunata de sus,pacat ca au ramas niste ruine.Se merita sa urci treptele pentru priveliste,este unica.Iar cu taxa se rezolva usor:D noi i-am dat 2 lei paznicului si ne-a lasat sa urcam toti 4 si sa facem si poze fara probleme.
Urcarea celor 1480 trepte este rasplatita din plin de o priveliste rar intalnita! Amintirea lui Vlad Tepes este marcata de doua personaje trase in teapa chiar la intrare!
Daca faci calatoria spre toamna la micile pauze de urcare, poti savura zmeura care e din abundenta!
Taxa foto doar pentru profesionisti se percepe.
Sus …. dupa ce ajungi sus parca ai fi urcat 10 trepte nu aproape 1500,asa ai impresia datorita splendorii, privelistea e minunata; dar nu aces castel este “Castelu din Carpati”, acela fiid Cetatea Colţ din M-tii Retezat.