Din: Castele Cetati si Palate, Judetul Valcea, Oltenia
Culele de la Maldaresti sau altfel spus Complexul Muzeal Maldaresti sunt monumente deosebite ale arhitecturii romanesti, monumente taranesti cu caracter de fortificatii. Desi in Europa acest gen de cladiri sunt destul de raspandite, in Romania ele se gasesc doar in Oltenia si Muntenia de V, fiind caracteristice spatiului Balcanic. In Maldaresti se gasesc Cula Greceanu, Cula Duca, Casa Memoriala I. G. Duca si o biserica construita in anul 1792, biserica inregistrata in patrimoniul cultural ca fiind monument istoric.
Despre Culele de la Maldaresti
Culele reprezinta resedintele micilor boieri care refuzau sa paraseasca proprietatile in timpul raidurilor turcesti. Acestea au fost construite in secolele XVIII si XIX si desi sunt foarte solide, eleganta lor impresioneaza. O cula tipica are peretii grosi care se ingusteaza spre varf, se inalta pe doua niveluri si are acoperis ascutit. In partea de jos, de regula se afla o pivnita ce este izolata de cea de sus si care pe langa rolul de depozitare, are rol si de aparare. In partea de sus se regaseste un balcon boltit cu deschidere in lateral pentru a oferi o privire de ansamblu a zonei in cazul in care se apropie dusmanii. O dovada a rezistentei acestor constructii este ca ele pot fi vizitate si astazi.
Cuvantul cula se trage din turcescul “kule” care inseamna turn. De aceasta denumire ati auzit si in cazul Cetatii Trikule, cetate care poate fi vizitata la Cazanele Dunarii.
Cula Greceanu
Este cea mai veche cula din cadrul Complexului Muzeal Maldaresti; aceasta poarta numele celui care a luat cula in proprietate dupa ce aceasta a apartinut familiei Maldarescu. Istoria plaseaza constructia cladirii la sfarsitul secolului al XVIII-lea de catre jupan Gheorghe Maldarescu si jupanita Ego Eva; alte fragmente ale istoriei ne spun ca aceasta cladire a apartinut lui Tudor Maldar, capitan al lui Mihai Viteazu si ca in secolul XVIII aceasta ar fi fost doar recladita, nu construita de la zero.
Accesul vizitatorilor se face printr-o usa din stejar; de aici se urca pe o scara din lemn pana la primul etaj. Primul etaj adaposteste si ascunzatoarea cladirii; aici se poate ajunge cu ajutorul unei scari mobile care se regaseste imediat la intrare; tot aici se mai gaseste camera in care Olga Greceanu picta portretele familiei Maldarescu. Aceasta incapere are doar o fereastra mica si dimensiuni reduse. Al doilea etaj are un cerdac in stil brancovenesc si doua camere amenajate intr-un fost pod.
Principala particularitate a Culei Greceanu este ca pivnita nu comunica cu etajul; astfel, avantajul este ca in cazul unei invazii a turcilor restul cladirii ramanea izolat. Pe de alta parte, pivnita fiind usor adancita in pamant, ferestrele culei erau mai aproape de pamant si mai accesibile dusmanilor.
In anul 1967 Cula Greceanu a fost restaurata si deschisa spre vizitare; aici se regaseste atmosfera unei gospodarii de boier oltean.
Cula Duca
Mai este numita si Cula Maldarescu; aceasta este foarte impunatoare, cu ziduri masive, construite sub forma de dreptunghi; a fost construita in 1812 de Gheorghita Maldarescu. Desi la etajul I se observa o inscriptie sub forma anului “1827”, acesta este anul in care au fost facute stucaturile (elemente ornamentale în relief pentru decorarea interiorului cladirii).
Structura culei este de forma: parter, etaj I si etaj II. Parterul este construit caracteristic, cu o usa din lemn de gorun; usa da in beci si in partile locuite ale culei. In acest loc au fost filmate filme vechi romanesti ca: „Neinfricatii”, „Drumul Oaselor” sau „Iancu Jianu – Haiducul”. La etajul I este o incapere mare, un iatac si o sala iar mai sus, la etajul II sunt doua odai, o incapere de mici dimensiuni si cerdacul cu tavanul impartit in registre, fiecare cu un alt model decorativ. In fiecare incapere se remarca sobele care au modele diferite pe portite. Cel care s-a ocupat de aranjarea culelor este I.G. Duca; astfel, pe tavan erau candele de argint si caldarusi de arama pline cu flori, pe pereti se aflau icoane vechi, prosoape, sfesnice cumparate iar pe jos laicere, scoarte si covoare vechi. Astazi insa, prea putine din acestea pot fi vazute.
Casa Memoriala I.G. Duca
A fost construita in anul 1912 de catre liberalul Duca si servea atunci drept casa de vacanta; constructia si modul in care este amenajata demonstreaza maiestria si bunul gust al celui care odata ajuns prim ministru avea masura bunui simt si a frumosului. Ion Gheorghe Duca a fost un politician foarte valoros, sustinea liberalismul si ideea de progres. A debutat la varsta de 26 de ani si la 38 de ani era deja ministru, pentru ca la varsta de 45 de ani sa ajunga prim ministru.
Casa Memoriala Ion Gheorghe Duca este construita in stilul caselor taranesti, luminoasa si linistitoare. La interior incaperile sunt intime, mobilate modest dar cu bun gust; mobilierul aflat astazi acolo are o valoare care nu poate fi estimata. Biroul lui Duca este foarte bine intretinut ca si cum dintr-o clipa in alta te astepti sa intre in incapere, sa se aseze pe scaunul lui, sa ia penita in mana si sa scrie pe foile ce il asteapta. Intr-una din camere, pe un perete se afla un portret al lui I.G. Duca.
Bine de stiut daca ajungi la Culele de la Maldaresti
Daca esti in zona la Manastirea Horezu, neaparat sa treci si pe aici.
Culele de la Maldaresti se afla in Comuna Maldaresti, Judetul Valcea, mergand pe DN 65C. Comuna Maldaresti este la cca 3 km sud de Horezu; indiferent din care parte veniti, un indicator mare si rosu va anunta ca sunteti pe drumul cel bun. Si ar fi mare pacat sa nu le vizitati, deoarece acestea fac cinste Olteniei pe harta obiectivelor turistice din Romania.
Culelepot fi vizitate tot anul, dupa urmtorul program:
– Program de vara: intre lunile aprilie si octombrie de marti pana duminica de la ora 10.00 la 18.00
– Program de Iarna: intre lunile noimbrie si martie, de marti pana duminica de la ora 09.00 la 17.00
Lunea este inchis mereu. De notat ca este posibila cazarea in incinta muzeului in spatii special amenajate.
Am fost in toamna lui 2012 si am avut parte de o vreme superba, cu soare, de o doamna care ne-a insotit si care ne-a povestit si aratat in detaliu complexul de la Maldarasti. Esti surprins placut deoarece te transpui in alta lume datorita decorului, linistii si arhitecturii de aici si, mai ales, povestilor de care nu te mai saturi.
Recomand aceste locuri si recomand si imprejurimile.