Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia

Din: Castele Cetati si Palate, Judetul Hunedoara, Transilvania

Sarmisegetuza Regia, sau asa cum se traduce numele, Cea Regeasca, este situata in judetul Hunedoara, in satul Gradistea Muncelului. Acest vestigiu este cunoscut ca fiind capitala fostei Dacii, inainte de colonizarea romana. Desi numele este banuit a fi de origine dacica, se observa in pronuntia lui si influente de origine latina si greaca, ceea ce dovedeste importanta sa in acea perioada istorica. O asociere cu anumite accente dovedeste fara dar si poate acest lucru.

In momentul de fata, Sarmisegetuza Regia este inclusa in patrimoniul cultural mondial al UNESCO, fiind una dintre cele mai vechi de acest gen.

De-a lungul vremii, numele cetatii a fost mentionat in scrieri importante cum ar fi Ulpia Traiana sau Civilizatia geto-dacilor, insa si in lucrari universitare cum ar fi Limba traco-dacilor.

Sarmizegetusa Regia este cunoscuta ca fiind cea mai mare fortificatie daco-geta de pe teritoriul tarii noastre, acesta fiind si motivul pentru care ea a devenit capitala Daciei preromane. Ea se afla in varful unei stanci de aproximativ 1.200 metri, aceasta inaltime fiind folosita tocmai in scopuri militare, indeosebi ca un punct de observatie ideal. Defensiva in aceste conditii, avea sa functioneze la cote maxime.  De asemenea, cetatea mai cuprindea sase citadele.

Costruita din piatra masiva pe cinci terase, zidurile cetatii avand aproximativ o grosime de 3 metri, desi in momentul constructiei aveau in jur de 4-5 metri.  Ea continea si o zona sacra, cunoscut fiind faptul ca dacii tineau foarte mult la venerearea zeilor.  Tot aici vom intalni si Calendarul Circular.

Imaginea exacta a Sarmizegetusei nu este cunoscuta pe de-a intregul datorita ocupatiei romane ce a distrus mult din constructia initiala. Cu toate astea, imaginea se poate recostrui in proportie destul de mare, daca privim gravurile dupa vase si blocurile de piatra ce apartin de aceasta. De asemenea, tot aici au fost gasite monede de aur pe care statea inscriptionat insrisul KOSON.

Pe vremuri, civilii locuiau pe langă fortareata, pe terasele construite in josul muntelui, in schimb ce nobilimea dacica avea apa in locuintele lor, adusa prin tevi ceramice. Iata ca, romanii nu au fost singurii ce stiau tainele tehnologiei avansate, societatea dacica avand si ea un standard de viata ridicat in ciuda a tot ce s-a spus in timp, cum ca romanii ar fi fost cei datatori de nou si de modernism.

De departe cea mai prospera perioada a Daciei a fost cea sub conducerea lui Decebal, acesta dand un aer proastat locurilor. Cu toate astea, el este cunoscut ca fiind ultimul rege dac, fiind infrant de catre trupele romane ale lui Traian, luandu-si zilele in temnita.

Dupa infrangerea dacilor, romanii au inceput sa darame cetatea, infiintand o garnizoana in acel loc. In imediata apropiere a Sarmisegetuzei, la mai exact 40 km, s-a construit noua capitala romana, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmisegetuza, imparatul Hadrian, urmasul lui Traian, vrand ca aceasta sa fie o continuare a vechii capitale dacice, acesta fiind motivul pentru care s-a decis pastrarea numelui de Sarmisegetuza. In zilele noastre, pe ruinele vechii cetati romane, se afla comuna Sarmisegetuza.

Tot in zilele noastre, toate cele 6 fortarete construite in acea perioada, cum ar fi Sarmizegetusa Regia, Luncani-Piatra Rosie, Costesti-Cetatuie, Capalna, Banita si Costesti-Blidaru, ce pe vremuri formau sistemul de aparare al marelui Decebal, acum fac cu mandrie parte din patrimoniul cultural UNESCO.

Iata ca, datorita acestor patrimonii de-a dreptul uluitoare si pline de istorie, poporul nostru isi poate cunoaste originile mult mai usor. De asemenea, aceste vestigii dovedesc vitejia dar si spiritul modern al dacilor, dezmintind astfel mitul potrivit caruia dacii ar fi fost cu mult in urma romanilor din punct de vedere al civilizatiei.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



4 Comentarii to “Sarmizegetusa Regia”

  1. Cristi says:

    Ar fi bine daca in afara de promovarea acestui loc minunat, ati scrie corect denumirea lui: SarmiZegetusa Regia.

    P.S. Felicitari pt. acest site deosebit !!!

  2. iiacob says:

    Cauta pe lista UNESCO …Fortaretele dacice din Muntii Orastie…,prima este Sarmizegetusa.

  3. Cristi S says:

    Buna descrierea si situ este minunat, una din locurile OBLIGATORII de vizitat pentru un roman. Din pacate… poate era bina sa fi scris in descriere unele adevaruri: 1. sa excavat doar o mica parte din tot ansamblu; 2. din poza de prezentare de pe cest site doar discul solar de piatra ( partea dreapta jos ) este autentic, aceaa mare constructie circulara de lemn este o porcarie fiind una din marile devastari facute de Sergiu Nicolaescu pentru a filma ( distrugand mai multe constructii din sit si modificand altele – zidurile )….

  4. Emicos says:

    In urma preluarii sitului administrarii C.Judetean, au aparut in locatie o firma de paza si 2 jandarmi, care in baza asa zisului regulament nu mai permit asezarea pe iarba in spatiul cetatii. In regulament nu este mentionata interdictia aceasta, ba mai mult comportamentul acestor ” paznici ” lasa de dorit, incercand cu disperare sa impiedice orice manifestare spirituala in baza unor asa zise reguli chipurile mentionate in hotararea Consiliului Judetean. Se incearca dupa cum am inteles interzicerea ” manifestarilor de tip bivolar ” in situl arheologic. Dupa cum stim acest sit este un templu dacic si cred ca e normal sa fie vizitat de tot felul de persoane tinere/varstnice si nu cred ca aceasta interdictie de a te aseza pe iarba ” in inima padurii” isi are rostul, pot mentiona ca in toate capitalele europene in parcuri este permisa asezarea pe iarba in mod civilizat. Desigur focul, aruncatul deseurilor de orice fel, camparea, stationarea sunt intru totul de acord sa fie interzise. Pana acum cativa ani nimeni nu interzicea nimic si nu s-a stricat nimic in sit, de ce astazi asemenea exageri, astazi si platim accesul si ce vedem doar paznici prost educati si atat, drumul a ramanand la fel de greu accesibil iar alte conditii de vizitare ne fiind implementate.

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Cluj Napoca, inima culturala a Transilvaniei, foto: Ovidiu Frasie
Eforie Nord, foto: Danut Udrea
Muntii Apuseni, foto: Ionela
Palatul Brukenthal Avrig
Canionul 7 Scari, foto: XMMD

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Cele mai bune Oferte si reduceri din turism sunt aici!