Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Cazanele Dunarii, Miracolul de pe Dunare

Cazanele Dunarii, Miracolul de pe Dunare

Din: Drumuri, Chei si Defilee, Judetul Mehedinti, Oltenia

Cazanele Dunarii sunt un important obiectiv turistic din Parcul Natural Portile de Fier si reprezinta un sector din Defileul Dunarii la trecerea fluviului printre Muntii Carpati. Daca pana acum credeai ca nimic nu iti poate impresiona ochii si taia rasuflarea, este suficienta o excursie cu barca pe Dunare in zona Cazanelor si sigur prima impresie va fi una pe masura. Cazanele Dunarii au o lungime de 7,4 km; pe alocuri Dunarea se ingusteaza pana la 230 m urmand ca la urmatoarea cotitura sa se deschida larg in fata privitorilor. Adancimea maxima in zona Cazanelor este de 75 m iar viteza de scurgere a apei este de peste 5 m/s.

Practic, prin Cazanele Dunarii se intelege cea mai ingusta si spectaculoasa zona din Defileul Dunarii, zona care se desfasoara intre Plavisevita si Ogradena. Pe tot parcursul unei calatorii cu barca in lungul Cazanelor, numeroase atractii turistice descriu povesti de mult spuse.

Cazanele Mici si Cazanele Mari – Rezervatie Naturala

Zona a fost declarata Rezervatie Naturala prin Decizia 18/1980, decizie data de Consiliul Judetean Mehedinti; intreaga rezervatie are 215 ha si se situeaza la N-E de Dubova, localitate situata intre Valea Ogradena si Ogasul Turcului. Cazanele Mici sunt despartite de Cazanele Mari de Bazinetul Dubova

Cazanele Mici au o lungime de aproximativ 3,6 km si sunt pozitionate intre masivul Ciucarul Mic, care se afla pe teritoriul Romaniei si masivul Mali Strabac de pe teritoriul Serbiei. Cazanele Dunarii, impreuna cu masivele Ciucarul Mare si Ciucarul sunt parte a Parcului Natural Portile de Fier. Cazanele Mici sunt alcatuite din Dealul Ciucaru Mic (313 m) si Dealul Stirbatu Mic (626 m)

Cazanele Mari sunt mai lungi cu doar 200 m, masurand 3,8 km de la Massivul Ciucarul Mare de pe teritoriul Romaniei pana la masivul Veliki Strabac de pe teritoriul Serbiei. O alta delimitare a Cazanelor Mari este data de bazinetul Dubovei si Plasisevita. Latimea medie aici este de 200-350 m si se intind de-a lungul Dealului Ciucarul Mare (318 m) pe partea stanga si Dealul Stirbatu Mare (768 m) pe partea dreapta.

Flora rezervatiei este alcatuita din plante submediteraneene si central europene; specii de fag, ca fagul european, fagul de Crimeea, fagul oriental si alte specii de arbori printre care amintim carpinita, mojdrean, alunul turcesc, stejarul pufos, gorunul si liliacul. La doar 120 m altitudine, in zonele umbroase se intalnseste tisa, specie care este monument al naturii. Tot la capitolul plante ocrotite avem laleaua cazanelor, stanjenelul de stanca, clopoteii cazanelor si sipica de rapa.

DECEBAL – chip de rege sculptat in stanca

Chipul regelui dac este cel mai cunocut obiectiv turistic in zona; acesta se afla pe Valea Mracunei in zona Cazanelor Mici, intre localitatile Eselnita si Dubova la aproximativ 18 km de Orsova. Chipul regelui este cea mai mare sculptura realizata in piatra de pe teritoriul Europei. Are o inaltime de 55 m si o latime de 25 m si a fost sculptata avand la baza modelul stancii din Muntele Rushmore.

Chipul lui Decebal in piatra are cu 6 m mai putin decat Statuia Libertatii, este cu 8 m mai inalt decat monumentul lui Hristos de la Rio de Janeiro si are cu aproximativ 10 metri mai mult peste Colosul din Rhodos. La baza ridicarii acestui obiectiv turistic sta omul de afaceri Iosif Dragan; constructia a durat 10 ani si s-a desfasurat intre anii 1994-2004 si a costat peste un milion de dolari. “DECEBAL REX – DRAGAN FECIT” este inscriptia in latina ce se regaseste sub chipul regelui si inseamna: “Regele Decebal – facut de Dragan“. In 10 ani, 12 sculptori alpinisti condusi de sculptorul Florin Cotarcea au muncit pentru ca astazi turistii sa se poata bucura de minunata opera.

Pestera Ponicova

Pestera Ponicova mai este cunoscuta ca Pestera Gura Ponicovei, Pestera de la Gura Apei si Pestera Liliecilor. Are un grad de dificultate mediu, avand lungimea de 1666 m si o denivelare de -60 m, fiind astfel cea mai mare pestera din Clisura Dunarii. Pestera a fost sapata de-a lungul timpului in malul de pe partea stanga a Dunarii, in masivul Ciucaru Mare.

Accesul in pestera se poate face din 3 parti: prima intrare este din Cheile Ponicovei, a doua se afla  la un nivel superior fata de Cheile Ponicovei, accesul fiind mult mai greoi si cea de-a treia se afla pe Dunare; de aici accesul se face doar cu barca. Indiferent de metoda prin care alegeti sa explorati pestera, galeriile acesteia pe doua etaje o sa va impresioneze de la prima privire. Etajul superior este fosil si cel inferior este subfosil; intreaga pestera este impartita in 5 galerii si doua sali: Galeria Ponicova, Galeria Concretionata, Galeria Scarii, Galeria Liliecilor, Galeria cu Argila, Sala Mica si Sala Mare

  • Galeria Ponicovei – mai este numita Galeria Principala si are o lungime de 400 m si o denivelare de 36 m; aceasta uneste nivelul inferior al paraului Ponicova cu nivelul Dunarii. Galeria este puternic luminata natural deoarece beneficiaza de doua intrari largi si are o inaltime de pana la 26 m; prin aceasta galerie trece Ogasul Ponicova partial si in functie de debitul viiturilor pestera are debit variabil de apa. Galeria este legata de Sala Mica.
  • Galeria Concretionata – aici se ajunge dupa urcarea unei pante de 31 de m din Galeria Ponicovei. Aceasta galerie este formata din diaclaze intersectate si s-a format in timp pe un sistem fosil ascendent. Aceasta galerie duce catre Galeria Liliecilor.
  • Galeria Liliecilor – este cu 25 de metri mai sus decat Galeria Concretionata. Impreuna cu Sala Mare formeaza un sistem fosil forat de diaclaze. Sala Mare are 100 de metri, 32 m inaltime, 50 m latime si comunica cu Galeria Liliecilor printr-o intrare puternic luminata. Aici exista stalactite pendulante lungi si subtiri.
  • Galeria Scarii – Se ajunge aici plecand din Galeria Liliecilor prin Sala Mare.
  • Galeria cu Argila – este o galerie labirintica, fiind scunda si ingusta ceea ce o face mai greu de strabatut.

Desi pestera poate fi vizitata in tot timpul anului, recomandam ca vizitarea sa se faca intre luna mai si luna octombrie; este necesar echipamentul adevcvat alcatuit din cizme de cauciuc petru a va feri de umiditate, salopeta, casca de protectie pentru cap si lanterna. Pentru a vizita etajul superior. etaj cu dificultate mai mare este bine sa apelati la ajutorul uni ghid speolog.

Cetatea TRIKULE

A fost construita in secolul al XV-lea pentru a opri expansiunea otomanilor care doreau sa cotropeasca vestul. Cetatea este reprezentata de 3 turnuri pe malul stang al Dunarii; acestea sunt asezate in forma de triunghi cu un varf care pare sa intepe Dunarea. In fiecare colt al triunghiului este ridicat cate un turn de 10 m inaltime; lungimea dintre turnuri este astfel: latura paralela cu malul dunarii are 20 m si celelalte doua au cate 40 m. Deoarece Cetatea Trikule a fost inundata cand s-a amenajat lacul de acumulare Portile de Fier I, astazi se vad doar doua turnuri la suprafata, cel de al treilea fiind vizibil doar daca nivelul apei scade destul de mult. Numele cetatii vine din limba turca, unde “kule” inseamna turn.

Manastirea Mraconia

Se afla in zona Cazanelor, pe Valea Mracunei. Aici, pana in anul 1969 se gasea o veche manastire numita Mracunia care a fost inghitita de apele Hidrocentralei de la Portile de Fier I odata cu constructia apelor din lacul de acumulare. Localnicii au botezat ruinele ca “manastirea de sub ape“, aceasta fiind vizibla doar cand Dunarea scade suficient de mult si ruinele dispuse in forma de cruce pot fi observate. Manastirea mai era numita si ca Manastirea din Valea Dunarii sau Manastirea de la Ogradena Veche; cel de-al doilea nume a fost luat de la o localitate care se afla in zona si care a fost si ea inghitita de ape.

La peste 30 de ani de la nefericitul eveniment in care manastirea a fost inghitita de ape, cu ajutorul Mitropoliei Olteniei si a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, manastirea a fost reconstruita. Desi lucrarile au inceput in anii 1993, acestea au fost terminate undeva intre anii 1999-2000; constructia finala este din zid de caramida in forma de cruce si are altar, naos, pronaos si pridvor deschis.

Testoasa lui Hermann – centru de crestere in captivitate

Se regaseste in Parcul Natural Portile de Fier, la Eselnita si a fost infiintat de Universitatea Bucuresti, Centrul de Cercetare a Mediului si Efectuare a Studiilor de Impact. Testoasa lui Hermann mai este numita si testoasa de uscat; este o reptila erbivora, specie portejata in Romania si Europa. Aceasta specie a ajuns sa fie pe cale de disparitie deoarece dupa ce femela depune ouale in pamant, animalele pradatoare sapa dupa ele si le mananca; un ou din 6 ajunge sa eclozeze. Pe langa asta, oamenii prind testoasele pentru a le comercializa sau pentru a le pastra ca animal de companie. In zona, testoasa lui Hermann este un animal iubit de localnici, fiind considerat aducator de noroc daca o e vazuta.

Bine de stiut daca ajungi la Cazanele Dunarii:

Pentru o calatorie cu barca pe Dunare este necesar sa va deplasati in zona, la una din pensiunile care ofera cazare in Orsova, Eselnita sau o alta localitate din Mehedinti si sa trageti aer in piept inainte de a porni la drum, pentru ca peisaje nemaivazute pana acum vor bucura ochii vostri. Nu va fi deloc greu sa gasiti o excursie pe Dunare, pentru ca mai toate unitatile de cazare organizeaza astfel de iesirie.

 

«
»


Posibilitati de cazare in zona



2 Comentarii to “Cazanele Dunarii, Miracolul de pe Dunare”

  1. Raul Alex says:

    Odata ajunsi in zona trebuie sa incercati si plimbarea cu barca in Cazanele Mari, unde se viziteaza si Pestera Veterani, acceasta fiind accesibila doar de pe Dunare.

  2. IONASCU CORINA says:

    foarte frumoase locuri din ROMANIA PITOREASCA ;merita vazute

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Castelul Karoly
Castrul Roman Porolissum
Culele de la Maldaresti, foto: watcher.ro

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Vezi Harta celor mai frumoase obiective turistice din Romania!