Din: Drumuri, Chei si Defilee, Judetul Neamt, Moldova
Cheile Bicazului este acea regiune ce face legatura intre Transilvania si Moldova, functionand pe post de granita intre cele doua mari regiuni ale Romaniei. Regiunea Cheilor Bicazului este cunoscuta ca fiind o regiune deosebit de pitoreasca. Tocmai din acest motiv, anual atrage o sumedenie de turisti dornici de a explora frumusetile naturale ale tarii noastre. Cuprinsa intre Lacul Rosu si Bicazul Ardelean, zona Cheilor Bicazului se intinde pe o suprafata de 6 km. Ca si reper, aceasta suprafata este strabatuta de DN12C, ce leaga orasele Gheorghieni si Bicaz. In linii mari, zona Cheilor Bicazului este situata in partea de centru a muntilor Hasmas, ce apartin de Carpatii Orientali, intre judetele Harghita si Neamt, in Nord-Estul tarii.
Daca este sa intram si mai mult in amanunte, Cheile Bicazului se afla la aproximativ 20 km de orasul Bicaz si reprezinta una dintre cele mai atragatoare si frumoase regiuni turistice existente. Ca si granite propriu-zise, geografic vorbind, amintim ca la Nord-Vest gasim Suhardul mare, cu o inaltime de 1506 metri, iar la Sud-Est Suhardul Mic cu o inaltime de 1352 metri.
Cheile Bicazului fac parte din concernul Parcului National Cheile Bicazului – Hasmas. Aceast parc national include in patrimoniul sau, de asemenea Lacul Rosu, Cheile Bicazului, Cheile Suagului, Hasmasul Mare (Piatra Singuratica), cat si Hasmasul Negru.
Drumul si imprejurimile
Drumul este format din serpentine de o frumusete covarsitoare. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care aceasta locatie este ideala pentru plimbari montane. Alt motiv demn de tinut seama este faptul ca in aceasta zona exista pesteri si ele de o frumusete nemaipomenita, ascunse intre peretii de calcar ai stancilor. Printre aceste pesteri amintim de Pestera Neagra, de Pestera Cascada, dar si de avenele Licas si Trei Intrari. Cursurile mici de apa aflate in zona, fac posibila existenta altor chei mai mici cum ar fi Cheile Laposului, Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului.
De asemenea, ne vom putea bucura sa admiram un splendid masiv stancos cu inaltimea de 1120 metri ce poarta numele de Piatra Altarului (masiv stancos in jurul caruia se strang multe legende). Insa, acesta nu este singurul masiv stancos din acea zona, daca este sa amintim de Piatra Pintestilor, cu o inaltime de 847 metri, Piatra Arsitei de 835 metri. Insa, nu trebuie uitat nici de Piatra Surducului, de Poarta de Piatra sau de Politele Bardosului.
Cazarea in zona Cheile Bicazului
Cazarea se poate realiza prin intermediul agentiilor de turism ce ofera programe spre aceasta locatie de o frumusete iesita din comun, turistul beneficiind, in functie de ofertele agentiei la care apeleaza, de preturi convenabile cat si de facilitati incluse in procedeul de cazare, in functie de gusturi dar si de necesitati.
De asemenea, cazarea se mai poate realiza si persoanal, mergand la destinatie si apeland la serviciile multor pensiuni si case de vacanta din acea zona. Cazarea se poate face, insa, si la mica intelegere, multi localnici oferindu-si spatiul de cazare contra cost. Avantajele alegerii unei astfel de optiuni este reducerea considerabila a platii de cazare.
Indiferent de metoda aleasa, este bine de stiut ca majoritatea acestor puncte de cazare se afla in imediata apropiere a Cheilor Bicazului si a Lacului Rosu, insa si in localitatea Bicaz.
Traseele in kilometri
De la Bacau, spre Cheile Bicazului vom lua drumul ce trece prin Piatra Neamt, acest drum avand o lungime de aproximativ 115 kilometri, in schimb. De la Iasi, trecand prin Roman, iar apoi prin Piatra Neamt, vom totaliza un drum de 187 kilometri, in timp ce, daca punctul de plecare este Miercurea Ciuc, luand drumul Gheorghieni-ului, vom parcurce aproximativ 85 kilometri.
Indepartandu-ne de Miercurea Ciuc si plecand de la Tirgu Mures, vom trece prin Sangiorzul de Padure, Sovata, Gheorgheni, ajungand la Cheile Bicazului dupa aproximativ 144 kilometri.
Drumul dinspre Bistrita este echivalent ca lungime cu cel dinspre Iasi, cu o lungime de 187 km, ruta fiind Reghin, Toplita, Gheoghieni, destinatia finala Cheile Bicazului.
Este bine de stiut ca, odata ajunsi in aceasta zona, putem lua orice drum dorim, pentru a vedea si alte frumuseti ale naturii, sau chiar manastiri din judetul Neamt, de o importanta culturala majora, dar nu numai. Astfel, Cheile Bicazului este zona ce nu trebuie ratata sub nicio forma, in cazul in care dorim sa atingem cat mai multe obiective turistice ale acestei tari.
Drumul este de o frumusete covarsitoare?!?!?!!? oameni buni n-ai cum dracu sa fii atent la drum ca tre sa fii atent la gropi altfel ramai pieton in pustietate.
Ei nici chiar asa Oana.
oana, ca sa eviti sa ramai pieton e simplu, mergi pe jos si asa poti sa te bucuri de frumusetea peisajului. Dar oricum cineva poate repara si drumurile care intradevar pe acolo lasa de dorit…
In drumul vostru prin Cheile Bicazului priviti si in jurul vostru veti gasi astfel noi atractii pe langa care puteti trece nepasatori.Astfel, l aintrarea in chei dinspre Bicaz, pe partea dreapta se afla Cheile Sugaului si pestera Munticelu, in acelasi areal este si un pitoresc sat de munte Bicazul Ardelean din care puteti ajunge cu usurinta la izvoarele Tosorog si putin mai greu ,dar merita,la poalele Ceahlaului.Bonne chance!