Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Lacul Rosu

Lacul Rosu

Din: Judetul Harghita, Lacuri si Baraje, Transilvania

Lacul Rosu, sau Lacul Ucigas este un lac vrajit ale carui ape au culori nemaintalnite, rosiatice. La baza culorii vrajite a lacului stau Muntele Suhardul, munte ce are o culoare purpurie si se oglindeste falnic in lac, cioturile de brad care se vad pe fundul acestuia si de care te poti orcand izbi intr-o plimbare cu barca precum si traseul Paraului Rosu, traseu ce trece peste soluri de culoare rosiatica.

Istoric

Lacul Rosu este cel mai mare lac de baraj natural format pe teritoriul Romaniei. Acesta s-a format in anul 1837, la poalele Muntelui Hasmasul Mare, in apropierea Cheilor Bicazului, la distanta de 26 km de Gheorgheni, in Judetul Harghita. La ultimele masuratori, efectuate in anul 1987 dimensiunile acestuia sunt: lacul se intinde pe un perimentru de 2830 m, aria este de 114.676 m² si volumul apei care se acumuleaza este de 587.503 m³. Lacul s-a format la altitudinea de 983 m, intr-o depresiune cu un climat predominat subalpin.

Lacul Rosu s-a format in urma cu 187 de ani, prin desprinderea unei bucati din Muntele Ghilcos, numit de altii Muntele Ucigasu in urma unor furtuni si ploi torentiale. Bucata de munte a blocat paraurile Licas, Valea Oii si Paraul Rosu. Numele lacului se datoreaza Paraului Rosu, parau care se varsa in Lacul Rosu si care in drumul sau trece peste versanti si soluri cu oxizi si hidroxizi din fier, soluri de culoare rosie. Denumirea in limba germana a lacului este Mördersee, si inseamna Lacul Ucigas, denumire ce se pare ca vine de la una din legendele care stau la baza lacului: se pare ca in momentul in care terenul s-a surpat, terenul ar fi luat viata unui cioban si a mioarelor sale.

Cu adevarat spectaculoasa este privelistea ce se revarsa in fata turistilor, o padure scufundata in lac din care se mai vad ici colo trunchiurile brazilor ce in trecut formau o padure. Din nefericire, de la an la an se observa ca suprafata lacului se micsoreaza datorita fenomenului de colmatare, si anume raurile care se varsa in lac aduc cu ele aluviuni ce se depun. Din acest motiv, se pare ca lacul o sa existe doar pana in anul 2100. Pentru a incetini procesul de  colmatare, autoritatile au dispus executarea de baraje pe afluentii lacului (Verescheul, Licosul, Suhardul, Valea Oii si alte 12 cursuri temporare de apa).

Lacul are forma asemanatoare literei L, si are 2 brate: Bratul Valea Oii cu o lungime de 900 m si Bratul Valea Suhardului ce masoara 438 m.

Legendele Lacului Rosu

O alta legenda care vorbeste despre formarea Lacului Rosu spunde ca, intr-o noapte furtunoasa de vara cand s-a desprins o bucata din versant acesta a cazut peste niste ciobani ce se aflau cu oile la pascut in zona, iar culoarea rosiatica a lacului este data de sangele lor care si acum se iveste pe fundul lacului.

Legenda Estelei, spune ca o frumoasa fata de prin zona care se indragosteste de un flacau frumos ce pleaca in armata, este rapita de un talhar si silita de acesta sa il ia de barbat. Fata se roaga la Dumnezeu sa o salveze. Pe lac s-a pornit o ploaie si apa care s-a strans atunci formeaza si astazi Lacul Rosu.

Bine de stiut daca vrei sa ajungi acolo

Daca vrei sa ajungi la Lacul Rosu, poti lua masina sau trenul.

Cu masina urmezi traseul din Piatra Neamt catre Bicaz si mai apoi catre Lacul Rosu sau din Brasov spre Miercurea Ciuc, Gheorgheni si apoi Lacul Rosu.

Cu trenul, poti ajunge chiar si direct din Bucuresti cu trenul Intercity. Ultima statie este la Bicaz de unde poti lua un transport local pana la Lacul Rosu. La fel, transport direct din Bucuresti ai si daca vrei sa mergi la Lacul Rosu dinspre Gheorgheni si dupa iei transport local.

Este bine de stiut ca imediat ce ai ajuns la Lacul Rosu, o mare diversitate de trasee turistice se deschid mai ales daca esti iubitor de munte:

 • Traseul Lacului Rosu (durata 90 minute, de urmarit traseul marcat cu cruce rosie)
 • Traseul Bicaz (durata 180-210 minute dus-intors, traseu nemarcat, pe DN 12C)
 • Traseul Varful Suhardu Mic (durata 120-180 minute dus-intors, de urmarit traseul marcat cu triunghi albastru)
 • Traseul Varful Suhardu Mare (durata 180 minute dus-intors, de urmarit traseul marcat cu triunghi albastru pana la Saua Suhardului, mai departe nu exista marcaj)
 • Traseul Varful Ucigasu (durata 180 minute dus-intors, de urmarit traseul marcat cu banda galbena si triunghi rosu).

Pentru cei care nu se aventureaza pe munte, exista varianta unei plimbari cu barca. Pe lac, exista ratuste care abia asteapta sa le hranesti, dar totusi ai grija ca fiind furat de ratuste si de peisajul superb sa nu te ciocnesti de trunchiurile copacilor din apa. Restaurantele din zona pun la dispozitie turistilor mancaruri traditionale si vestitul kurtos kolak iar comerciantii ambulanti de pe marginea drumului te imbie pe timpul verii cu porumb copt sau fiert.

«
»


Posibilitati de cazare in zona9 Comentarii to “Lacul Rosu”

 1. Andreea says:

  Intradevar superba zona. Am fost iarna acolo, si desi ceata ne impiedica sa vedem multe am ramas foarte incantata. Merita orice efort. Am stat 4 zile, timp in care am vizitat de la Piatra Neamt, Barajul Izvorul Muntelui, Bicaz si alte zone impresionante. Drum bun tuturor.

 2. GraphicBull says:

  Sumbru, misterios, dar SUPERB! Frumoasa poza, dar si mai frumos locul!

 3. costel says:

  Superba zona atit vara cat si iarna,dar mai ales iarna dar sa fie zapada.Prima intinlire cu lacu a fost in august 1961. Din 1980 trec prin statiune de cateva ori pe an si nu ma plictisesc.Drumul e splendid ca peisaje,practicabil tot timpul anului zi si noapte insa carosabilul e de cele mai multe ori prost intretinut. De mentionat ospitalitatea remarcabila a celor ce deservesc vilele si pensiunile din statiunea Lacul Rosu.
  Pacat ca aceasta zona e neglijata de cei care se ocupa de turismul tarii. O fi bine o fi rau? Cine stie?

 4. Bogdan says:

  De lacul Cuiejdel ati auzit? sau lacul Crucii, cum i se mai zice? este cel mai mare lac de baraj natural, nu lacul Rosu.

 5. Bea says:

  Corect se scrie Kürtös Kalács…sau mai pe romaneste Colac Secuiesc 🙂

 6. andrei says:

  Lacul Cuejdel se afla in judetul Neamt

 7. dana says:

  cum ajung acolo cu masina sa vad lacu ?

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Timisoara, centru urban in vestul Romaniei, foto: Viorel Stanciu
Manastirea Cozia
Manastirea Neamt, foto: Dan Calancea
Iasi, centru cultural si intelectual, foto: bzi.ro
Manastirea Horezu, foto: veronique-photos.blogspot.ro
Targoviste

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Hai sa promovam Romania impreuna, PROPUNE UN LOC deosebit!