Din: Judetul Harghita, Lacuri si Baraje, Transilvania
Lacul Sfanta Ana este singurul lac vulcanic de pe teritoriul tarii noastre, reprezentant un adevarat punct de atractie. Anual, mii de turisti vin sa viziteze acest lac de o frumusete unica in Romania. Astfel, Lacul Sfanta Ana se numara printre cele mai cunoscute atractii turistice de pe la noi.
Situat in imediata vecinatate a Masivului Ciomatu, in apropierea statiunii Tusnad, fiind un lac de crater cu o suprafata de 19,5 hectare, cu o lungime a malului de 1,737 m si cu o adancime maxima de 7 m. Altitudinea la care este situat Lacul Sfanta Ana este de 946 m, iar o caracteristica de-a dreptul uimitoare a acestui lac este ca apele si le aduna doar cu ajutorul precipitatiilor, in apropierea lacului nefiind niciun izvor de unde s-ar putea face alimentarea.
Asezat literalmente intr-un crater, Lacul Sfanta Ana este cunoscut pentru puritatea apei, aceasta apropiindu-se de cea a apei distilate, cu toate astea, in aceste ape nu exista oxigen suficient, motiv pentru care in Lacul Sfanta Ana nu exista viata.
Cu toate astea, peisajele ce imprejmuiesc Lacul Sfanta Ana sunt de-a dreptul rapitoare, iar numarul turistilor ce vin anual in aceste locuri este si el impresionant. Locul este indeosebi cunoscut pentru flora deosebita ce cuprinde diferite tipuri de muschi de pamant si de apa, pansulete, rodondendron, cat si de o fauna interesanta ce cuprinde diferite specii de pasari ce populeaza imprejurimile lacului.
Legendele locului
Legendele locului par a fi legate de mister, ambele emanand acea calitate de a atrage prin ineditul lor. Ambele cu final nefericit, aceste doua legende pun sechestru pe imaginatia romananu
Prima legenda se refera la doi frati cunoscuti ca fiind deosebit de tirani. Acestia stapaneau doua cetati. Prima cetate fiind situata pe Masivul Puciosul, a doua fiind situata in imediata apropiere a lacului Sfanta Ana. Cu toate ca bogatiile ambilor frati erau de nedescris, invidia lor era in aceasi masura de nedescris. In aceste conditii, ei se razboiau mereu in averi si in mandrie. Intr-o buna zi, fratele a carui avere se afla langa lac, afla ca celalalt tocmai castigase la zaruri o caleasca frumoasa cum nu se mai vazuse prin partile locului. Imediat ce afla asta, el promite sa-si capete o si mai frumoasa caleasca. Ba chiar pune ramasag pe acest lucru. Pentru a insela privirile, tiranul ia o caleasca oarecare si inhama opt fete la aceasta caleasca, pentru a spori ineditul. Caleasca fiind foarte grea iar fetele nu destul de puternice pentru a o cara, stapanul incepe sa le biciuasca ingrozitor. Batuta, una dintre fete pe nume Ana il blesteama pe tiran sa aiba parte de cele mai ingrozitoare lucruri. Nu trecu mult de la blestemul fetei ca cea mai agitata furtuna se dezlantui. In aces moment aflandu-se chiar pe langa lacul de care vorbim, caleasca tiranului se scufunda in apele sale. Localnicii aveau sa numeasca acel loc Lacul Sfanta Ana.
A doua legenda este legata de soarta a doi tineri ce urmau sa se casatoreasca, insa, aceasta casatorie urma sa se intample din interes si nu din dragoste. Cel putin de partea parintilor fetei. Din acest motiv, fata nu dorea infaptuirea casatoriei, vrand sa se casatoreasca din dragoste si nu din interes. In plus, baiatul se prezenta a fi destul de nepotrivit pentru a-i fi sot. In seara nuntii, nemai suportand gandul ca avea sa se casatoreasca cu baiatul pe care nu-l iubea si cu care era obligata de catre parinti sa se casatoreasca, Ana se apropie de lac si se arunca in el. Trupul fetei nu avea sa fie gasit niciodata. Din acel moment, lacul capata numele de Sfanta Ana si va primi in fiecare an binecuvantarea mitropoliei.
Trasee turistice la lacul Sfanta Ana
Pentru ca zona in cauza este una extrem de frumoasa ce prezinta multe peisaje de-a dreptul uimitoare, este de recomandat un traseu ce va ocoli si amana putin destinatia, pentru a putea savura tot ce are natura de oferit in aceste locuri. Astfel, pentru a nu scapa nimic din vedere, se va urma traseul Brasov-Sfantul Gheorghe-Baile Tusnad-Lacul Sfanta Ana.
Odata ajunsi in preajma Masivului Ciomatu, ar trebui sa se tina seama ca drumul pe aproximativ 17 km este destul de greu de parcurs, cu toate acestea, peisajele din jur fac ca toata chinuiala sa nu fie degeaba. Urmatorul obiectiv va fi cu precadere chiar Rezervatia Naturala Sfanta Ana. Pentru a se circula cu masina pe langa lac, este necesara plata unei taxe de aproximativ 10 lei, fiind echivalentul unei taxe de mediu.
M-am gandit sa scriu citeva precizari pentru cei care doresc sa viziteze acest loc, deoarece am fost recent (29 mai 2011)in acest loc.
Drumul de la Bixad catre lacul Sf.Ana nu este in cea mai buna stare, dar este practicabil (peticit, denivelat).Din pacate taxa pentru a intra linga lac cu masina acum este de 20 RON.
Locul este intr-adevar foarte frumos (parca uiti de taxa si de drum) si spre surprinderea mea foarte curat. Sper sa si ramana asa pe tot timpul verii.
Asa e. Am fost in august cu auto din Tusnad. Drumul foarte frumoa ca peisaje in schimb starea asfaltului precara. Taxa de intrare e de 20 lei .Peisajul e splendid. O baie in apele lacului ramane de neuitat si se naste dorinta de a reveni.Cea mai placuta surpriza e curatenia exemplara ce se mentine in zona lacului. Felicitari celor ce adimnistreza intraga zona.
Atunci taxa de 20 de lei se justifica.
Lacul Sfanta Ana e o minunatie.Acum cativa ani am fost prin tara si am facut o oprire si la lac.Afara era torid asa ca ne-am incumetat sa facem o baita pe care nu o vom uita niciodata.
Cand am plecat de acolo ne-a parut atat de rau.Am dori sa mergem pe mai multe zile la lac atat de impresionati am fost.Chiar daca drumul a fost rau toate au trecut cand intri in apa accea calduta 🙂
Merita vazut 🙂
super nu am ajuns inca….
Da…e un loc unic, extraordinar de frumos si de curat.
Daca nu s-ar da muzica la maxim pe acolo, ar fi minunat. Adica, nu poti sa te bucuri de linistea si rumusetea naturii si a lacului ca iti duduie in urechi o boxa cu multi decibeli.