Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Lacul Siutghiol, Mamaia

Lacul Siutghiol, Mamaia

Din: Dobrogea, Judetul Constanta, Lacuri si Baraje

Lacul Siutghiol, numit si Lacul Mamaia in limbajul de zi cu zi este o laguna care se afla la stanga statiunii Mamaia, in Judetul Constanta. Pe apele sale care se intind pe o suprafata totala de 1900 hectare (unele surse dau 1610 hectare) se practica sporturi nautice dar si plimbari cu barca si vaporasul. Numele lacului vine de la cuvantul de origine turca Sütgöl care inseamna lapte; astfel, numele acestuia inseamna lacul laptelui sau lacul de lapte. In limbaj folcloric, lacul este denumit si Ghiolul Mare.

Despre Lacul Siutghiol

Limitelel Lacului Siutghiol sunt: in partea de nord localitatea Lumina si Mamaia Sat (tot aici putem aminti ca limita nordica si Canalul Poarta Alba-Midia Navodari),  in partea de sud cartierul Tomis Nord din Constanta si lacul Tabacarie, in partea de est cordonul litoral pe care este amplasata statiunea Mamaia si in vest orasul Ovidiu si comuna Palazu Mare. Lungimea acestuia este 7,5 km si latimea de 2,5 km. Apa lacului este dulce si se varsa in Marea Neagra in apropiere de Institutul de Cercetari Marine „ Grigore Antipa”; nivelul piezometric al lacului este cu 2,5 metri deasupra nivelului marii.

Lacul Siutghiol este o rezervatie naturala de tip mixt. Cuveta lacului este de origine tectonica spre deosebire de toate celelalte lacuri din zona litorala. Geologia zonei –  partea estica fundul lacului este alcatuit numai din nisipuri de plaja, acestea fiind suprapuse peste depozite argiloase. Aceste depozite se intalnesc pe restul fundului lacului. Tarmul unde s-a cantonat lacul este constituit din depozite de varsta jurasica, cretacica si sarmatiana (reprezentate prin calcare).

Interesant este faptul ca pe marginea vestica si pe fundul lacului este cunoscuta prezenta a numeroase izvoare de apa dulce, care alimenteaza lacul.

Vegetatia prezenta aici sa fie una cu caracter psamofil si halofil in mare parte. Printre elementele care completeaza vegetatia amintim: broscarita, matrita, iarba de mare (in lac) si trestia, papusa, rogozul, pipirigul de mare (in jurul lacului). Nisipurile au si ele o viata si o vegetatie proprie; amintim astfel cynodon dactylon, agropyron elongatum, artemisia arenaria, aentaurea arenaria, secale silvestre dar si specii mai rare cum ar fi: alyssum borzeanum, astrodaucus littoralis si erniaria hirsuta.

Soseaua care duce catre cetatea Histria este asfaltata si face trecerea intre lacuri Nuntasi, Tuzla, Sinoe; la sud de acest canal colmatat si asfaltat se afla cordoane, dune si garle. Clima lacului este una tipica litoralului marin, cu temperaturi anuale de cca 11 grade Celsius; precipitatiile inregistrate anual sunt de 378 mm si radiatiile solare cca 132,5 kcal pe centimetrul patrat. Viteza vantului este de cca 4 m/s.

Comorile de pe fundul Lacului Siutghiol

In octombrie 2012 pe fundul lacului au fost descoperite doua hidroavioane care dateaza din Al Doilea Razboi Mondial; avioanele au fot descoperite de doi constanteni pe numele lor Pascale Roibu şi Iulian Rusu dupa un an si jumate de cautari, Desi initial se credea ca este un singur hidroavion pe fundul lacului, s-a dovedit a fi doua: Savoia Marchetti S55 şi un Heinkel HE 114. In timp, cele doua avioane au fost grav afectate de apa dar si de plasele de pescuit; una dintre aripile de zbor a aparatului Savoia Marchetti S55 a fost rupta si tarata cateva sute de metri spre tarm.

Bine de stiut daca ajungi la Lacul Siutghiol

Din orice loc al tarii pleci spre Marea Neagra, Lacul Siutghiol va fi mereu o provocare si un punct turistic care te va atrage ca un magnet sa il vizitezi. Fie ca vrei doar o plimbare cu vaporasul catre Insula Ovidiu, fie ca vrei sa faci schi nautic lacul te asteapta primitor si calm mereu. Ca turist, cu siguranta o sa cauti cazare la una dintre unitatile de cazare din Mamaia pentru a putea explora in voia plajele statiunii si lacul; amitim aici Hotel Vega Mamaia sau orice alt hotel de pe malul marii, particularii care ofera cazare la preturi mai mici sau si pensiunile aflate in statiune sau in apropiere; fiind in pielea unui localnic, probabil statiunea nu mai are nici un secret pentru tine.

Cu trenul ajungi foarte usor la Constanta din multe orase din Romania; de aici pana la Mamaia se ajunge in aproximativ 15-20 de minute cu mijloacele de transport in comun (troleibuzul 41 este una dintre variante, tarif mai mare decat alte mijloace de transport). Intrebati soferul care statie este cea mai apropiata de Lacul Siutghiol. Cu masina, traseul este accesibil dar aglomerat vara in sezon, de la Cernavoda motiv pentru care se recomanda folosirea rutelor ocolitoare.

Pe langa Lacul Siutghiol, la Mamaia ai si alte obiective turistice care merita vizitate: plaja, Satul de Vacanta, restaurantele si magazinele de suveniruri prezente aici dar si o plimbare cu telegondola care te va purta pe o distanta de 2,3 km in doar 7 minute; plimbarea iti asigura o frumoasa panorama asupra statiunii de la inaltimea de 50 de metri. Pentru anu 2013 se pregateste o surprzia turistilor si localnicilor; primaria Constanta urmareste sa inaugureze un teleschi nautic pe lac, la intrarea in statiunea Mamaia.

 

«
»


Posibilitati de cazare in zonaScrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Cimitirul vesel de la Sapanta
Valea Cernei, foto: Alex Imreh
Statiunea Straja, foto: Laszlo Zoltan
Baile Olanesti, foto: Larisa Balta
Cascada Ciucas
Statiunea Neptun-Olimp

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Cele mai bune Oferte si reduceri din turism sunt aici!