Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Lacul Vidra

Lacul Vidra

Din: Judetul Valcea, Lacuri si Baraje, Oltenia

Amplasat pe raul Lotru, in cheile Vidra, lacul este principala amenajare de pe raul Lotru.

Despre Lacul Vidra

Lacul Vidra este un lac de acumulare, antropic; acesta a fost fondat in anul 1972. Lacul Vidra este amplasat in Cheile Vidra, la 30 de km de statiunea Voineasa, Judetul Valcea intre Muntii Lotrului, Latoritei si Capatanii,  intr-o zona in care predominante sunt padurile de Molid.

Lacul luat nastre in urma construirii barajului Vidra pe raul Lotru; barajul este construit din piatra, lemn si lut. In apele lacului se afla diferite specii de pesti, printre care cele mai intalnite sunt pastravul si lipanul.

Lacul Vidra capteaza apele a numeroase rauri prin intermediul sistemului de aductiuni si captari secundare, dar cu toate astea aproximativ 25% din debitul regularizat provine din apele raului Lotru, ape care inregistreaza un debit mediu multianual de 4,5 metri cubi pe secunda la Vidra. Sistemul de aductiuni si captari totalizeaza 81 de captari si sunt grupate in 3 ramuri, astfel:

  • Ramura de Nord (gravitațională și cu pompaj);
  • Ramura de Sud (gravitațională și cu pompaj);
  • Ramura de Vest (gravitațională).

Sistemul ce presupune derivatii secundare integreaza statiile de pompare de la : Petrimanu, Jidoaia si Lotru-Aval; tot aici se adauga captarea de la Galbenu, Manaileasa si Rudareasa.

Lacul Petrimanu capteaza apele din reteaua de aductiuni secundare in barajul care masoara 50 m in inaltime, la dublu arc; volumul util al acestuia este de 1,8 milioane metri cubi. Trei grupari de pompare conduc apa in galeria de sud, galerie care debuseaza in Lacul Vidra la Vidruta. Mai sus cu 6 km de Barajul Petrimanu gasim gruparea gravitationala Galbenu; aceasta este creata pe cel mai important afluent al Lotrului – Latorita. Tot aici este construit un baraj ce realizeaza un volum util de 1,8 milioane metri cubi; acesta are 60 de metri in inaltime, construit in dublu arc.

Pe paraul Voinesita se afla statia de pompe Jidoaia care colecteaza apele din ramura de Nord gravitationala. Si aici, gasim un baraj cu aceeasi inaltime, de 5 m, construit tot in dublu arc, dar de data asta cu un volum util de 0,3 mil metri cubi. Afluenti  ai Lotrului, din aval de Barajul Vidra sunt colectati la statia de pompare Lotru Aval, barajul de aici realizand un volum util de 0,675 milioane metri cubi (42 m inaltime, construit in dublu arc)

Lacul de acumulare Vidra masoara 8 km in lungime, avand o latime maxima de circa 1,4 km.

Volumul total brut (la NNR) este de 340,0 milioane metri cubi. Volumul total, inregistrat la nivel maxim de exploatare este de 370,0 milioane metri cubi, la polul opus aflandu-se volumul mort, de 40,0 milioane metri cubi, inregistrat la un nivel minim de exploatare.

Nivelul normal de retentie (NNR) este de 1289,00 mdM; la un nivel maxim de exploatare (Nmax E) se inregistreaza valoare de 1293,00 mdM si la un nivel minim de exploatare (Nmin E) valoarea de 1237,00 mdM. Suprafata NNR este de 1240 hectare.

«
»


Posibilitati de cazare in zona



Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Statiunea Baile Tusnad
Parcul Natural Comana
Castelul Corvinilor, cetatea medievala a Hunedoarei, foto: castelulcorvinilor.ro
Barajul Siriu, foto: Macovei Tinel
Muntii Fagaras, foto: Sergiu Negrea
Statiunea montana Ranca

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Ajuta-ne sa fim mai buni, PROPUNE UN OBIECTIV TURISTIC deosebit!