Despre noi | Echipa | Contact | Blog
Muntii Ciucas

Muntii Ciucas

Din: Judetul Brasov, Judetul Prahova, Muntenia, Munti, Transilvania

Muntii Ciucas reprezinta cea mai sudica parte a Carpatilor Orientali, si au o suprafata mica comparativ cu alte grupari muntoase: 200 km patrati. Desi se intind pe o suprafata relativ restransa, vantul si trecerea timpului au lasat urme adanci in felurite chipuri pe suprafata acestora:  Tigaile Mari, Tigaile Mici, Mana DraculuiBabele la Sfat, Turnu lui Goliat.

Despre Muntii Ciucas

Masivul Ciucas se situeaza la est de cursurile superioare ale Teleajenului su Tarlungului iar la sud si sud-est, se invecineaza cu Munii Tataru si Muntii Siriu, la nord cu Depresiunea Intorsurii si Muntii Intorsurii, precum si cu Muntii Gritis la vest. Din punct de vedere geografic, face parte din cadrul Carpatilor de Curbura.

Culmea Ciucas – Bratocea pe directia SV-NE si culmea Gropsoarele – Zaganu pe directia NV-SE alcatuiesc intregul masiv si sunt unite intre ele prin inseuarea muntelui Chirusca.

Culmea Ciucas – Bratocea reprezinta partea vestica a muntelui, parte care se imparte in doua prin saua Tigailor. La N de Saua Tigailor gasim Culmea Ciucas cu cel mai inalt varf al masivului: Varful Ciucas de 1945 m; la S de acesta gasim culmea Bratocea, culme ce se desfasoara pe mai bine de 5 km. Spre deosebire de culmea Ciucas – Bratocea, Culmea Gropsoarele – Zaganu are un relief mai monoton, cu cel mai inalt varf de 1883 m, Varful Gropsoarele.

Muntii Ciucas sunt udati de Raul Telejean si Paraul Berii; tot aici ar trebui mentionate si Varful Tigaile Mari de 1844 m si Varful zaganu de 1817 m.

  • Tigaile Mari (1844) – formatiune muntoasa sub forma de turnuri care pot atinge si 70-100 m; turnurile sunt urmare a erei periglaciare.
  • Tigaile Mici (1843 m) – Cel mai inalt varf din culmea Bratocei din care se desprinde Culmea Tigaile mici; unele publicatii il dau si cu numele de Varful Bratocea cu dimensiunea de 1827 m
  • Mana Dracului – traseu montan extrem de dificil, caracterizat in totalitate de numele pe care il poarta.
  • Babele la sfat – grupare de munti de dimesniune redusa care priviti din departare au aspectul unor femei batrane care stau de vorba
  • Turnul lui Goliat – denumit altfel si Mosul cu Oile, reprezinta munti de dimensiui diferie, in centru stand un munte mare (Mosul) si alte grupari muntoase de dimensiuni reduse (oile).
Rezervatia Naturala existenta aici se intinde pe o suprafata de teren ruiniform, si a fost declarata rezervatie datorita faunei si florei prezente aici; pe aceasta intindere de pamant se numara afini, ienuperi, smardan, rogoz verde si floarea de colt. Dintre animale amintim ursul, jderul, pisica salbatica, capra neagra, acvila de munte si jderul.

Trasee turistice in Muntii Ciucas

Cateva trasee turistice montane

  • Traseu marcat cu dunga verticala albastra: Cheia 871 m – Pasul Bratocea 1267 n – Muntele Bratocea 1780 m – Vf. Ciucas 1959 m – Cabana Ciucas 1550 m (durata: intre 6-8 ore, traseu accesibil vara tuturor, iarna doar persoanele antrenate, experimentate si echipate corespunzator)
  • Traseu marcat cu cruce albastra: Cheia 871 m – de urmarit linia ferata forestiera spre Valea Berii – Valea Berii – Fantana Nicolae Ioan 1162 m – Cabana Ciucas 1550 m  – Varful Ciucas 1959 m (durata: intre 3 ore si 3 ore jumate, traseu accesibil vara, iarna recomandat doar celor experimentati)
  • Traseu marcat cu punct rosu: Cabana Muntele Rosu – Valea Berii – 1260 m (durata 25-30 minute, traseu accesibil si pe timp de vara si pe timp de iarna); acest traseu se intersecteaza cu traseul marcat in cruce albastra la Valea Berii

Bine de stiut daca ajungi aici

Pentru cei care isi trec pe lista cu obiective  de vizitat si Masivul Ciucas, e bine de avut in vedere cateva puncte de reper, trasee turistice si locuri de cazare in zona.
Statiunea Cheia, aflata la baza masivului ofera diversitate a locurilor de cazare si de luat masa, in timp ce la Cabana Muntele Rosu se poate ajunge ca urmare a traversarii Pasului Bratocea din directia Brasov. In Cheia, se poate face adapost pe timp de noapte la doua dintre cele doua hoteluri sau o serie de pensiuni, direct la proprietar. Complexul Muntele Rosu ofera cazare in doua unitati: Cabana Muntele Rosu si Cabana Mujorul Rosu. Cabana Ciucas este momentan dezafectata, suferint numeroase stricaciuni de-a lungul timpului.
«
»


Posibilitati de cazare in zona



1 Comentariu to “Muntii Ciucas”

  1. Andrei P. says:

    Am facut si eu un traseu pana in vf dar in august .. cred ca e misto sa-l faci si iarna.

    Sunt niste peisaje superbe 🙂

Scrie un comentariu

Hai-Hui prin Romania

Sfinxul din Bucegi
Castrul Roman Porolissum
Castelul Corvinilor, cetatea medievala a Hunedoarei, foto: castelulcorvinilor.ro
Muntii Ciucas, foto: Dan Corlateanu
Sibiu, foto: Dragos Asaftei

Ultimele locuri adaugate

Reduceri Turism

Hai sa promovam Romania impreuna, PROPUNE UN LOC deosebit!